χρυσός: το ισχυρό «νόμισμα» του 2011;

θα συνεχιστεί η ανοδική τάση του χρυσού και φέτος;

icon gold 51Σε όλη την ιστορία του χάρτινου νομίσματος και ειδικότερα κατά την τελευταία δεκαετία, οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα κατά βούληση και, το σημαντικότερο, καθ’υπέρβαση της αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των οικονομιών τους. Αυτό το χρήμα είναι εξ’ορισμού πληθωριστικό. Υπό το καθεστώς του χάρτινου χρήματος, ο νομισματικός πληθωρισμός έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση των νομισμάτων. Η τακτική αυτή είναι εξαιρετικά επωφελής όταν μια χώρα έχει συσσωρεύσει χρέη τα οποία δεν μπορεί να αποπληρώσει. Υποτιμώντας τα νομισματά τους τα κράτη πρακτικά μειώνουν τα χρέη τους σε βάθος χρόνου. Με τον ίδιο τρόπο μειώνουν τις αποταμειεύσεις των πληθυσμών τους αυξάνοντας με αργό ρυθμό τις τιμές των «πραγματικών» αγαθών και αξιών. Φυσικά, οι κεντρικές τράπεζες φροντίζουν να διαχειρίζονται τις προσδοκίες του πληθυσμού, ισχυριζόμενες πως επίπεδα πληθωρισμού 2-3% είναι αποδεκτά (έχοντας εξαιρέσει βεβαίως σημαντικά αγαθά όπως τρόφιμα και ενέργεια από τους υπολογισμούς τους).

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Οι κεντρικές τράπεζες πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης πληθωρισμού. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη κίνηση της Federal Reserve Bank των ΗΠΑ για διάσωση της αμερικανικής οικονομίας μέσω της εφαρμογής της «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE2). Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται περισσότερο τον αποπληθωρισμό παρά τον πληθωρισμό.

Ιστορικά ένα από τα λίγα υλικά αγαθά που εξακολουθεί να λογίζεται ως «χρήμα» είναι ο χρυσός. Πριν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν το στάνταρ του χρυσού, ο χρυσός δεν θεωρείτο ως ένα εμπόρευμα αλλά ως ένα ακόμη νόμισμα. Τη στιγμή που οι μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως τυπώνουν χρήμα κατά βούληση (η προσφορά χρήματος αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 10% ετησίως), η προσφορά του πολύτιμού μετάλλου αυξάνεται κατά μόλις 1,5% κάθε χρόνο. Τι είναι πιθανότερο πως θα αυξήσει την αξία του στο μέλλον; Η αξία του χρυσού, ως ένα πεπερασμένο νόμισμα, πιθανότατα θα αυξηθεί σε σχέση τόσο με το αμερικανικό δολάριο, τη βρετανική λίρα και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Παρόμοιο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί και για άλλα εμπορεύματα με πεπερασμένη προσφορά.

find us on facebook medium

συναλλαγές στη τιμή του χρυσού με την φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα της eToro

Αποτελεί ίσως την υπέρτατη ψευδαίσθηση η πεποίθηση πως ένα μικρό κομμάτι από χαρτί ή βαμβάκι με τυπωμένους επάνω του αριθμούς, χωρίς καμιά άλλη εσωτερική αξία παρά την «πίστη» σε μια κυβέρνηση, πραγματικά αξίζει οτιδήποτε και παρ’όλα αυτά θεωρείται «νόμισμα». Διάσημοι οικονομολόγοι έχουν κατά καιρούς προτείνει την επιστροφή στο στάνταρ του χρυσού (δες σχετικό άρθρο). Αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες, η πραγματικότητα είναι πως κανένα χάρτινο νόμισμα δεν διατηρεί την αγοραστική του δύναμη μακροπρόθεσμα. Η παγκοσμιοποίηση ωθεί τις κυβερνήσεις να επιδιώκουν την αποδυνάμωση των νομισμάτων τους. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες από αυτές που επιδιώκουν την υποτίμηση αυτή με μεγαλύτερη αγωνία από άλλες (δες σχετικό άρθρο). Όσοι ισχυρίζονται πως ο χρυσός αποτελεί «φούσκα» ίσως δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη φούσκα της εκτύπωσης χρήματος από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Η σημαντική άνοδος της τιμής του χρυσού απλά αντανακλά την αποδυνάμωση των νομισμάτων.

Ποιό νόμισμα λοιπόν θα είναι το ισχυρότερο κατά το 2011; Η απάντηση είναι πως πιθανότατα κανένα από τα «χάρτινα» νομίσματα σε σχέση με άλλες «πραγματικές» αξίες και μέσα αποθήκευσης πλούτου. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ ηγούνται της προσπάθειας υποτίμησης τους δικού τους «χρήματος» ταχύτερα από τις άλλες οικονομίες.

συναλλαγές στη τιμή του χρυσού με την φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα της eToro

Relevant news