Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αγοράζουν χρυσό

Τι φοβούνται οι κεντρικοί τραπεζίτες και αυξάνουν τις θέσεις τους σε χρυσό;

Είναι σε όλους γνωστό πως οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό είναι επειδή γενικά θεωρείται ως η ιδανική άμυνα κατά του πληθωρισμού και κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές. Τι να υπονοείται, λοιπόν, όταν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αυξάνουν τις θέσεις τους σε χρυσό; Η πιθανότερη ερμηνεία είναι πως οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν σημαντικά πλήγματα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το προηγούμενο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει φήμες στην αγορά πως διάφορες κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ευρωζώνης πουλούσαν χρυσό. Οι φήμες αυτές έχουν έκτοτε διαψευσθεί. Αντιθέτως, η πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση της ΕΚΤ αποδεικνύει πως οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι καθαροί αγοραστές χρυσού. Αν και ο χρυσός που αγόρασαν έχει αξία μόλις 6 εκατ.ευρώ, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές.

Σύμφωνα με ειδικούς στην αγορά χρυσού, αν διαφανεί πως η κρίση επιδεινώνεται οι κεντρικές τράπεζες δεν θα σκεφτούν καν τη περίπτωση πώλησης των αποθεμάτων τους σε χρυσό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο όταν η παγκόσμια οικονομία είναι σε απολύτως καλή κατάσταση οπότε η διακράτηση χρυσού φαίνεται άσκοπη. Λέγεται πως η πώληση χρυσού σε περίοδο κρίσης ισοδυναμεί με μια ανακοίνωση του επερχόμενου τέλους του κόσμου. Με την ίδια λογική, η αγορά χρυσού δεν υπονοεί το ίδιο;

Προφανώς, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένουν υψηλότερο ρίσκο και πως το ευρώ θα γίνει ακόμη περισσότερο ευάλωτο σε εσωτερικές πληθωριστικές πιέσεις. Υπονοείται, δηλαδή, πως οι κεντρικοί τραπεζίτες της ζώνης του ευρώ περιμένουν ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού. Τι άλλο μπορεί να περιμένουν; Σίγουρα, μια αυξημένη μεταβλητότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και μια περισσότερο περιοριστική νομισματική πολιτική από τον κ.Τρισέ και τους συναδέλφους του στην ΕΚΤ. Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα κλιμακώσει τη κρίση των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, αν και θεωρείται θετική για τις περισσότερο ισχυρές οικονομίες της.

Relevant news