Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση

Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών

Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού, η κεντρική τράπεζα της λατινοαμερικανικής χώρας, αγόρασε φέτος περισσότερους από 93 τόνους χρυσού, αξίας περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τρέχουσες τιμές του πολύτιμου μετάλλου. Καμιά άλλη κεντρική τράπεζα στη πρόσφατη ιστορία δεν έχει κάνει τόσο μεγάλη αγορά χρυσού, είναι ωστόσο πιθανό να μην είναι το Μεξικό η τελευταία αναδυόμενη οικονομία που θα χρησιμοποιήσει το χρυσό για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο μιας σημαντικής υποχώρησης του δολαρίου.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Από τον περασμένο Ιανουάριο, το αμερικανικό δολάρια έχει απωλέσει σχεδόν 10% της αξίας του έναντι ενός «καλαθιού» άλλων κύριων νομισμάτων και διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά του. Έχει αναφερθεί, εξάλλου, πως κάποια από τα κράτη που αποτελούν μέλη της ομάδας των BRIC, κυρίως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, έχουν αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα τους σε χρυσό κατά τα τελευταία χρόνια. Το 2009, η Ινδία προέβει σε αγορά χρυσού 200 τόνων, τον οποίο αγόρασε απευθείας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Κίνα έχει αγοράσει περί τους 454 τόνους χρυσού τα τελευταία έξι χρόνια. Η Ρωσία έχει επίσης παραδεχθεί πως έχει αγοράσει περισσότερους από 400 τόνους από την αγορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τιμή του χρυσού πιέστηκε ισχυρά τις τελευταίες ημέρες, χάνοντας περισσότερα από 100 δολάρια ανά ουγκιά καθώς υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό των 1.575 δολαρίων στα 1.470 σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων. Οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση αυτή στην κίνηση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο (CME) να αυξήσει τα απαιτούμενα περιθώρια ασφαλείας για τα συμβόλαια αργύρου με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές όλων των μετάλλων, κυρίως του ασημιού, του χρυσού και του χαλκού.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν, ωστόσο, πως η υποχώρηση αυτή είναι απλά μια διόρθωση σε μια μακροχρόνια ανοδική τάση των πολύτιμων μετάλλων. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως η αντιστροφή της τάσης σε ανοδική έγινε πέρσι επειδή οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες υπερέβησαν τις πωλήσεις για πρώτη φορά μετά από δυο δεκαετίες. Οι αναλυτές θεωρούν πως η αντιστροφή αυτή βοήθησε την ώθηση της τιμής του χρυσού στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της στα 1.575,79 δολάρια/ουγκιά και πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανοδική κίνηση του πολύτιμου μετάλλου ακόμη υψηλότερα.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς πολύτιμων μετάλλων, οι πρόσφατες αγορές χρυσού από τις κυβερνήσεις διαφόρων κρατών απλά επιβεβαιώνουν την αυξημένη διάθεση των αναδυόμενων οικονομιών για διαφοροποίηση των αποθεματικών τους, τα οποία σήμερα είναι κυρίως εκφρασμένα σε αμερικανικά δολάρια και ευρώ. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως πέρσι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε προτείνει πως ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα θα έπρεπε να περιλαμβάνει το χρυσό ως ένα εκ των συστατικών του.

Relevant news