νομισματικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

από τη παγκοσμιοποίηση στο νομισματικό εθνικισμό

dollar vs yuanΕίναι βέβαιο πως έχετε ήδη συναντήσει τον όρο «νομισματικός πόλεμος» στις ειδήσεις και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά ίσως αναρωτιέστε περί τι ακριβώς πρόκειται. Με απλά λόγια πρόκειται για τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών οι οποίες προσπαθούν να κάνουν φθηνότερα τα νομίσματα τους προκειμένου να τονώσουν τις εξαγωγές τους και να καταστήσουν ακριβότερα τα εισαγόμενα σε αυτές προϊόντα. Με το τρόπο αυτό ελπίζουν να βοηθήσουν την εγχώρια βιομηχανία τους. Σε ένα νομισματικό πόλεμο τον ρόλο των «όπλων» έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών οι οποίες εμπλέκονται σε ένα κύκλο υποτίμησης των νομισμάτων και «ανταποδοτικών πληγμάτων» σε παρόμοιες κινήσεις των ανταγωνιστικών ιδρυμάτων άλλων χωρών. Δύο χρόνια μετά τη παγκόσμια οικονομική κρίση, ο νομισματικός πόλεμος ανησυχεί έντονα τη παγκόσμια οικονομική και όχι μόνον κοινότητα. Αν και αρχικά υπήρξε μια συνονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης μεταξύ των ηγετικών οικονομικών δυνάμεων, πολύ σύντομα η συνεργασία έδωσε τη θέση της σε ένα νομισματικό «εθνικισμό» ο οποίος απειλεί σήμερα την παγκόσμια οικονομική τάξη.

ποιοί είναι οι αντιμαχόμενοι στο νομισματικό πόλεμο;

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Δύο κυρίως κράτη μονοπωλούν σχεδόν την οικονομική επικαιρότητα αυτές τις μέρες, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα ωστόσο πολύ περισσότερες χώρες βρίσκονται μπλεγμένες στο νομισματικό αυτό πόλεμο ως «παράπλευρες απώλειες» των κινήσεων άλλων κρατών. Η Βραζιλία και η Γερμανία φέρονται να αντιδρούν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο νομισματικός πόλεμος στις εγχώριες οικονομίες τους. Η επίδραση του στη Βραζιλία είναι η διαρκής ανατίμηση του Ρεάλ, το οποίο αναδεικνύεται πλέον ως ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα παγκοσμίως. Η ανησυχία της κυβέρνησης της Βραζιλίας είναι πως ως συνέπεια αυτού θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας της Βραζιλίας. Η Γερμανία εστιάζει τη προσοχή της κυρίως στις ΗΠΑ και στο προσεχή κύκλο νομισματικής χαλάρωσης που προτείνει η εκεί Κεντρική Τράπεζα (Fed) προκειμένου να αποτρέψει τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Τα αρνητικά σχόλια χωρών όπως η Βραζιλία και η Γερμανία έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές και έχουν ανησυχήσει σοβαρά τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται κάποια «αντίμετρα» από αυτές και πιθανόν και άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο θα διεύρυνε το νομισματικό πόλεμο και θα αποτελούσε τροχοπέδη για την παγκόσμια προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

στοιχήματα σε spreads της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων με την πλατφόρμα της  eToro

η τιτανομαχία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ΗΠΑ και Κίνα έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα πρωτοσέλιδα αναφορικά με το νομισματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φυσικά η αναμφισβήτητη παγκόσμια οικονομική (και όχι μόνο) υπερδύναμη. Η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως και έχει αναρριχηθεί ήδη στη δεύτερη θέση στη κατάταξη των ισχυρότερων οικονομιών. Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο, όταν οι δύο αυτές χώρες συγκρούονται οι αναταράξεις συγκλονίζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ είναι εξαγριωμένοι με τη Κίνα διότι θεωρούν ότι διαστρεβλώνει εσκεμμένα την αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κατά την άποψη τους, η Κίνα ανεπισήμως έχει συνδέσει το νόμισμα της με το αμερικανικό δολάριο σε μια αφύσικα χαμηλή ισοτιμία, με συνέπεια οι εξαγωγές τις να είναι φθηνές και να αυξάνεται διαρκώς η ανεργεία στις ΗΠΑ. Οι αμερικανοί πολιτικοί δεν είναι διατεθιμένοι να ανεχθούν αυτή τη πολιτική των κινέζων και προτείνουν την επιβολή κυρώσεων στη Κίνα για να αντισταθμιστεί αυτή η μη ανταγωνιστική συμπεριφορά της.

Όπως είναι ίσως αναμενόμενο, η Κίνα έχει διαφορετική άποψη για το θέμα αυτό. Αν και είναι αληθές πως οι κινέζοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το Γουαν από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, απορρίπτουν το επιχείρημα πως αυτό ήταν η αιτία των οικονομικών δυσκολιών των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Ένωσης. Αντιθέτως, υποστηρίζουν πως άδικα τους κατηγορούν οι πολιτικοί των ΗΠΑ και των άλλων χωρών για τα οικονομικά προβλήματα τα οποία εκείνοι αντιμετωπίζουν. Επιπρόσθετα, οι κινέζοι ανησυχούν για τις τεράστιες ποσότητες αμερικανικών δολαρίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία ως αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής της Fed. Τα δολάρια αυτά προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες διεθνώς σε μια εποχή που η οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Στα μάτια των κινέζων και άλλων οικονομικών παραγόντων είναι οι αμερικανοί οι υπαίτιοι της σημερινής πραγματικότητας του νομισματικού πολέμου.

Όποιος και αν είναι ο υπαίτιος των οικονομικών «εχθροπραξιών» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είναι ξεκάθαρο πως ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας περιόδου οικονομικής αστάθειας. Η συνεχής άνοδος της Κίνας ως μια ασταμάτητη οικονομική δύναμη προκαλεί ανακατατάξεις στη παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων με συνέπειες που είναι νωρίς να προβλέψουμε σήμερα. Προς το παρόν φαίνεται πως η αντιπαλότητα αυτή προκαλεί τον ανταγωνισμό των νομισματικών πολιτικών στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη παγκόσμια οικονομία, απειλώντας να καθυστερήσει την έξοδο από την οικονομική κρίση, καθώς τα κράτη φαίνεται να προτιμούν να επιδεικνύουν τις γροθιές τους στις τηλεοπτικές οθόνες παρά να δίνουν τα χέρια σε οικονομικές συμφωνίες.

στοιχήματα σε spreads της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων με την πλατφόρμα της  eToro

Relevant news