η ενηλικίωση της Κίνας

η Κίνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές

china flagΗ οικονομία της Κίνας μπορεί ακόμη να υπολείπεται σημαντικά έναντι των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης σε ένα πλήθος βασικών οικονομικών δεικτών, αλλά είναι σίγουρο ότι τις πλησιάζει με ταχύ ρυθμό. Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 10% προκαλεί την ταχύτερη και ευρύτερη εκβιομηχανοποίηση όλων των εποχών με δραματικές συνέπειες για την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κίνα εκμεταλευόμενη τη πρόσφατα αποκτηθείσα οικονομική της δύναμη φιγουράρει ανάμεσα στους κύριους παίκτες της διεθνούς οικονομικής σκηνής και αναζητά τρόπους για την εξασφάλιση της ισχύος της και της περαιτέρω οικονομικής της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα αμφισβητεί το κατεστημένο της παγκοσμίου οικονομικής τάξης πραγμάτων και τις παραδοσιακά μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που δεν έχουν ακόμη βρεί τρόπους να απορροφήσουν τις επιδράσεις που προκαλεί η ανάδειξη της Κίνας σε ομότιμο με αυτές συνομιλητή. Οι δυνάμεις αυτές του οικονομικού κατεστημένου προτρέπουν σήμερα τη Κίνα να «παίξει μπάλα» στο υπάρχον οικονομικό σύστημα, παρά το γεγονός πως για 60 χρόνια η Κίνα ηθελημένα αγνοούσε και εσκεμμένα παραβίαζε τους κανόνες του παιχνιδιού στο οποίο σήμερα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως συνέπεια της συνεχιζόμενης αυτής τακτικής των κινέζων παρατηρούνται ανησυχητικοί τριγμοί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

το γουάν στις αγορές ισοτιμιών

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Μια από τις προκλήσεις της Κίνας στο υπάρχον οικονομικό σύστημα είναι η προστατευτική της προσέγγιση στο διεθνές εμπόριο. Αρκεί να δει κανείς το κινεζικό νόμισμα (το Ρενμίνμπι ή γνωστότερο ως Γουάν) και το τρόπο με τον οποίο η Κίνα το χειραγωγεί ώστε να ελέγξει τις ισορροπίες των εμπορικών της σχέσεων στις διεθνείς οικονομικές αγορές. Πρακτικά η κινεζική κυβέρνηση έχει συναρτήσει την αξία του νομίσματος της χώρας με το αμερικανικό δολάριο από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008, έτσι ώστε η αδυναμία του δολαρίου να μην επηρεάζει αρνητικά τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Επιπλέον, επειδή η ισοτιμία της σύνδεσης γουάν/δολαρίου θεωρείται πως είναι εξαιρετικά υποτιμημένη επιτρέπει στη Κίνα να είναι αθέμιτα ανταγωνιστική στη τιμολόγηση διεθνών αγαθών και να διατηρεί αμείωτη τη ζήτηση για τα προϊόντα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της. Η επιτυχία αυτή της Κίνας επιτελείται εις βάρος των εγχώριων βιομηχανικών των άλλων κρατών με τα οποία συνεργάζεται εμπορικά. Ως αποτέλεσμα αυτού, ασκούνται τεράστιες πιέσεις στη Κίνα από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις άλλων κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου ώστε είτε να κάνει μια σημαντική ανατίμηση του γουάν είτε να σταματήσει τη τεχνητή σύνδεση του με το αμερικανικό δολάριο. Τα κολοσσιαία συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας σε δολάρια, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και αναμένεται να υπερβούν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) το 2011, αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη της διεθνούς αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών (forex) την οποία η Κίνα εκμεταλεύεται ώστε να προωθήσει την οικονομία της εις βάρος των άλλων ανταγωνιστών της.

η Κίνα και οι αγορές εμπορευμάτων

Η διαδικασία εκβιομηχάνισης της Κίνας θέτει σημαντικές προκλήσεις στις αγορές εμπορευμάτων παγκοσμίως. Αν και για δεκαετίες οι αγορές αυτές μπορεί να πει κανείς πως βρίσκονταν σε λήθαργο, η ανάδειξη της Κίνας και σε μικρότερο βαθμό της Βραζιλίας της Ινδίας και της Ρωσίας, αλλάζει τα δεδομένα στις αγορές εμπορευμάτων καθώς πολλαπλασιάζεται η ζήτηση για κάθε εμπόρευμα από το χρυσό ως το σιτάρι. Η αύξηση αυτή της ζήτησης οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις στις αγορές εμπορευμάτων και η τάση αυτή φαίνεται να διαιωνίζεται καθώς τα εμπορεύματα αυτά είναι πεπερασμένα και η ζήτηση γι’αυτά αυξάνεται συνεχώς ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τη προσφορά. Η Κίνα επιδιώκει ενεργά να διασφαλίσει πηγές πρώτων υλών για τη συνέχιση της οικονομικής της ανάπτυξης. Το κόστος της διαδικασίας αυτής των επιθετικών εξαγορών της Κίνας γίνεται αισθητή στις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών μέσω του πληθωρισμού στις τιμές.

οι χρηματιστηριακές αγορές

Η επιτυχής οικονομική επέκταση της Κίνας αποτελεί πηγή άντλησης νέων κεφαλαίων για τις ανεπτυγμένες αγορές και επιδρά στους δείκτες των κυριοτέρων χρηματιστηρίων. Η επέκταση εκτός των κινεζικών συνόρων οδηγεί σε μια σειρά εξαγορών επιχειρήσεων του αναπτυγμένου κόσμου, μια εξέλιξη που πιθανότατα θα συνεχίσει να επιδρά στις χρηματιστηριακές αγορές εφόσον νέες πηγές κεφαλαίου αναπόφευκτα οδηγούν σε πληθωρισμό τιμών. Ταυτοχρόνως, ο έντονος κινεζικός ανταγωνισμός επιδρά αρνητικά στα αποτελέσματα των ηγετικών επιχειρήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπου η αδυναμία των τοπικών οικονομιών και η επακόλουθη μείωση των εξαγωγών θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές.

Συμπερασματικά, αν σας ενδιαφέρουν οι συναλλαγές επί νομισματικών ισοτιμιών, εμπορευμάτων ή χρηματιστηριακών δεικτών, θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να μένετε αδιάφορος για την επίδραση της Κίνας στις αγορές αυτές. Η Κίνα αναδύεται σήμερα ως μια ασταμάτητη δύναμη η οποία ξαναγράφει τους κανόνες στις χρηματοοικονομικές αγορές. Αν την αγνοήσετε κινδυνεύετε να μείνετε στα απόνερα της οικονομικής ιστορίας.

Relevant news