η κρίση σε ΕΕ και ΗΠΑ ευνοεί το ελβετικό φράγκο

οι ροές κεφαλαίων προς το ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου συνεχίζονται

οι ροές κεφαλαίων προς το ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου συνεχίζονταιΤο ελβετικό φράγκο έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ τη Δευτέρα καθώς επίσης και η τιμή του χρυσού έφτασε επίσης σε νέο υψηλό όλων των εποχών κάνοντας συναλλαγές στα 1607 δολάρια ανά ουγκιά. Οι ροές κεφαλαίων προς ασφαλείς επενδύσεις ευνόησαν το ελβετικό φράγκο παραπάνω από όλα τα άλλα σημαντικά νομίσματα. Οι αμερικανοί πολιτικοί έχουν προθεσμία ως τη Παρασκευή για να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη συνεχίζεται ενώ υπάρχει και μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης για τα τελευταία τεστ αντοχής των τραπεζών, με αποτέλεσμα το ελβετικό φράγκο να είναι το νόμισμα πρώτης επιλογής για τους επενδυτές που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Παρ ‘όλα αυτά, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κίνηση είναι υπερβολική και ότι ανάλογα με τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, θα υπάρξει διόρθωση στις ισοτιμίες EUR/CHF και USD/CHF. Τα σημαντικότερα γεγονότα των επομένων ημερών περιλαμβάνουν δύο ισπανικές δημοπρασίες χρέους, σήμερα και τη Πέμπτη, καθώς και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Η συνάντηση των ηγετών της ζώνης του ευρώ και το τι θα αποφασίσουν για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης, καθώς και την αντιμετώπιση της αύξησης των αποδόσεων στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, η οποία απειλεί να προκαλέσει μια σημαντική τραπεζική κρίση και περαιτέρω χρεοκοπίες μελών της Ευρωζώνης, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ισοτιμία EUR/CHF.

find us on facebook medium

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, εκτός από την πολιτική φαγωμάρα για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, η πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τεθεί σε αναθεώρηση για υποβάθμιση από τη Moody’s. Αν η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ υποβαθμιστεί και η κυβέρνηση δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους, η ισοτιμία USD/CHF θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Επιπλέον, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δύσκολης οικονομικής περιόδου για πολλές οικονομίες παγκοσμίως, η ελβετική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2011. Παρά την ενδυνάμωση του ελβετικού φράγκου, οι εξαγωγές της Ελβετίας συνέχισαν να αυξάνονται, με το πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές να έχουν βελτιωθεί κατά 5,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι η ελβετική οικονομία έχει αποφύγει μια κρίση ακινήτων, η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε την Ελβετία με ήπιο τρόπο, με την οικονομία της να συρρικνώνεται μόλις -1,9% το 2009, σε σύγκριση με τη υποχώρηση κατά -4,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα θεμελιώδη στοιχεία συνεχίζουν να ευνοούν το ελβετικό φράγκο, παρά μια πιθανή διόρθωση βραχυπρόθεσμα, καθώς η ανάπτυξη και η των εξαγωγών, φέρνουν την οικονομία της Ελβετίας σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λαμβάνοντας υπόψη το πώς άλλες μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν την σημερινή παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα με την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων προς το ελβετικό φράγκο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Relevant news