Το απόρθητο ελβετικό φράγκο

Τα ισχυρά θεμελιώδη υποστηρίζουν την ενδυνάμωση του νομίσματος της Ελβετίας

Οι αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με τις δυνατότητες ανάκαμψης των μεγάλων αναπτυγμένων αγορών όπως των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Μ.Βρετανίας συνεισφέρουν στη περαιτέρω ενδυνάμωση του απόρθητου ελβετικού φράγκου. Η ελβετική οικονομία, άλλωστε, συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά τις αγορές, κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες. Η βιομηχανία της Ελβετίας συνεχίζει να επωφελείται από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση με αποτέλεσμα τόσο οι παραγγελίες όσο και η απασχόληση να εμφανίζονται ενδυναμωμένες. Επιπρόσθετα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν στο τέλος του Απριλίου κατά περισσότερο από 7% σε ετήσια βάση.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Δεδομένης της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του νομίσματος της Ελβετίας, οι επιδόσεις αυτές της οικονομίας της είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Ήδη φέτος το ελβετικό φράγκο ενισχύεται κατά 11% έναντι τόσο του αμερικανικού δολαρίου όσο και έναντι του ιαπωνικού γεν. Με την οικονομία να παραμένει σε καλή κατάσταση και τη κεντρική τράπεζα να ανησυχεί πως η παρατεταμένη ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων θα ωθήσει τεχνητά τη ζήτηση, αυξάνονται οι πιθανότητες πως η SNB θα εφαρμόσει μια περισσότερο περιοριστική νομισματική πολιτική σύντομα, ίσως και μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να συνυπολογίσουν, ωστόσο, τις συνέπειες που έχει το ενισχυμένο νόμισμα στην οικονομία πριν αποφασίσουν για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Η ελβετική οικονομία έχει, βέβαια, επιδείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα προσαρμογής στην υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία των τελευταίων δύο ετών.

Είναι δύσκολο, σήμερα, να σκεφτεί κανείς για ποιο λόγο θα μπορούσε το ελβετικό φράγκο να πάψει να προτιμάται από τους επενδυτές. Η ελβετική οικονομία εμφανίζεται υγιής και το ισχυρό νόμισμα βοηθά στη διασκέδαση των ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμού. Άλλα κύρια νομίσματα όπως το δολάριο και η στερλίνα έχουν εσκεμμένα υποτιμηθεί και δεν εμφανίζονται πια ως ανταγωνιστικές εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές, ενώ το ευρώ ταλαιπωρείται από τους φόβους των αγορών σχετικά με τη κρίση χρέους των PIGS.

Relevant news