Κίνα και κρίση χρέους της Ευρωζώνης
η Κίνα μπορεί να βοηθήσει τη παγκόσμια οικονομία αλλά δεν μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, στις αγορές δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι η Κίνα, με τους τεράστιους πόρους και τον πλούτο της, θα σπεύσει για να σώσει την Ευρωζώνη από μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Wen Jiabo, ο Κινέζος Πρωθυπουργός, ήταν εκείνος που διέψευσε αυτές τις ελπίδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κίνα δεν ήταν σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ο Geoff Lewis, αναλυτής της J.P.Morgan, συμφωνεί ότι ο ρόλος της Κίνας δεν θα είναι εκείνος του σωτήρα, αλλά μάλλον θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΟ αναλυτής της J.P.Morgan επισημαίνει ότι όλες οι οικονομίες του κόσμου επωφελούνται από την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, που εκτιμάται σε 9% του κινεζικού ΑΕΠ για το 2011 και ελαφρά χαμηλότερα για το επόμενο έτος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι δευτερογενείς επιδράσεις από τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας κατά την τελευταία δεκαετία επηρεάζουν πλέον σημαντικά τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά το αν η Κίνα είναι ή όχι σε θέση να «αναστήσει» την Ευρωζώνη, αυτό είναι μάλλον απίθανο, σύμφωνα με τον κ.Lewis καθώς και η Ασία «υποφέρει» επίσης από τον πανικό στις αγορές. Η μετάδοση της κρίσης λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα φυσικά σύνορα της και οι ασιατικές αγορές βιώνουν τις αντιδράσεις των επενδυτών στους μπελάδες της Ευρωζώνης, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να έχουν υποστεί μια ισχυρή διόρθωση πρόσφατα. Ωστόσο, ο κ.Lewis τονίζει ότι, από οικονομική σκοπιά, οι ασιατικές οικονομίες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο είδος ρίσκου αγοράς απλώς και μόνο λόγω της σχετικότητας τους με την ανάπτυξη της ισχυρής Κίνας, με αποτέλεσμα η επίδραση της ευρωπαϊκής κρίσης να είναι περιορισμένη.
Ο κ.Lewis τονίζει επίσης ότι πολλές από τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε ύφεση και με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των άλλων χωρών στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, το μόνο που μπορεί να κάνει η Κίνα για την Ευρωζώνη είναι αυτό που έχει κάνει για ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή να ενεργεί ως μια «ατμομηχανή ανάπτυξης». Πρόσφατα εξάλλου ο Κινέζος Πρωθυπουργός δήλωσε «είμαι πεπεισμένος ότι η οικονομία της Κίνας θα συμβάλλει εκ νέου στην ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας». Προς το παρόν, αυτό και μόνον φαίνεται ότι θα πρέπει να είναι αρκετό.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Χάνει την αξιολόγηση “Α” η Κύπρος
Υποβάθμιση σε Baa1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τη Moody’s Κατά δύο βαθμίδες, σε…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…