νέα συνταγή Ρουμπινί για Ευρωζώνη

Roubini: το μόνο που θα σταματήσει μια «επερχόμενη καταστροφή» στην Ευρώπη

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Roubini: το μόνο που θα σταματήσει μια "επερχόμενη καταστροφή» στην ΕυρώπηΜόνο αν οι ηγέτες της ΕΕ καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως δανειστή εσχάτης ανάγκης, βάλουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης και πείσουν την ΕΚΤ να περικόψει το βασικό επιτόκιο στο μηδέν, μπορεί να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρώ και η πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης, γράφει o Nouriel Roubini σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στους Financial Times. Στο άρθρο του ο Roubini επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το όχημα ειδικού σκοπού που θα έχει ως στόχο να το μοχλεύσει είναι απλώς «γαλοπούλες» που «δεν πρόκειται να πετάξουν«.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το αρχικό EFSF ήταν ήδη μια γιγαντιαία εγγυημένη δανειακή υποχρέωση (CDO), όπου μια ομάδα κρατών με μειωμένες ή αμφισβητούμενες πιστοληπτικές αξιολογήσεις προσπαθούν να επιτύχουν, ως εκ θαύματος, μια αξιολόγηση ΑΑΑ μέσω διμερών εγγυήσεων. Κατά συνέπεια, ένα μοχλευμένο EFSF θα είναι ένα γιγαντιαίο CDO στο τετράγωνο που δεν θα λειτουργήσει και δεν θα μειώσει τα spreads σε βιώσιμα επίπεδα.

find us on facebook medium

O Roubini τονίζει ότι μόνο ένας αρκετά μεγάλος αποπληθωρισμός θα καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη στην περιφέρεια, γι’αυτό και, κατά την άποψη του, οι μέρες της Ιταλίας είναι μετρημένες.

Ακόμη και μια αναδιάρθρωση του χρέους, που θα προκαλέσει σημαντική ζημιά και οι απώλειες στους πιστωτές στην Ιταλία και στο εξωτερικό, δεν θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Αν κάποιος δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα, ή να αναπτυχθεί, ή να αποπληθωρίσει με μια πραγματική υποτίμηση, η μόνη επιλογή που απομένει θα καταλήξει να είναι η εγκατάλειψη του ευρώ και η επιστροφή στην λιρέτα και στα άλλα εθνικά νομίσματα.

Έτσι, ενώ το ευρώ θα μπορούσε να χειριστεί μια ελληνική, πορτογαλική ή ιρλανδική χρεοκοπία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν και πολύ μεγάλες για να διασωθούν. Καμία από τις δυο χώρες δεν είναι σήμερα αναξιόχρεη, αλλά η έλλειψη ρευστότητας είναι πάρα πολύ πιθανό να τις οδηγήσει σε χρεοκοπία.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news