θετικές προοπτικές για τις τραπεζικές μετοχές

«ταύρος» η Goldman Sachs για τις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

icon euro banks 011Η Goldman Sachs προτείνει στους πελάτες της να αγοράσουν τις, «ιδιαίτερα ελκυστικές» όπως τις χαρακτηρίζει, μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών για πρώτη φορά εδώ και ενάμισι χρόνο. Αντιθέτως, οι επενδυτές ομολόγων εξακολουθούν να ανησυχούν πως οι ηγέτες της ΕΕ θα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τη κρίση χρέους των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, κάτι που θα έχει επώδυνες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της.

Οι μετοχές των ισπανικών, ιταλικών και ελληνικών τραπεζών έχουν οδηγήσει το δείκτη ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Bloomberg 16% υψηλότερα από εκεί που βρισκόταν το περασμένο Νοέμβριο. Αν και οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας Banco Santander έχουν ανέβει κατά 23% και της ιταλικής Unicredit κατά 28%, τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόσφεραν στους επενδυτές υψηλά premium στα κρατικά ομόλογα όταν πούλησαν καλυμμένα ομόλογα κατά την ίδια περίοδο.

Οι επενδυτές σε μετοχές στοιχηματίζουν πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα γεφυρώσουν τελικά τις διαφορές τους σχετικά με το σκοπό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να αποτρέωουν τη μετάδοση της κρίσης χρέους και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Οι αγοραστές ομολόγων αμφιβάλουν για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και ανησυχούν πως οι τράπεζες ίσως να αναγκαστούν να καταγράψουν ζημιές μεγαλύτερες των 2 τρις.δολαρίων από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως αν και οι επενδυτές μετοχών μπορεί να έχουν δίκιο βραχυπρόθεσμα, διακινδυνεύουν να αγνοήσουν μια εκτίναξη του κόστους χρηματοδότησης που θα περιορίσει τα μελλοντικά τους κέρδη.

CFDs σε μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Plus500

«ιδιαίτερα ελκυστικές»

Οι αναλυτές της Goldman Sachs μετατράπηκαν σε «ταύρους» στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, υποστηρίζοντας πως η αγωνία των αγορών για τη κρίση χρέους έχει ελαττωθεί, περιορίζοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών. Επισημαίνουν πως ο περιορισμός των spreads των κρατικών ομολόγων των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης έχει καταστήσει τις τραπεζικές μετοχές φτηνές και πως η σχέση μεταξύ των προοπτικών ανάπτυξης τους και της αναμενόμενης κερδοφορίας τους κατά τα επόμενα έτη τις κάνει ιδιαίτερα ελκυστικές.

τράπεζες ευρωπαϊκού νότου απόδοση ως 04/02/2011 χώρα
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Plus500 31,0% ΚΥΠΡΟΣ
EUROBANK EFG Plus500 26,4% ΕΛΛΑΔΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Plus500 25,6% ΕΛΛΑΔΑ
ALPHA BANK Plus500 24,7% ΕΛΛΑΔΑ
BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTINA 23,1% ΙΣΠΑΝΙΑ
INTESA SANPAOLO Plus500 22,5% ΙΤΑΛΙΑ
BANCA POPOLARE DI MILANO 19,2% ΙΤΑΛΙΑ
BANKINTER 19,1% ΙΣΠΑΝΙΑ
UNICREDIT Plus500 18,2% ΙΤΑΛΙΑ
UBI BANCA 15,4% ΙΤΑΛΙΑ
BANCO SANTANDER Plus500 15,2% ΙΣΠΑΝΙΑ
BANCO POPULAR ESPANOL Plus500 14,5% ΙΣΠΑΝΙΑ
BANCO DE SABADELL 13,6% ΙΣΠΑΝΙΑ
BANCO DI VALENCIA 13,1% ΙΣΠΑΝΙΑ
MEDIOBANCA BANCA DI CREDITO FINANZIARIO 13,1% ΙΤΑΛΙΑ
CREDITO VALTELLINESE 11,4% ΙΤΑΛΙΑ
BANCA CARIGE 11,3% ΙΤΑΛΙΑ
BANCA MONTE DEI PASCHI DI SIENA 7,5% ΙΤΑΛΙΑ
BANCA POPOLARE DI SONTRIO 5,0% ΙΤΑΛΙΑ
BANCO POPOLARE 4,9% ΙΤΑΛΙΑ
BANCO ESPIRITO SANTO 4,8% ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
BANCO COMERCIAL PORTUGUES 2,9% ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
MARFIN POPULAR BANK 1,5% ΚΥΠΡΟΣ
BANCA POPOLARE DELL’EMILIA ROMAGNA 1,4% ΙΤΑΛΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Plus500 -8,9% ΕΛΛΑΔΑ

σημείωση: στις μετοχές με την ένδειξη Plus500 προσφέρονται CFDs από τη Plus500

περισσότερη αβεβαιότητα στο μέλλον

Όσοι επενδύουν σε μετοχές είναι συνήθως περισσότερο εστιασμένοι στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές από εκείνους που επενδύουν σε ομόλογα. Βραχυπρόθεσμα, οι πραγματικά τρομακτικές ειδήσεις φαίνεται να έχουν τελειώσει, μακροπρόθεσμα ωστόσο, υπάρχει πολύ περισσότερη αβεβαιότητα.

μοιραστείτε, βαθμολογήστε και σχολιάστε το άρθρο παρακάτω

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επενδύσεις στην Ισπανία που ξεπερνούν το σύνολο εκείνων που έχουν σε Ελλάδα και Ιρλανδία μαζί. Οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ισπανικά ομόλογα ξεπερνούν τα 716 δις.δολαρια σύμφωνα με τη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επενδύσει περισσότερα από 902 δις.δολάρια στην Ιταλία και 216 δις.δολάρια στη Πορτογαλία. Οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου του ευρωπαϊκού νότου πληρώνουν υψηλότατο κόστος δανεισμού σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα. Μια αύξηση του κόστους δανεισμού περιορίζει τη κερδοφορία των τραπεζών λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού περιθωρίου τους, της διαφοράς δηλαδή μεταξύ του επιτοκίου με το οποίο η τράπεζα δανείζει και εκείνου με το οποίο δανείζεται.

CFDs σε μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Plus500

απεριόριστα κεφάλαια από ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα επιβάλλοντας στις τράπεζες να διατηρούν υψηλότερα αποθεματικά κεφάλαια έναντι μελλοντικών ζημιών και να υποβάλλονται σε περιοδικά «τεστ κοπώσεως» (stress tests) ώστε να εκτιμάται αν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια κρίση.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξάλλου χρεώνουν περισσότερο όταν δανείζει η μία την άλλη. Το επιτόκιο με το οποίο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δανείζουν άλλες τράπεζες σε τρίμηνη βάση, το γνωστό και ως Euribor, έχει φτάσει σε υψηλά ενάμισι έτους λόγω ανησυχιών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αποσύρει την έκτακτη προσφορά χρήματος τον Απρίλιο. Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο πως θα δανείζει απεριόριστα κεφάλαια για εβδομαδιαίες, μηνιαίες και τριμηνιαίες αναχρηματοδοτήσεις μέχρι τον Απρίλιο ώστε να εκτονώσει τις πιέσεις στη χρηματοδότηση των τραπεζών και να τονώσει τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από αυτές. Τα απεριόριστα αυτά κεφάλαια προσφέρονται με επιτόκιο 1% το οποίο είναι ιστορικά χαμηλό για την ΕΚΤ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει κατά πολύ αυτή τη διευκόλυνση της ΕΚΤ.

«συνολικό πακέτο»

Οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη πρόσφατη επεισοδιακή σύνοδο τους στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν τη προθεσμία της 25ης Μαρτίου για εκείνο που καγκελάριος της Γερμανίας κα.Μέρκελ αποκαλεί «συνολικό πακέτο» αντιμετώπισης της κρίσης. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αυστηρότερες κυρώσεις σε όσες χώρες έχουν ελλείμματα μεγαλύτερα από 3% του ΑΕΠ τους, χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και την εξουσιοδότηση στο ύψους 440 δις.ευρώ EFSF να αγοράζει ομόλογα απευθείας από τα κράτη-μέλη. Η Μέρκελ εμφανίζεται διαλλακτικότερη στην αξίωση της οι ζημιές των κρατικών ομολόγων να επιβαρύνουν εν μέρει και τους ιδιώτες επενδυτές, στη περίπτωση μελλοντικών πακέτων διάσωσης. Σήμερα, η καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει «οτιδήποτε χρειάζεται για την υποστήριξη του ευρώ».

πηγές: Bloomberg, FactSet

CFDs σε μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Plus500

 

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news