οικονομικός χάρτης επαρχιών Κίνας

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

σε ποιές χώρες αντιστοιχεί το ΑΕΠ, ο πληθυσμός και οι εξαγωγές των επαρχιών της Κίνας;

icon china map 01Η Κίνα είναι πλέον και επισήμως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ωστόσο ορισμένες από τις επαρχίες της έχουν χαμηλές επιδόσεις στη παγκόσμια κατάταξη. Στον πολύ ενδιαφέροντα διαδραστικό χάρτη του Economist, που μπορείτε να βρείτε παρακάτω, φαίνονται οι αντιστοιχίες των διαφόρων κινεζικών επαρχιών με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ της επαρχίας Guangdong είναι σχεδόν όσο εκείνο της Ινδονησίας. Επισημαίνεται ότι κάποιες από τις επαρχίες σίγουρα υπερβάλουν στα στοιχεία που ανακοινώνουν καθώς το άθροισμα του ΑΕΠ των επαρχιών είναι 10% υψηλότερο του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας!


find us on facebook medium

Όσον αφορά τις εξαγωγές, η επαρχία Guangdong εξάγει όσο η Νότια Κορέα και η επαρχία Hebei όσο η Ελλάδα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Σαγκάης είναι όσο εκείνο της Σαουδικής Αραβίας (σε ισοδύναμες τιμές αγοραστικής δύναμης) αν και χαμηλότερο από εκείνο των ημιαυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Στο αντίθετο άκρο, η φτωχότερη επαρχία της Κίνας, η Guizhou, έχει κατά κεφαλήν εισόδημα κοντά σε εκείνο της Ινδίας. Σημειώνεται ωστόσο, πως τα μεγέθη αυτά χρησιμοποιούν τον ίδιο συντελεστή ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης, αν και οι τιμές είναι πιθανότατα χαμηλότερες στις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ανισότητες.

πηγή: The Economist

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news