10 πλεονεκτήματα της αμερικανικής οικονομίας

γιατί οι αμερικανοί δικαιούνται να αισθάνονται υπερήφανοι για την οικονομία της χώρας τους

γιατί οι αμερικανοί δικαιούνται να αισθάνονται υπερήφανοι για την οικονομία της χώρας τουςΚαθώς τα δυσοίωνα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων οδηγούν χαμηλότερα τους δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων και το κίνημα Occupy Wall Street εκφράζει μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης, πολλές «αυθεντίες» προβλέπουν πως επίκειται το τέλος του καπιταλισμού. Ποια είναι όμως πραγματικά η οικονομική κατάσταση στη «πατρίδα του καπιταλισμού», τις Ηνωμένες Πολιτείες; Παρακάτω αναφέρονται δέκα λόγοι για τους οποίους οι αμερικανοί πολίτες δικαιολογημένα μπορούν να υπερηφανεύονται για την οικονομία και τη χώρα τους.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ παραμένει στο top 5% παγκοσμίως

icon usd 20Από τις 227 χώρες και περιοχές που κατατάσσονται στο CIA World Factbook, το  κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ παραμένει στο top 5%, υστερώντας κυρίως μόνον από πλούσιες σε φυσικούς πόρους χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 47.200 δολάρια ετησίως. Ο ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1960, παρά τις υφέσεις που το έχουν κατά περιόδους πλήξει. Ήδη από το 2010 και το 2011, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει εκ νέου αυξηθεί καθώς η οικονομία έχει αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται συνολικά.

Εύκολη πρόσβαση σε πιστώσεις και στις αγορές κεφαλαίου

icon wall st 02 2Οι αμερικανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν σχετική ευκολία πρόσβασης στις πιστωτικές αγορές, είτε πρόκειται για μια πιστωτική κάρτα είτε για την απόκτηση ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης. Οι στιβαροί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρέχουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να κρίνουν με ακρίβεια όσους αναζητούν πίστωση. Οι δραστηριότητες των οίκων αξιολόγησης που είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική κρίση του 2008 έθεσε κάποιους από αυτούς τους οίκους υπό αμφισβήτηση. Αλλά συνολικά ο τραπεζικός δανεισμός έχει επιστρέψει σε υγιή επίπεδα. Τα στοιχεία της Fed δείχνουν πως τα δάνεια και οι χρηματοδοτικές μισθώσεις των εμπορικών τραπεζών των ΗΠΑ φτάνουν τα 6,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 130 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περσινά επίπεδα.

Ισχυρό δίκαιο εκτέλεσης των συμβάσεων

icon usa lawΗ υπηρεσία DoingBusiness.org κατατάσσει τις ΗΠΑ ως την έβδομη καλύτερη χώρα όσον αφορά στην εκτέλεση των συμβάσεων. Ο μέσος χρόνος επίλυσης μιας διαφοράς από τα αμερικανικά δικαστήρια είναι 300 ημέρες, 42% μικρότερος από ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα δικαστικά κόστη ως ποσοστό ανά αξίωση είναι επίσης χαμηλότερα από οπουδήποτε αλλού, στο 14,4%.

Οι Αμερικανοί είναι ​​ένας εξαιρετικά εφευρετικός λαός

icon iphone 01Οι ΗΠΑ είναι πατρίδα πολλών ​​εφευρετικών επιχειρηματιών που έχουν επηρεάσει σχεδόν κάθε άποψη της παγκόσμιας βιομηχανίας. Το Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων αντιμετωπίζει δυσκολία να παρακολουθήσει όλες τις νέες ιδέες που ξεπηδούν από το μυαλό των αμερικανών πολιτών. Τον περασμένο χρόνο επιτεύχθηκε ένα νέο ρεκόρ 241.977 αιτήσεων διπλωματών ευρεσιτεχνίας, τέσσερις φορές σχεδόν περισσότερο από ότι το 1963.

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξάνεται με ένα σταθερό ρυθμό

icon people 01Οι χώρες της Ευρώπης και της Ασίας ανησυχούν σοβαρά σχετικά με προβλέψεις ότι οι πληθυσμοί τους θα αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες δεκαετίες. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι μεταξύ του 2015 και του 2020, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ρωσία θα δουν τους πληθυσμούς τους να συρρικνώνονται. Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στις ΗΠΑ, όπου η μετανάστευση θα αντισταθμίσει το σχετικά αργό ρυθμό γεννήσεων. Η CIA προβλέπει 13,8 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα στις ΗΠΑ, τοποθετώντας τις στη 148η θέση μεταξύ 221 χωρών.

find us on facebook medium

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η προστασία των επενδυτών παραμένει σε υψηλά επίπεδα

icon usa sec 01Η προστασία των επενδυτών παραμένει ισχυρή, ενώ θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερη με την εφαρμογή της νομοθεσίας Dodd-Frank. Η πανισχυρή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) επαγρυπνεί για τυχόν παραπτώματα των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιρειών. Η υπηρεσία DoingBusiness.org κατατάσσει τις ΗΠΑ πέμπτες ως προς τη καλύτερη προστασία των επενδυτών, τους ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας και τους κανόνες περί διευθυντικής ευθύνης.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει ήπιος 

icon usd 50Ο πληθωρισμός παρέμεινε σχετικά ήπιος, παρά την επιθετική νομισματική πολιτική της Federal Reserve για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή παραμένει κάτω του 5%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες τον περασμένο μήνα υπολογίστηκαν στο 1,6%, κάτω από τους στόχους της κυβέρνησης για αύξηση μεταξύ 1,7% και 2,0%. Αυτά είναι ασφαλώς καλά νέα για τους καταναλωτές.

Η πολιτική σταθερότητα μειώνει την αβεβαιότητα στις αγορές

icon usa obama 01Ακόμη και με την κρίση περί του ανώτατου ορίου του χρέους που ώθησε τη χώρα στο χείλος της στάσης πληρωμών, οι ΗΠΑ παραμένουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε σύγκριση με άλλα κράτη, όπου τα κυβερνώντα κόμματα έχουν ανατραπεί και οι κυβερνήσεις τους κατευθύνονται προς την παραβατικότητα. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε πρόσφατα μια πολιτική κρίση, όταν η μοίρα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε εναποτεθεί στη Σλοβακία, η οποία είχε προηγουμένως αρνηθεί να υπογράψει τη σχετική συμφωνία.

Η περιορισμένη διαφθορά επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν αποδοτικά

icon corruption 01Η διαφθορά έχει ένα τεράστιο κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Λαδώματα σε αρχές και πολιτικούς παρακάμπτουν τα διαδικαστικά εμπόδια για τις εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων. Η ετήσια κατάταξη της υπηρεσία Transparency.org των χωρών όλου του κόσμου τοποθετεί τις ΗΠΑ στην 22η θέση, μεταξύ του Βελγίου και της Γαλλίας. Η υπηρεσία Transparency.org εξετάζει τη δωροδοκία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και ζητά από τους εμπειρογνώμονες και τους απλούς πολίτες να σταθμίσουν αμφότερες. Για τις ΗΠΑ, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους.

Τα δημογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι υγιή

icon usa 28Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα μεγάλο και αυξανόμενο εργατικό δυναμικό, παρά το ότι η γενιά των baby-boomers οδεύει προς συνταξιοδότηση. Άλλες χώρες με ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, όπως η Κίνα, χαρακτηρίζονται από μια ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού τους, η οποία προκαλεί ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και πιέσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το ποσοστό του πληθυσμού της Κίνας που είναι άνω των 60 ετών θα αυξηθεί από 12,3% το 2010, σε 17,4% το 2030.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Relevant news