Εμπορεύματα: σκάσιμο φούσκας ή τεχνική διόρθωση;

Το πάρτι του χρυσού, του αργύρου και του πετρελαίου μάλλον δεν έχει τελειώσει ακόμη

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη του πρόσφατου παρελθόντος για τα πολλά από τα εμπορεύματα. Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, ο χρυσός έπεσε κάτω από το επίπεδο των 1.500 δολαρίων/ουγκιά και ο άργυρος έχασε πολύ μεγάλο μέρος των κερδών του προηγούμενου μήνα επιστρέφοντας βίαια στο επίπεδο των 35 δολαρίων/ουγκιά. Οι τιμές άλλων εμπορεύμάτων όπως η ζάχαρη, ο κασσίτερος, το νικέλιο, το αλουμίνιο, ο μόλυβδος και ο χαλκός επίσης υποχώρησαν. Ο διεθνής οικονομικός τύπος αντέδρασε άμεσα με τίτλους του τύπου «έσκασε η φούσκα των εμπορευμάτων;«. Τελείωσε λοιπόν το πάρτι στα εμπορεύματα; Κατά την άποψη μας, μάλλον όχι.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Πρώτα απ’όλα, μια διόρθωση στις τιμές των εμπορευμάτων ήταν αναμενόμενη εδώ και μερικές εβδομάδες. Το ασήμι, για παράδειγμα, είχε βρεθεί σε ακραίες τιμές γεγονός που επιδείνωσε την αντιστροφή που παρατηρήθηκε τη περασμένη εβδομάδα. Με μια απλή ματιά σε ένα διάγραμμα τιμών μπορούσε κανείς να δει την υπερβολική άνοδο των τιμών του αργύρου και να πεισθεί πως μια διόρθωση επρόκειτο να γίνει άμεσα, όπως και έγινε. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το διαπραγματευόμενο αμοιβαίο (ETF) του αργύρου, το iShares Silver Trust ETF, είχε φτάσει να είναι η αξία με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παγκοσμίως. Το κύμα πωλήσεων της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν το τέλος μιας ανοδικής τάσης όσο μια επίδειξη πανικού των κερδοσκόπων καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν πρώτοι στην έξοδο.

Οι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι είναι όμως ένας μόνο παράγοντας. Η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος κατά τη περασμένη εβδομάδα υποβοήθησε την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων. Το αμερικανικό δολάριο ενδυναμώθηκε τη περασμένη Πέμπτη μετά τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πως δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Το δολάριο κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 2,5%, μια σημαντική ανοδική κίνηση.

Επιπρόσθετα, έχουμε ήδη εισέλθει στον Μάιο ο οποίος ιστορικά έχει αποδειχθεί πως είναι ένας αδύναμος και ευμετάβλητος μήνας για τα εμπορεύματα. Καθώς η Federal Reserve πρόκειται να διακόψει στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοζε ως σήμερα, είναι πιθανόν να παρατηρηθεί αυξημένη μεταβλητότητα και τις επόμενες ημέρες.

σύγκριση των αποδόσεων χρυσού, ασημιού και πετρελαίου το 2011 (κλείσιμο Παρασκευής 6 Μαϊου)

Παρά τις πωλήσεις πανικού της περασμένης εβδομάδας, τα εμπορεύματα παραμένουν στη κορυφή των αποδόσεων μεταξύ όλων των επενδυτικών προϊόντων. Πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει για τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των εμπορευμάτων. Στις ΗΠΑ αγωνίζονται να βρουν μια εφαρμόσιμη λύση για το αστρονομικό δημόσιο χρέος τους, στις αναδυόμενες αγορές υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για σχεδόν όλα τα εμπορεύματα και τα αποθέματα πολλών εμπορευμάτων πασχίζουν για να καλύψουν τη ζήτηση αυτή.

Αυτό που έγινε τη περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να χαρακτηριστεί μάλλον ως μια «τεχνική διόρθωση» παρά ως μια «θεμελιώδης μεταβολή» της μακροπρόθεσμης δυναμικής των εμπορευμάτων. Το πάρτι στα εμπορεύματα δεν έχει τελειώσει γι’αυτό ας μην βιαστούμε να κλείσουμε τα φώτα. Αν και είναι φυσικά αδύνατο να προβλέψει κανείς το μέλλον, είναι πολύ πιθανόν μετά από ένα-δυο μήνες οι επενδυτές να αναπολούν την υποχώρηση αυτή των τιμών ως μια καλή ευκαιρία τοποθετήσεων.

Relevant news