Αναφορά Ομπάμα στην ελληνική κρίση χρέους

Αλληλεγγύη από ΗΠΑ και παραινέσεις προς Γερμανία για λήψη σκληρών πολιτικών αποφάσεων αντιμετώπισης της κρίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη κρίση χρέους της Ευρωζώνης δηλώνοντας πως θα πρέπει να συγκρατηθεί ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Ομπάμα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε πως η χώρα μας βρίσκεται «στο στόχαστρο των αγορών» και πως η αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους απαιτεί τη λήψη σκληρών πολιτικών αποφάσεων τόσο από τη Γερμανία αλλά και από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Γερμανία στην επίλυση της κρίσης και προσέθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Ευρώπη. «Είμαι πεπεισμένος ότι με την ηγεσία της Γερμανίας και σε συνεργασία με άλλους βασικούς παράγοντες στην Ευρώπη, θα φτάσουμε σε ένα μονοπάτι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και για να καταστεί το χρέος της πιο διαχειρίσιμο«, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αλλά θα χρειαστεί υπομονή και χρόνος. Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε πλήρως στη διαχείριση των θεμάτων αυτών, τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και μέσω διεθνών και χρηματοδοτικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ«, πρόσθεσε.

«Θυμάστε πόσο δύσκολο ήταν για μας να κάνουμε τις επενδύσεις στη δικά μας αυτοκινητοβιομηχανίας ή να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είχαμε κατάρρευση του δικού μας χρηματοπιστωτικού συστήματος«, δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε, «Μπορείτε να φανταστείτε αν πρέπει να κάνετε αυτές τις αποφάσεις με άλλες 27 χώρες σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα κάποιου άλλου«.

Η γερμανίδα καγκελάριος, με τη σειρά της, δήλωσε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η κυρία Μέρκελ προσέθεσε πως η συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με την κρίση ήταν εκτεταμένη και πως η σταθερότητα της Ευρώπης «δεν είναι μόνο ευθύνη, αλλά μέρος της ταυτότητας μας«.


στιγμιότυπα από τη κοινή συνέντευξη τύπου Ομπάμα-Μέρκελ στην Ουάσινγκτον

Relevant news