η Γερμανία και η κρίση του ευρώ
η επικίνδυνη πορεία της κυρίας Μέρκελ
Οι δρόμοι του Βερολίνου είναι πιο ήσυχοι από ότι εκείνοι των Αθηνών, αλλά η κρίση του ευρώ κάνει τη ζωή της γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ εξίσου δύσκολη με εκείνη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ.Παπανδρέου, σύμφωνα με άρθρο του Economist. Εν μέρει εξαιτίας της κρίσης αυτής, η κα.Μέρκελ περνά τη «πιο δύσκολη στιγμή της ως τώρα» στα περισσότερα από πέντε χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στις δημοσκοπήσεις. Τα μέλη του πολιτικού συνασπισμού της, ο οποίος αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το αδερφικό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης και το φιλελεύθερο Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, ανησυχούν για τα κόστη της διάσωσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Η αντιπολίτευση πλέον εικάζει στα φανερά, αν και πρόωρα, πως η κυβέρνηση μπορεί να πέσει.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΟ άμεσος κίνδυνος είναι ο καυγάς σχετικά με τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας. Στις 10 Ιουνίου το γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) ενέκρινε τη διάσωση υπό τη προϋπόθεση πως οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν μια «δίκαια συνεισφορά». Ακόμα και έτσι, δέκα νομοθέτες του συνασπισμού είτε καταψήφισαν είτε απείχαν της ψηφοφορίας, μια ανησυχητική φθορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 20 εδρών. Έκτοτε, τα περιθώρια ελιγμών της κυρίας Μέρκελ έχουν στενέψει. Στις 17 Ιουνίου, κάτω από τις πιέσεις της Γαλλίας, ενέκρινε ένα μη συγκρουσιακό μοντέλο «Βιέννης», σύμφωνα με το οποίο οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένεται να αγοράσουν εθελοντικά νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς τα παλαιά φτάνουν στη λήξη τους. Κάτι τέτοιο είναι λιγότερο πιθανό θεωρηθεί ως η μεγάλη συνεισφορά που οι κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι της κυρίας Μέρκελ απαιτούν.
Οι τηλεοπτικές σκηνές με τους «αγανακτισμένους» Έλληνες να ρητορεύουν κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης τους δεν βοηθούν επίσης. Οι διαδηλώσεις κάνουν πολύ δύσκολη την δικαιολόγηση των μέτρων διάσωσης στους γερμανούς ψηφοφόρους, δήλωσε ο υπεύθυνος για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος CDU στο γερμανικό κοινοβούλιο. Σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα υποστηρίζει την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Μια διάσωση της Ελλάδας μπορεί να μην χρειαστεί την ρητή έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, αν σχεδιαστεί κατάλληλα, αλλά θα υπάρξει πίεση για τη ψήφιση της καθώς οι γερμανοί βουλευτές γνωρίζουν τι διακυβεύεται. Το κλίμα είναι χειρότερο στη Φινλανδία και στην Ολλανδία, όπου υπάρχουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα με επιρροή, επισημαίνουν γερμανοί αξιωματούχοι.
Ακόμη και αν ξεπεραστεί το εμπόδιο της Ελλάδας, υπάρχουν άλλα στο μέλλον. Αργότερα φέτος, το γερμανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για το κατά πόσον θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια στο προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο οποίος βοήθησε στη χρηματοδότηση των διασώσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και για τη δημιουργία του μόνιμου διαδόχου του, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθετότητας (ESM). Πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν όπως κάθε διάσωση μέσω του ESM να έρχεται προς ψήφιση από το κοινοβούλιο, κάτι που θα τον έκανε μη λειτουργικό. Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας συσκέπτεται για να αποφασίσει σχετικά με διαμαρτυρίες πως οι διασώσεις παραβιάζουν το σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η κυρία Μέρκελ βλέπει τον εαυτό της να ελίσσεται μεταξύ καταστροφικών εναλλακτικών επιλογών. Οι «αυστηρές» φωνές, που απαιτούν την επιβολή ζημιών στους πιστωτές ή την υποβολή προς έγκριση από το κοινοβούλιο κάθε μελλοντικής διάσωσης, θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν το μέλλον του ευρώ. Αλλά και η «επιεικής» ιδέα πως μόνο «περισσότερη Ευρώπη» θα επιλύσει τη κρίση είναι επίσης αηδιαστική για αυτήν. Η κυρία Μέρκελ απορρίπτει λύσεις όπως ένα κοινό υπουργείο οικονομικών για τη ζώνη του ευρώ (μια ιδέα του προέδρου της ΕΚΤ Τρισέ) ή τα «ευρωομόλογα» που θα καλύπτονται από όλες της χώρες της Ευρωζώνης. Για τους θεατές που βρίσκονται και στις δυο πλευρές, η προσεκτική ενδιάμεση πορεία της, με τις τόσες απότομες διορθώσεις, φαίνεται σαν να μην έχει κατεύθυνση, να είναι αμυντική και εντέλει καταδικασμένη να αποτύχει.
πηγή: Economist
άλλα σχετικά άρθρα:
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…