η Γερμανία στο στόχαστρο των αγορών
και ξαφνικά όλοι άρχισαν να συζητούν για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γερμανίας…
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΕίναι πράγματι εντυπωσιακό το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο θρίλερ της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους… Την ίδια ακριβώς ημέρα που μια δημοπρασία γερμανικών ομολόγων απέτυχε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, άρχισε να γίνεται ολοένα και εντονότερη συζήτηση για την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση της ίδιας της Γερμανίας. Η συζήτηση δεν αφορά τόσο το έλλειμμα της Γερμανίας αυτό καθαυτό, αλλά περισσότερο τις υποχρεώσεις των τραπεζών της.
Οι βρετανικές και αμερικανικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες λόγω των γύρων ποσοτικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών, καθώς και του προγράμματος TARP στις ΗΠΑ και των κρατικοποιήσεων τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατάρρευση των τραπεζικών πιστώσεων σε αυτές τις δύο χώρες οδήγησε στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος στα ύψη και στέλνοντας τα ετήσια ελλείμματα προϋπολογισμού στη στρατόσφαιρα. Και οι δύο αυτές χώρες «τρέχουν» ακόμη με ετήσια ελλείμματα της τάξης του 10% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο της Γερμανία κινείται στη περιοχή του 3%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημόσιο χρέος περίπου 70% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 95%.
Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας έχει εκτιμηθεί γύρω στο 83% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2010. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από εκείνο της Ισπανίας και σε αντιστοιχία με το δημόσιο χρέος της Γαλλίας. Ωστόσο, στη Γερμανία δεν έχει ακόμη συμβεί μια πλήρους κλίμακας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σήμερα η Γερμανία πούλησε μέσω δημοπρασίας 10ετή ομόλογα αξίας 3,65 δισ.ευρώ, ενώ η ζήτηση ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο του έτους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναγκάστηκε να διακρατήσει το 39% της έκδοσης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πλέον πως η ευρωπαϊκή κρίση ενδέχεται να επεκταθεί ακόμη και στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, τα στοιχεία ενεργητικού των γερμανικών νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (MFI) ισοδυναμούν με το 152% του ΑΕΠ της Γερμανίας. Η Deutsche Bank είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της χώρας. Τα περιουσιακά στοιχεία της Deutsche Bank είναι ίσα με το 93% του ετήσιου γερμανικού ΑΕΠ. Η Commerzbank, η Landesbank και η DZ Bank συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων στοιχείων ενεργητικού.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δημοσίευσε μια έκθεση για τις γερμανικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας την αρνητική εξέλιξη των πιστωτικών κινδύνων. Αναφερόμενη σε μια έκθεση της Bundesbank περί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η Moody’s σημειώνει τη σημαντική έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε δανειολήπτες των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς και την υψηλή εξάρτηση τους από τη μαζική χρηματοδότηση. «Συμφωνούμε με την εκτίμηση της Bundesbank ότι οι κίνδυνοι για το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά», επισημαίνεται στην έκθεση της Moody’s.
άλλα σχετικά άρθρα:
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…