Γερμανία και ΕΚΤ έχουν πια την ευθύνη
στη τραγωδία του Τιτανικού δεν γλίτωσαν ούτε οι επιβάτες της 1ης θέσης
Η είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτίθεται να προσφέρει τεράστιες πιστωτικές διευκολύνσεις στις χώρες που πλήττονται από εξωτερικούς κραδασμούς πυροδότησε ένα σύντομο ράλι στις αγορές, αλλά ήδη η πρόσκαιρη ανακούφιση από αυτή την κίνηση έχει δικαιολογημένα ξεθωριάσει. Στην πραγματικότητα, η κίνηση αυτή του ΔΝΤ δεν αλλάζει τίποτα στην Ευρώπη. Το βάρος της «επιδιόρθωσης» της Ευρωζώνης εξακολουθούν να το επωμίζονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΕίναι εύκολο να επισημάνει αμέσως πολλά ελαττώματα του νέου σχεδίου του ΔΝΤ:
- Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να υποστηρίξει πραγματικά το ΔΝΤ ένα κράτος όπως η Ιταλία. Ανεξάρτητα από το πόσο υπόσχεται να τη δανείσει, δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια στο οπλοστάσιο του. Οι τρέχοντες διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ ανέρχονται σε περίπου 540 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Ιταλίας είναι πάνω από 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
- Είναι μάλλον απίθανο να πάρει σύντομα το ΔΝΤ την έγκριση των ΗΠΑ (του βασικότερου χορηγού του δηλαδή) προκειμένου να αυξήσει τους πόρους του.
- Ακόμη και αν το ΔΝΤ μπορούσε να συνεισφέρει τα υπόλοιπα διαθέσιμα κεφάλαια του προς την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να ανακόψει τη μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτουν κατηγορηματικά ιδέες, όπως την έκδοση ευρωομολόγων και μια μεγάλης κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά. Ωστόσο, προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ, απλά δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή από ένα συνδυασμό αυτών των δυο δραστικών μέτρων.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας πλησιάζει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ισπανικών ομολόγων έφτασαν το 6,6%, κοντά στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Τα ιταλικά ομόλογα συνεχίζουν να αιωρούνται γύρω στο 7%, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις υποχώρησαν από τα επίπεδα που είχαν βρεθεί πριν από μερικές εβδομάδες. Τώρα πλέον η πίεση αυξάνεται σταθερά στις αξιολογούμενες με ΑΑΑ Γαλλία και Αυστρία και το Βέλγιο, το οποίο έχει πιστοληπτική αξιολόγηση AA+.
Δεν υπάρχει κανένα σημάδι τερματισμού αυτής της συνεχούς αύξησης του κόστους δανεισμού, ιδιαίτερα καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Τα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές δαπανών αποδεικνύονται πολύ ανεπαρκή και πολύ καθυστερημένα για να πείσουν τους επενδυτές ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα αποτελούν ένα σίγουρο επενδυτικό στοίχημα, το μόνο λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τα αγοράσουν.
Η αναβλητικότητα, στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, η άρνηση αποδοχής της σοβαρότητας του προβλήματος και η θέσπιση πυροσβεστικών λύσεων, δεν είναι πλέον αρκετές για να ικανοποιήσουν τις αγορές. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να στοιχηματίζουν κατά του ευρώ και εναντίων των περιφερειακών χωρών των PIIGS, εκτός εάν οι ηγέτες της ΕΕ μπορέσουν να τους πείσουν ότι δεν έχουν πλέον λόγους για να ανησυχούν.
Πράγματι, και οι δύο επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή αποτελούν τις έσχατες επιλογές πολιτικής τόσο για τη Γερμανία όσο και για την ΕΚΤ. Αλλά ας το παραδεχτούμε, η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει σε μια ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, εκτός αν βρεθεί η ίδια ξεκάθαρα απειλούμενη, ούτε οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης δεν πρόκειται πραγματικά να πειθαρχήσουν δημοσιονομικά, αν δεν το πάρει πρώτα απόφαση ο πυρήνας των πλούσιων κρατών πως θα πρέπει να πληρώσει για την επίλυση της κρίσης.
Ακόμη και αν η Γερμανία υποστηρίξει τη προοπτική μιας Ευρωζώνη με λιγότερα μέλη (κάτι που δεν αποτελεί μέρος της τρέχουσας πολιτικής της), σύντομα θα βρεθεί με τη πλάτη στο τοίχο. Με την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υπό αμφισβήτηση, η Γερμανία σήμερα απειλεί τη σταθερότητα του ίδιου πυρήνα αν επιμείνει να κωλυσιεργεί στην δραστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Είναι λογικό να περιμένει κανείς πως τελικά οι Γερμανοί θα συναινέσουν σε αντιλαϊκές απαιτήσεις όπως τα ευρωομόλογα και η συμμετοχή της ΕΚΤ, αλλά αυτό θα συμβεί μόνον βρεθούν με τη πλάτη στο τοίχο. Η ζημιά που θα προκληθεί στη Γερμανία, εάν το ευρώ καταρρεύσει, θα είναι τεράστια και μπορεί να βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη σε ύφεση. Άλλωστε, κανένας πολιτικός στη ζώνη του ευρώ δεν θα ήθελε να βαρύνεται με τη δολοφονία του ευρώ. Σήμερα, ακόμα και το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ανάμεσα στους υποστηρικτές των ευρωομολόγων, κάτι που αποτελεί μια καλή ένδειξη για την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η Γερμανία και η ΕΚΤ εξακολουθούν να διαθέτουν τα εργαλεία που απαιτούνται για να ανακόψουν την κρίση του ευρώ. Μένει να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά το συντομότερο δυνατόν, όσο ακόμη το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ζωντανό.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Χάνει την αξιολόγηση “Α” η Κύπρος
Υποβάθμιση σε Baa1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τη Moody’s Κατά δύο βαθμίδες, σε…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…