η ατμομηχανή της κινεζικής οικονομίας
ξεχάστε τους ειδικούς των αγορών, απλά ακολουθήστε τις επενδυτικές κινήσεις της Κίνας!
Στο μυαλό των περισσοτέρων επενδυτών, η αμερικανική Federal Reserve έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη παγκόσμια οικονομική σκηνή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θεωρείται πλέον ως ένας συμπρωταγωνιστής της. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές από την αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών όταν ανακοινώνεται μια αλλαγή πολιτικής ή μια απόφαση μεταβολής των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Οι συμμετέχοντες στις αγορές παρακολουθούν πάντα με ιδιαίτερη προσοχή όταν η Fed ή η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσουν κάτι.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΣυμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro (οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)
Η αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών είναι συνήθως περισσότερο περιορισμένες σε ένταση και διάρκεια και γενικά προκαλούν μικρότερη μεταβλητότητα. Βέβαια, αν αυτή η «άλλη» κεντρική τράπεζα τυχαίνει να είναι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, τότε οι αντιδράσεις είναι συχνά πολύ διαφορετικές. Χωρίς να καταβάλει η ίδια κάποια προσπάθεια, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω των πράξεων της και προκαλεί αξιοσημείωτες επιδράσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές όταν προβαίνει σε δράσεις ή ανακοινώσεις.
Όπως είναι σε όλους γνωστό, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας υπήρξε τρομακτική και η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να την ελέγξει μέσω μιας επιθετικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα βασικά επιτόκια της τέσσερις φορές, ενώ πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως πιθανότατα θα εξακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις πριν τελειώσει η φετινή χρονιά. Οι απαιτήσεις διατήρησης ρευστών αποθεματικών από τις κινεζικές τράπεζες έχουν επίσης αυξηθεί, τέσσερις φορές φέτος και δέκα φορές το 2010. Η καταναλωτική πιστωτική επέκταση είναι πλέον η μισή από όση ήταν παλαιότερα, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν επίσης κατά 12% το 1ο τρίμηνο του 2011. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης επιχειρήσει να επιβραδύνει την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων μέσω νέων κανονισμών και αυξήσεων των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αναπτυγμένες οικονομίες παρουσιάζουν έντονες υποχωρήσεις στο κατασκευαστικό κλάδο, όπως επίσης στις πωλήσεις και στις τιμές των ακινήτων, στη κατανάλωση χάλυβα και άλλων βασικών οικοδομικών υλικών. Την ίδια στιγμή, η Κίνα δείχνει να είναι ασταμάτητη. Για παράδειγμα, οι κινέζοι έχουν σημαντική παρουσία στη Νότιο Αμερική, σε χώρες με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού. Μέσω συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, ανήκει πλέον στη κινεζική κυβέρνηση μεγάλο μέρος των φυσικών πόρων της Βραζιλίας, της Χιλής και της Αργεντινής. Οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στη Λατινική Αμερική έχουν αυξηθεί δραματικά πέρσι, φτάνοντας σε περίπου 15 δισ.δολάρια. Το ποσόν αυτό είναι διπλάσιο εκείνου των προηγούμενων 20 ετών συνολικά, ενώ υπολείπεται σημαντικά των φετινών επενδύσεων που θα φτάσουν σχεδόν τα 23 δισ.δολάρια.
Συμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro (οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)
Η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς χαλκού, παρά τη μόλις πρόσφατη επανεμφάνιση της σε αυτή την αγορά. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν πως, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, οι κινέζοι κατασκευαστές καλωδίων, που σήμερα είναι ήδη οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως, θα διπλασιάσουν τη ζήτηση για χαλκό, καθώς η αστικοποίηση του πληθυσμού της Κίνας οδηγεί στην επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ήδη σε αναδυόμενες χώρες, ειδικά στην Αφρική και τη Νότιο Αμερική.
Η αγορά χρυσού, επίσης, ελέγχεται ολοένα και περισσότερο από τη Κίνα, ως αποτέλεσμα της ιλιγγιώδους ανάπτυξης της οικονομίας της. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως μια κοινοπραξία επενδυτών από τη Κίνα (πιθανότατα από την ίδια τη κυβέρνηση της χώρας) έγινε ο κύριος μέτοχος ενός χρυσορυχείου στη Ν.Αφρική. Οι ειδικοί της αγοράς χρυσού επισημαίνουν πως αυτό είναι απλά μια συμφωνία 370 εκατ.δολαρίων, η οποία θεωρείται ψίχουλα σε σύγκριση με τις πολλές διαφορετικές συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήδη διαπραγματεύονται οι κινέζοι. Τα αποθεματικά της Κίνας σε χρυσό την έχουν φέρει στη πέμπτη θέση παγκοσμίως, ενώ οι αγορές χρυσού αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον.
Η επιρροή της Κίνας δεν λείπει, εξάλλου, και από την αγορά πετρελαίου. Εδώ η Κίνα επέλεξε να μην επιχειρήσει πλήρεις εξαγορές μέσω των κρατικών εταιρειών της, αλλά να αποκτήσει μειοψηφικά μερίδια.
Στους περισσότερους αναλυτές είναι φανερό πως η κινεζική κυβέρνηση και η κεντρική της τράπεζα παίζουν ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο, από όσο πιστεύουν πολλοί επενδυτές, και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η πολιτική της Κίνας έχει επίσης σημαντική επίδραση στα νομίσματα των χωρών εκείνων που είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι της. Κάθε απειλή για περιοριστική νομισματική πολιτική από τη κινεζική κεντρική τράπεζα προκαλεί μετασεισμούς στο δολάριο Αυστραλίας, στο γεν και στο ευρώ, δεδομένων των εμπορικών σχέσεων των χωρών αυτών με τη Κίνα.
Πολλοί αναρωτιούνται αν και πότε η ατμομηχανή ανάπτυξης που αποτελεί η Κίνα θα σταματήσει να λειτουργεί. Αναλογιστείτε απλά το εξής: υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας βρίσκονται τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ($3.000.000.000.000), σχεδόν δηλαδή όσο το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας. Αν κανείς συνυπολογίσει και όλους τους άλλους φυσικούς πόρους της Κίνας, τότε η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίων όλου του κόσμου. Αν αναζητάτε έναν γκουρού για τις επενδύσεις σας, ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Κίνα, τον μεγαλύτερο έμπορο παγκοσμίως!
Συμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro (οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…