ανταγωνισμός μεταξύ χρυσού και πλατίνας
η μετατόπιση της αναλογίας τιμών χρυσού και πλατίνας σηματοδοτεί ευρύτερες αλλαγές
Η τιμή της πλατίνας διαπραγματευόταν πολύ υψηλότερα από το χρυσό για το μεγαλύτερο διάστημα στα τελευταία 20 περίπου χρόνια, αλλά ότι η σχέση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει, κάτι που μπορεί να σημαίνει μια νέα τάξη πραγμάτων στις αξίες των πολύτιμων μετάλλων. Είναι πολύ ασυνήθιστο, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά, η τιμή του χρυσού να είναι υψηλότερη από τη τιμή της πλατίνας, οπότε και η ζήτηση για πλατίνα για τους καταλύτες των αυτοκινήτων πραγματικά απογειώθηκε με την εφαρμογή τους και στους κινητήρες ντίζελ.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΌπως ακριβώς συνέβη με την υποαπόδοση των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης χρυσού το 2011, ο χαμηλός λόγος χρυσού/λευκόχρυσου σχετίζεται με την οικονομική αδυναμία σε όλο τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία φορά που ο λόγος έπεσε κάτω από το 1:1 ήταν κατά τη διάρκεια της μετά-Lehman Brothers ύφεσης, το 2008.
Οι τιμές των δύο μετάλλων διαπραγματεύονται αρκετά κοντά η μια στην άλλη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, με το χρυσό να ξεπερνά μερικές φορές την τιμή του ανταγωνιστή του. Αυτό είναι κάτι το πολύ διαφορετικό από ότι συνέβαινε περίπου πέντε χρόνια πριν, όταν η αξία της πλατίνας ήταν περίπου η διπλάσια του χρυσού.
παραδοσιακή αξία
Η πλατίνα είχε συνήθως ένα μεγάλο υπερτίμημα πάνω από τις τιμές του χρυσού, κάτι που είναι κατανοητό, δεδομένου ότι ορισμένοι θεωρούν ότι το μέταλλο, εφόσον είναι περίπου 30 φορές πιο σπάνιο από το χρυσό, θα πρέπει να είναι και πιο πολύτιμο.
Η Platinum Guild International, ο βραχίονας του μάρκετινγκ για την παγκόσμια βιομηχανία κοσμημάτων πλατίνας, θεωρεί τη πλατίνα ως «καθαρή, σπάνια, αιώνια» και το «πολυτιμότερο των μετάλλων».
Η πλατίνα είναι ένα σχετικά νέο και σπάνιο αγαθό και ως εκ τούτου, η τιμή της είναι πιο ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της παραγωγής. Συμπεριφέρεται σίγουρα περισσότερο ως ένα εμπόρευμα από ότι ο χρυσός. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ως ένα περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα να αποτιμάται διαφορετικά, καθώς η τιμή του κατευθύνεται από τη ζήτηση για επενδύσεις και μόνο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ιστορικά ο χρυσός διαπραγματευόταν μεταξύ 80% έως και 100% της τιμής της πλατίνας. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στη δεκαετία του 1990 σε περίπου 44% μέχρι το 2000 όταν ο χρυσός έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του και γενικά έμεινε σε ένα εύρος 40% έως 60% μέχρι το 2008, όταν η κατάσταση άλλαξε. Η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση το Σεπτέμβριο του 2008, αποτελώντας τον καταλύτη για μια παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τώρα, ο χρυσός διαπραγματεύεται περίπου στο 80% έως το 100% της τιμής της πλατίνας, στο υψηλό φάσμα της προ του 1996 αναλογίας δηλαδή, αλλά αυτό δεν είναι κατ’ανάγκη «ιστορικά μη φυσιολογικό», σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, οι οποίοι πιστεύουν ότι η έντονα ανοδική τάση του χρυσού θα σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ πριν ολοκληρωθεί.
κατανοώντας την αλλαγή
Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η αλλαγή στην αναλογία τιμών χρυσού και πλατίνας για τους επενδυτές;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται όταν οι τιμές της πλατίνας πέσουν κάτω από την τιμή του χρυσού, επειδή η πλατίνα είναι ένα βιομηχανικό μέταλλο.Και δεδομένου ότι ο χρυσός είναι χρήμα, τα νομισματικά προβλήματα τείνουν να επιδεινωθούν όταν η τιμή του χρυσού αυξάνεται πάνω από την τιμή της πλατίνας.
Η σχετική ζήτηση για τα δύο αυτά μέταλλα ευθύνεται για αυτά τα δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Αλλά η οικονομία μπορεί να εξασθενεί, ενώ συγχρόνως τα νομισματικά προβλήματα επιδεινώνονται, κάτι το οποίο φαίνεται ότι συμβαίνει σήμερα.
Υπό αυτό το σενάριο, ο χρυσός είναι το ασφαλέστερο από τα δύο μέταλλα, επειδή η φυγή προς ασφαλή καταφύγια σε περιόδους της νομισματικής αναταραχής είναι εντονότατη, με τον χρυσό να θεωρείται από πολλούς ως το ασφαλέστερο από όλα, κυρίως λόγω της ρευστότητας της αγοράς του. Αλλά και η πλατίνα είναι επίσης ένα πολύτιμο μέταλλο και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν υψηλότερες τιμές για το λευκό μέταλλο, ιδιαίτερα ενόψει μιας αναμενόμενης ανάκαμψης της ζήτησης για αυτήν από τη βιομηχανία αυτοκινήτων της Ιαπωνίας.
Ο χρυσός και η πλατίνα, λοιπόν, μπορεί να συνεχίσουν τον ανταγωνισμό τους για πολύ καιρό ακόμα.
Relevant news
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…