ο αναπτυγμένος κόσμος να αναλάβει τις ευθύνες του
παραινέσεις προς Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε χθες ότι ο κόσμος είχε εισέλθει σε μια νέα οικονομική επικίνδυνη ζώνη και πως η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται όλες να πάρουν σκληρές αποφάσεις για να αποφύγουν να συμπαρασύρουν προς τα κάτω μαζί τους την παγκόσμια οικονομία. «Αν η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους θα επιβραδύνουν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και την παγκόσμια οικονομία», είπε ο Zoellick σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων«Έχουν χρονοτριβήσει για πάρα πολύ καιρό σχετικά με τη λήψη των δύσκολων αποφάσεων, μειώνοντας τι επιλογές που απομένουν σε οδυνηρά πολύ λίγες», είπε πριν από τις συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την επόμενη εβδομάδα.
Στη ξεκάθαρα διατυπωμένη ομιλία του τόνισε τους αυξανόμενους φόβους μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής παγκοσμίως σχετικά με τη κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη, η οποία έχει προς το παρόν επισκιάσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία.
Ακριβώς όπως οι χώρες αυτές είχαν ζητήσει από την Κίνα να είναι περισσότερο υπεύθυνη ως μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη, έτσι και αυτές θα πρέπει να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, πρόσθεσε ο Zoellick.
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Wen Jiabao παρενέβη νωρίτερα και κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές τους για την αποφυγή της μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης.
Οι συνεδριάσεις των ηγετικών οργανισμών για την οικονομία και την ανάπτυξη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθούν στις ανησυχίες για το χρέος στην Ευρώπη και τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ένα κίνδυνο που έχει τρομοκρατήσει τους επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα ασαφή μηνύματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες έχουν κλιμακώσει τις ανησυχίες πως τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να μην είναι σε θέση να σταθούν ενωμένα πίσω από μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Zoellick είπε πως οι ευρωπαϊκές χώρες αντιστέκονται να αποδεχθούν σκληρές αλήθειες για τις κοινές τους ευθύνες, η Ιαπωνία είχε καθυστερήσει σε αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, και οι πολιτικές διαμάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκίασαν τις προσπάθειες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ρεκόρ.
«Ο χρόνος για χρονοτριβή έχει τελειώσει», είπε ο Zoellick. «Εάν δεν βρεθούμε μπροστά από τα γεγονότα, αν δεν προσαρμοστούμε στις αλλαγές, αν δεν η πολιτική δεν γίνει κάτι περισσότερο από βραχυπρόθεσμη ή αν δεν αναγνωρίσουμε ότι με την ισχύ έρχεται και η ευθύνη, τότε θα παρασυρθούμε από επικίνδυνα ρεύματα», πρόσθεσε.
Ο Zoellick δήλωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι πολιτικοί ηγέτες της είναι αναγκαίο να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρωζώνης αντί «να ασχολούνται με μπαλώματα των προβλημάτων μέρα με τη μέρα». Δήλωσε βέβαιος ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει, αλλά πρόσθεσε ότι «για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη με όλα τα σημερινά μέλη της, θα χρειαστεί μια πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση από ότι υπάρχει σήμερα και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για αυτό. Αν δεν οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να έχουν αυτή τη δημοσιονομική ένωση, τότε δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την σημερινή δομή», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, πρότεινε μείωση των δαπανών στην κοινωνική ασφάλιση και στο πρόγραμμα Medicare και συμφώνησε σε ευρείες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης. «Αυτές οι ενδιάμεσες λύσεις, τα γρήγορα πακέτα τόνωσης της οικονομίας, δεν πιστεύω ότι θα μας πάνε εκεί που πρέπει να πάνε οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η ομιλία του Zoellick επικεντρώθηκε στην μετατόπιση του παγκόσμιου τοπίου μέσα στο οποίο οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς παίζουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και στην ανάπτυξη.
Είπε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει πλήρως πως αυτές οι παγκόσμιες αλλαγές ήταν σε εξέλιξη και εξακολουθούν να υφίστανται, στο πλαίσιο μιας πολιτικής «κάνε ότι λέω, όχι ότι κάνω». Οι αναπτυγμένες χώρες κήρυσσαν τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά απέτυχαν να χαλιναγωγήσουν τους δικές τους προϋπολογισμούς και τάχθηκαν υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους ακόμη και όταν οι δικές τους οφειλές τους ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Zoellick είπε, επίσης, ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη ξένη βοήθεια, λέγοντας ότι οι ενισχύσεις, ενώ παραμένουν ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχουν γίνει επίσης ένα μέσο για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αναπτυχθούν και να ισχυροποιηθούν. «Ο στόχος δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον για την κατασκευή περισσότερων πόλων ανάπτυξης», δήλωσε.
πηγή: Reuters
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Χάνει την αξιολόγηση “Α” η Κύπρος
Υποβάθμιση σε Baa1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τη Moody’s Κατά δύο βαθμίδες, σε…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…