«φρέσκο χρήμα» στην ιαπωνική οικονομία

ενέσεις ρευστότητας 183 δισ.δολαρίων από τη κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας

icon japan earthquakeΗ Τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε ρευστότητα ύψους ρεκόρ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και διπλασίασε το μέγεθος του σχεδίου αγορών αξιογράφων προκειμένου να θωρακίσει την οικονομία από τις αρνητικές επιδράσεις του μεγαλύτερου σεισμού που έπληξε ποτέ την Ιαπωνία. Η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας «έριξε» 15 τρισεκατομμύρια γεν στην αγορά (περίπου 183 δισ.δολάρια) για να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα καθώς οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τόκιο υπέστησαν σήμερα σοβαρότατες απώλειες και πιστωτικός κίνδυνος της χώρας αυξήθηκε κατακόρυφα. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως προτίθεται να αγοράσει επιπλέον 10 τρισεκατομμύρια γεν σε κρατικά ομόλογα και διαπραγματευόμενα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

συναλλαγές στην ισοτιμία USD/JPY και στο δείκτη NIKKEI με τη πλατφόρμα της Plus500

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας δηλώνουν πως ανησυχούν πως το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα θα επιδεινωθεί και η παραγωγή θα μειωθεί ως αποτέλεσμα των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι ύψους 10 μέτρων που τον ακολούθησε. Τα θύματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000, πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει και η ηλεκτρική ενέργεια δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως σε πολλές περιοχές. Εξαιτίας της κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος καθώς τουλάχιστον 3 πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν ψύχονται επαρκώς.

Το νόμισμα της Ιαπωνίας, το οποίο αρχικά σημείωσε κέρδη έναντι του αμερικανικού δολαρίου, υποχώρησε μετά τις ενέσεις ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε 6,2% χαμηλότερα στις 9.620,49 μονάδες.

πηγή: Bloomberg

Relevant news