το μυστικό για κερδοφόρες συναλλαγές

τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει όλους τους επιτυχημένους traders;

icon risk 04Το trading απαιτεί μια μακρά και διαρκή διαδικασία μάθησης και βελτίωσης. Αν ρωτήσετε τους περισσότερο έμπειρους traders για τη δική τους εμπειρία απόκτησης γνώσεων, θα την περιγράψουν ως ένα ταξίδι στο άγνωστο και κάθε ένας από αυτούς θα σας πει πως αναζητεί ακόμη να βρεί την ιδανική τεχνική. Κάποιοι εστιάζονται στις τεχνικές αναλύσεις όπως οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν ειδήσεις σχετικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας για να κάνουν συναλλαγές και ανοίγουν μια θέση όταν ένα νέο γεγονός απογοητεύει ή εκπλήσει ευχάριστα τις αγορές. Οι θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης γίνονται ολοένα και περισσότερο περίπλοκοι συνδυάζοντας διάφορους παράγοντες και προσθέτοντας περισσότερες παραμέτρους στις αναλύσεις τους, περισσότερα νούμερα, περισσότερες εξισώσεις και περισσότερες προϋποθέσεις. Τελικά, όσο πολύπλοκη και να γίνει η τεχνική ανάλυση, εκείνο που τελικά μετράει είναι ένα και μόνο: να προβλέψει κανείς σωστά τη κατεύθυνση της αγοράς. Φαίνεται ωστόσο πως πάντα κάτι λείπει, πως κάθε θεωρία ή τεχνική σταματά να λειτουργεί κάποια στιγμή και πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε το γιατί.

ένα πείραμα της εφημερίδας Wall Street Journal

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Ο καθηγητής Burton Malkiel ερωτήθηκε κάποτε «τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει έναν επιτυχημένο trader;». Πως εξηγείται πως οι περισσότεροι επενδυτές τελικά έχουν πάνω-κάτω τις ίδιες αποδόσεις με την ευρύτερη αγορά; Η απάντηση του ήταν σχετικά απλή: αν επιλέξει κανείς εντελώς τυχαία κάποιες μετοχές και συγκρίνει την απόδοση του χαρτοφυλακίου του με εκείνο ενός επενδυτή, μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις θα είναι παρόμοιες. Αυτό σημαίνει πως μακροπρόθεσμα ο επενδυτής που συνειδητά και με εμπειρία κάνει τις συναλλαγές του θα έχει τελικά δίκιο σε 50% από τις επιλογές του. Η απάντηση αυτή του καθηγητή ήταν πρωτοφανής και προκάλεσε σοκ! Ένας έμπειρος επενδυτής και ένας που επιλέγει τυχαία συναλλαγές τελικά έχουν τις ίδιες 50/50 πιθανότητες να κερδίσουν; Προφανώς υπήρξαν εκείνοι που «σήκωσαν το γάντι» στη πρόκληση να ελέγξουν την περίεργη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρία. Έτσι λοιπόν, το 1988, η δημοφιλής οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal αποφάσισε να ξεκινήσει μια τακτική στήλη στην οποία οι δημοσιογράφοι της επέλεγαν τυχαία μετοχές και διαγωνιζόντουσαν ενάντια σε 100 ειδικούς της αγοράς. Η στήλη διήρκησε 14 χρόνια χωρίς ουσιαστικά συμπεράσματα, εκτός ίσως από ένα μικρό προβάδισμα της ομάδας των ειδικών.

ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό εξάσκησης στην eToro και αποκτήστε εμπειρία στις συναλλαγές με εικονικά χρήματα

ποιός είναι ο παράγοντας εκείνος που κάνει τη διαφορά;

Είναι αλήθεια πως αν εξετάσει κανείς το τεράστιο πλήθος των επενδυτών ενάντια σε μια τυχαία επιλογή το πλεονέκτημα της συνειδητής επένδυσης έναντι της τυχαίας επιλογής θα είναι οριακά στο 50/50. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι συστηματικά κερδίζουν την αγορά, άνθρωποι σαν τους Warren Buffett και George Soros και βεβαίως εταιρείες όπως η Goldman Sachs. Τι είναι εκείνο που έχουν κοινό οι επιτυχημένοι αυτοί επενδυτές; Η απάντηση είναι απλή: ελέγχουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Αν εξετάσετε όλους τους επιτυχημένους traders θα ανακαλύψετε πως όλοι τους βεβαιώνονται πως ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν σε κάθε συναλλαγή τους είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τα δυνητικά κέρδη.

Σκεφτείτε το εξής: πόσες φορές είχατε ένα σερί κερδοφόρων συναλλαγών αλλά χάσατε όλα τα κέρδη σας μετά από μια ανόητη κίνηση σας; Θεωρείστε τώρα πως θα μπορούσατε να αντιστρέψετε αυτή τη κατάσταση και να είχατε δηλαδή μια σειρά ζημιογόνων συναλλαγών και μια και μόνη κερδοφόρα θέση να εκτόξευε τα κέρδη σας υπερκαλύπτωντας όλες τις προηγούμενες ζημιές σας. Αυτός είναι ο τρόπος που κάνουν trading όλοι οι μεγάλοι παίκτες στις αγορές. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να προβλέψετε σωστά τη κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η αγορά θα πρέπει πρώτα να σκεφθείτε το χαμηλότερο ρίσκο που μπορείτε να αναλάβετε για μια ικανοποιητική απόδοση.

πως μπορεί να το εκμεταλευτεί κανείς στη πράξη;

Το να εφαρμόσει κανείς τη παραπάνω θεωρία είναι πολύ ευκολότερο από ότι οποιαδήποτε άλλη. Όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε για μια συναλλαγή αποφασίστε πρώτα το κεφάλαιο που μπορείτε να χάσετε και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε το (πάνω από 5 φορές). Αν μετά τον πολλαπλασιασμό εξακολουθείτε να έχετε διαθέσιμο περιθώριο (margin) για συναλλαγές στο λογαριασμό σας, τότε μπορείτε να διακινδυνεύσετε ανοίγοντας μια θέση. Από εδώ και στο εξής κάθε φορά που κάνετε μια συναλλαγή, το ποσόν που διακινδυνεύετε κάθε φορά θα πρέπει να είναι το ίδιο. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως αποφασίσατε να ρισκάρετε €500 κάθε φορά που ανοίγετε μια θέση, πως θα διακινδυνεύετε δηλαδή να χάσετε ως €500 και όχι περισσότερα. Σχεδιάστε τη συναλλαγή σας με τέτοιο τρόπο ώστε η εντολή stop-loss που θα θέσετε να μην απαιτήσει πάνω από €500 ζημιών (ή οποιοδήποτε άλλο ποσό που εσείς θα αποφασίσετε). Εφόσον καθορίσατε το ρίσκο σας θα πρέπει τώρα να σκεφτείτε πως θα βελτιστοποιήσετε τον λόγο απόδοσης/ρίσκου, την αναλογία δηλαδή μεταξύ του κέρδους που επιδιώκετε προς το ποσόν που ρισκάρετε. Όσο υψηλότερος είναι ο λόγος άπόδοσης/ρίσκου, τόσο περισσότερο επιτυχημένη είναι η συναλλαγή σας.

ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό εξάσκησης στην eToro και αποκτήστε εμπειρία στις συναλλαγές με εικονικά χρήματα

Αν ρισκάρατε €500 και κερδίσατε €5.000 ο λόγος απόδοσης/ρίσκου είναι 10/1. Αν για παράδειγμα κάνατε 5 συναλλαγές και καταφέρατε να έχετε αυτή την αναλογία μόνο 1 φορά στις 5, σημαίνει πως χάσατε €2.000 αλλά κερδίσατε €5.000 στη τελευταία συναλλαγή σας. Το να επιτύχει βέβαια κανείς λόγο απόδοσης/ρίσκου ίσο με 10/1 είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού τέτοιες ευκαιρίες είναι πολύ σπάνιες στις αγορές και θα πρέπει να συναλλάσεστε πολύ σπάνια. Οι περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ένα λόγο απόδοσης/ρίσκου ίσο με 3/1, ρισκάρουν δηλαδή €1 για να κερδίσουν €3. Για παράδειγμα, αν σε 10 συναλλαγές είχατε 5 κερδοφόρες και 5 ζημιογόνες θέσεις (με αναλαμβανόμενο κίνδυνο €500 σε κάθε συναλλαγή), θα επιτυγχάνατε τελικά κέρδη €5.000! Θα πρέπει εντέλει να έχετε μια σωστή στρατηγική συναλλαγών, αλλά να θυμόσαστε πάντα πως η διαχείριση του κινδύνου αποτελεί τη βάση της επιτυχίας σας ως trader στις αγορές.

Relevant news