το top-10 των αποθεμάτων χρυσού
οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού
Από το 2010 και μετά, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μετατράπηκαν από πωλητές χρυσού σε καθαρούς αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου. Την περσινή χρονιά πρόσθεσαν συνολικά 483 τόννους στα αποθέματα τους, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μετά το τέλος του «κανόνα του χρυσού», με τη Κίνα και τη Ρωσία να πρωταγωνιστούν σε αυτή τη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), η εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 2015.
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτωνΔεν ήταν όλες οι κεντρικές τράπεζες αγοραστές, ωστόσο. Η Τράπεζα του Καναδά ρευστοποίησε σχεδόν το σύνολο του χρυσού της, κυρίως μέσω πωλήσεων νομισμάτων, ενώ η Βενεζουέλα κάνει το ίδιο προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου όμως σήμερα συγκεντρώνουν, διακρατούν ή επαναπατρίζουν χρυσό. Τον τελευταίο μήνα ανέφεραν ότι διαθέτουν 32.754 τόννους χρυσού, ή περίπου το 17,8% του συνολικού χρυσού που έχει εξορυχθεί στην Ιστορία, σύμφωνα με το WGC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια αγοραστική τάση για χρυσό συμπίπτει απολύτως με την ανάδειξη μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών λόγω της οικονομικής κρίσης, γιγαντιαία προγράμματα αγοράς ομολόγων, ταχύτατους ρυθμούς εκτύπωσης χρήματος και σχεδόν μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Μένει ακόμα να αποδειχθεί η επιτυχία ή όχι όλων αυτών των μέτρων αλλά προς το παρόν φαίνεται πως οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που προέρχεται από τις δικές τους πολιτικές.
Οι επενδυτές ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να ανακόψουν την οικονομική καθίζηση εξακολουθεί να περιορίζεται.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι 10 κορυφαίες χώρες σε συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού.
Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500 (υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)
10. Ινδία
557,7 τόννοι – 6,3% των συναλλαγματικών αποθεμάτων
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ινδία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Η τεράστια αυτή ασιατική χώρα, πατρίδα 1,25 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ο Νο.1 ή Νο.2 καταναλωτής του πολύτιμου μετάλλου, ανάλογα με τις εκτιμήσεις, και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας ζήτησης γι’αυτό. Η εποχή μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου χαρακτηρίζεται από φεστιβάλ και γάμους στην Ινδία και είναι ιστορικώς μια περίοδος τεράστιας αύξησης της δραστηριότητας στο εμπόριο χρυσού.
9. Ολλανδία
612,5 τόννοι – 61,2% των συναλλαγματικών αποθεμάτων
Η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου μέρους για την αποθήκευση του χρυσού της καθώς τα θησαυροφυλάκια της ανακαινίζονται. Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς, αυτό φαίνεται παράξενο δεδομένου ότι η τράπεζα πρόσφατα επαναπάτρισε ένα μεγάλο μέρος του χρυσού της από τις ΗΠΑ.
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…