Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Zumwalt και Arleigh Burke

Τα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt και Arleigh Burke του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (εικόνες και βίντεο)

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Zumwalt και Arleigh BurkeΤα αντιτορπιλικά (destroyers) είναι πολεμικά πλοία που εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα για την αντιμετώπιση αρχικά των τορπιλακάτων. Σύντομα εξοπλίστηκαν και τα ίδια με τορπίλες, οπότε ανέλαβαν την αποστολή καταδίωξης των μικρότερων πολεμικών πλοίων με τα πυροβόλα τους και των βαρύτερων με τις τορπίλες τους. Αργότερα, με την εμφάνιση των υποβρυχίων και των αεροσκαφών στα διάφορα θέατρα του πολέμου, ανέλαβαν επίσης ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό ρόλο. Εξελίχθηκαν δηλαδή σε πολεμικά πλοία γενικών καθηκόντων, μέσου μεγέθους, μεταξύ των μικρότερων φρεγατών (frigates) και των μεγαλύτερων καταδρομικών (cruisers).

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο του κόσμου, έχει πρόσφατα εντάξει στις τάξεις του το πρωτοποριακό νέο αντιτορπιλικό USS Zumwalt, η κλάση του οποίου αναμένεται να συμπληρώσει τα 62 αντιτορπιλικά της προγενέστερης κλάσης Arleigh Burke και ίσως να αντικαταστήσει κάποια από αυτά που θα αποσυρθούν. Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για την απόκτηση ενός αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, αν η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει να αποδεσμεύσει κάποια από αυτά.

Το αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt

Αντιτορπιλικό κλάσης Ζumwalt

Αντιτορπιλικό κλάσης Ζumwalt

Τα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt είναι τα νέα πολλαπλών ρόλων σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Αυτά τα χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων μπορούν να πλήξουν στόχους εναέριους, επιφανειακούς και υποβρύχιους στόχους, αλλά η βασική τους εστίαση είναι κατά επίγειων στόχων. Το πρώτο σκάφος της κλάσης πήρε το όνομα του από τον ναύαρχο Elro R. Zumwalt Jr, καθελκύστηκε το 2013 στα ναυπηγεία Bath Iron Works της General Dynamics και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2016. Αρχικά είχε σχεδιαστεί η ναυπήγηση 32 αντιτορπιλικών κλάσης Zumwalt αλλά το υψηλό κόστος ανά μονάδα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παραγγελίας σε μόλις 3 σκάφη.

Το Zumwalt είναι το μεγαλύτερο αντιτορπιλικό που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Στην πραγματικότητα σε όρους μεγέθους, εκτοπίσματος και οπλισμού είναι πιο κοντά στα καταδρομικά παρά στα αντιτορπιλικά. Είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το αντιτορπιλικό Zumwalt ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής, ένα καινούργιο σύστημα πρόωσης και πολύ ισχυρό οπλισμό.

Το ασύνηθες σχήμα του σκαριού του Zumwalt έχει βελτιστοποιηθεί για να σκίζει τα κύματα ενώ το γωνιώδες σχήμα του ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα που αφήνει στα ραντάρ. Τα ραντάρ και οι αισθητήρες του είναι κρυμμένα στο σκαρί του. Παρά το μέγεθος του, το USS Zumwalt έχει παρόμοιο αποτύπωμα στα ραντάρ με μια βάρκα. Έχει επίσης μειωμένο ακουστικό και υπέρυθρο αποτύπωμα που κάνουν ακόμα δυσκολότερο τον εντοπισμό του αμερικανικού αντιτορπιλικού. Το επίπεδο παραγόμενου θορύβου του Zumwalt είναι πάρα πολύ χαμηλό και συγκρίσιμο με εκείνο των πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Los Angeles.