συναλλαγές με μόχλευση

μόχλευση: μια ριψοκίνδυνη μέθοδος να αυξήσετε τα κέρδη σας

icon leverage 01Δεν είναι δυνατόν να μην συναντήσει κανείς τον όρο «μόχλευση» όταν βρεθεί σε μια συζήτηση σχετικά με τις συναλλαγές στις χρηματοοικονομικές αγορές. Όλοι οι traders την αναφέρουν τόσο για τα προτερήματα όσο και για τα μειονεκτήματα της. Είναι ξεκάθαρο πως η μόχλευση αντιπροσωπεύει μια σημαντική ισχύ, ικανή να «ανάψει» μια συζήτηση και να «απογειώσει» τις συναλλαγές σας. Όπως όμως όλα τα πράγματα που «αναφλέγονται» και «απογειώνονται» μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή (του τραπεζικού λογαριασμού σας) ή ανώμαλη προσγείωση (της αξίας του χαρτοφυλακίου σας).

τι είναι η μόχλευση;

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Όπως υποδηλώνει η ίδια η λέξη, η μόχλευση είναι ο πολλαπλασιασμός της αγοραστικής δύναμης που έχετε στη διάθεση σας. Στην ουσία αποτελεί ένα δάνειο, αν και πολύ ειδικού τύπου όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Φυσικά ο χρηματιστής σας μπορεί να μην σας περιγράψει ακριβώς έτσι τη μόχλευση, προσπαθώντας να σας πείσει για τα πλεονεκτήματα της, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα: η μόχλευση είναι ένα δάνειο. Όπως όλοι λοιπόν γνωρίζουμε για τα δάνεια, παίρνουμε ένα δάνειο όταν το χρειαζόμαστε, δανειζόμαστε όσα λιγότερα μπορούμε και επιστρέφουμε το δάνειο αμέσως μόλις έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Ακούγεται σχετικά απλό, γιατί λοιπόν η μόχλευση δεν χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο από τους περισσότερους από εμάς; Αυτό γίνεται γιατί η μόχλευση δεν συνεπάγεται τόκους, δεν γίνεται με την υπογραφή κάποιου συμβολαίου και δεν σχετίζεται με όλα τα κακά που έχουμε συνδέσει με τον δανεισμό: χρέη, χρεοκοπίες, δικαστήρια κτλ. Είναι εύκολο λοιπόν να πείσει κανείς τους ενδιαφερόμενους πως η μόχλευση δεν είναι ένα είδος δανείου και να τους κάνει να μην είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι της, όπως θα ήταν αν κάποιος τους πρότεινε ένα «κανονικό» δάνειο. Η παρανόηση αυτή μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για τους traders.

εξασκηθείτε δωρεάν σε συναλλαγές με μόχλευση έως και 400Χ με τη πλατφόρμα της eToro

ποιοι είναι οι κίνδυνοι των μοχλευμένων συναλλαγών;

Αναλογιστείτε πως λειτουργεί ένα δάνειο. Θέλετε να αγοράσετε σήμερα κάτι αλλά είτε δεν έχετε όλα τα χρήματα που χρειάζεστε ή θέλετε να τα ξοδέψετε κάπου αλλού. Δανείζεστε λοιπόν από κάποιον άλλον. Η μόχλευση λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Αντί να καταβάλλετε την πλήρη αξία μιας συναλλαγής σας, μπορείτε να έχετε μια στιγμιαία πίστωση, από την εταιρεία στην οποία είσαστε πελάτης, η οποία (πίστωση/μόχλευση) καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της συναλλαγής. Υπάρχει μια διαφορά στην αναλογία ωστόσο. Εκεί που ένα συνηθισμένο τραπεζικό δάνειο θα σας προσφέρει το 20-80% της αξίας του αντικειμένου που θέλετε να αγοράσετε, με τη μόχλευση μπορείτε να δανειστείτε ως και 400 φορές περισσότερα από την αξία της εγγύησης (περιθωρίου/margin) που θα επενδύσετε. Όπως είναι προφανές, αυτό κάνει τη μόχλευση μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη μορφή δανεισμού.

Όταν συναλλάσσεται κανείς με μόχλευση στις αγορές, λειτουργεί σε ένα καθεστώς όπου «ο πρώτος που μπαίνει, βγαίνει τελευταίος» που σημαίνει πως αν κάτι δεν πάει καλά με τη συναλλαγή θα είναι εκείνος που θα πληρώσει τη ζημιά και όχι η εταιρεία που του έδωσε τη δυνατότητα μόχλευσης. Στην πράξη, κάθε μονάδα που χάνει η θέση σας όταν η αγορά κινείται εναντίον σας επιβαρύνει τον δικό σας λογαριασμό συναλλαγών (και όχι της εταιρείας) έως ότου κλείσετε τη θέση, ή αυτή γίνει κερδοφόρα, ή ενεργοποιηθεί μια εντολή διακοπής των ζημιών (stop loss) ή αν πραγματοποιηθεί το χειρότερο σενάριο και μηδενιστεί ολόκληρος ο λογαριασμός σας. Ας τα δούμε όλα αυτά στην πράξη στο ακόλουθο παράδειγμα.

παράδειγμα μοχλευμένης συναλλαγής

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να αγοράσουμε 10.000 δολάρια ΗΠΑ εναντίον του ευρώ (αγοράζουμε USD, πωλούμε EUR) και δεν έχουμε $10.000 στο λογαριασμό μας. Κάνουμε λοιπόν μια συναλλαγή με μόχλευση 100Χ, που σημαίνει πως για να πραγματοποιήσουμε τη συναλλαγή των $10.000 χρειάζεται να επενδύσουμε $100 από τα δικά μας χρήματα. Όλα καλά ως εδώ και είμαστε έτοιμοι για πραγματική δράση και συγκινήσεις. Ας πούμε πως η αγορά κινείται εναντίον μας και το δολάριο ΗΠΑ υποχωρεί 50 pips (δηλαδή 50/10.000 του δολαρίου). Αν προς στιγμή αγνοήσουμε τη διαφορά μεταξύ τιμών αγοράς/πώλησης (spreads), ο λογαριασμός μας βρίσκεται να χάνει $50! Πως έγινε αυτό; Με μόχλευση 100Χ πληρώνουμε $1 για κάθε pip που χάνει η θέση μας και κερδίζουμε $1 για κάθε pip που κερδίζει η θέση, άρα για ζημιά 50 pips η συνολική ζημιά μας είναι $50 ή αλλιώς 50% του κεφαλαίου που επενδύσαμε. Σημειώστε πως 50 pips είναι μια πολύ μικρή μεταβολή την οποία μια συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να κάνει σε μερικά λεπτά. Γίνεται λοιπόν προφανές πως υψηλά επίπεδα μόχλευσης σημαίνουν μεγάλη αύξηση του ρίσκου που αναλαμβάνουμε.

εξασκηθείτε δωρεάν σε συναλλαγές με μόχλευση έως και 400Χ με τη πλατφόρμα της eToro

τα πλεονεκτήματα της μόχλευσης

Η θετική όψη της μόχλευσης γίνεται εμφανής όταν πάψει κανείς να τη θεωρεί ως μέσο πλουτισμού από το τίποτα και αρχίσει να τη χρησιμοποιεί ως ένα εργαλείο διασποράς του κεφαλαίου σε διαφορετικές επενδύσεις. Είναι μια κλασική επενδυτική προσέγγιση που πολλοί αξιοσέβαστοι οικονομολόγοι και επιχειρήσεις εφαρμόζουν. Τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο δυναμικό πολλαπλών επενδύσεων μόνο με το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων των δανείων που λαμβάνουν γι’αυτό. Συνήθως αυτή η επενδυτική στρατηγική αφήνει σημαντικά κέρδη όταν από τις αποδόσεις των επενδύσεων αφαιρεθούν τα κόστη εξυπηρέτησης των δανείων. Στις μοχλευμένες συναλλαγές υπάρχει μια μικρή διαφορά καθώς το κόστος επιτοκίου είναι ασήμαντο σε σχέση με το συνολικό κόστος των συναλλαγών. Αντιθέτως, το κόστος γίνεται αισθητό όταν οι τιμές κινούνται αντίθετα από τους στόχους που έχετε θέσει. Οι προσεκτικοί traders μπορούν να απορροφήσουν το κόστος μερικών ανεπιτυχών συναλλαγών τους (με τη προϋπόθεση πως το επίπεδο μόχλευσης είναι λογικό) και τελικά να πετύχουν κέρδη από τις θέσεις που έχουν ανοίξει συνολικά. Αν συναλλάσσεται κανείς με αυτό τον τρόπο, η διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και αποτυχημένων συναλλαγών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με εκείνο που θα επιτύγχανε κανείς χωρίς να χρησιμοποιήσει μόχλευση. Οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τις μοχλευμένες συναλλαγές σας είναι οι ακόλουθες:

εξασκηθείτε δωρεάν σε συναλλαγές με μόχλευση έως και 400Χ με τη πλατφόρμα της eToro

Relevant news