συγκλονίζεται η Ιαπωνία από το φονικό σεισμό

τεράστιες καταστροφές, εκατοντάδες θύματα και άμεσος κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας από το τρομακτικό σεισμό στην Ιαπωνία

icon japan earthquake 02Τη Παρασκευή 11 Μαρτίου ένας τεράστιος σεισμός μεγέθους 8,9 χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 7-10 μέτρων. Ο σεισμός αυτός θεωρείται πως είναι ο μεγαλύτερος που έχει ποτέ συμβεί στην Ιαπωνία και ο πέμπτος μεγαλύτερος της σύγχρονης εποχής, από το 1900 και μετά. Χαρακτηριστική είναι δήλωση σεισμολόγου πως ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση της Ιαπωνίας κατά 2,5 ολόκληρα μέτρα, ενώ είχε επίσης επίδραση και στον άξονα περιστροφής του πλανήτη!

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 900 ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των αγνοουμένων. Σε μια μόνο περιοχή αγνοούνται σχεδόν 10.000 κάτοικοι. Σήμερα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παραδέχθηκε πως σε έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της περιοχής Fukushima έχει γίνει έκρηξη  όταν ένας αντιδραστήρας έπαψε να ψύχεται λόγω κατάρρευσης του ηλεκτρικού δικτύου με αποτέλεσμα η πίεση του ατμού στο εσωτερικό του να αυξηθεί απότομα. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τη κατάρρευση των τσιμεντένιων τοίχων που περικλείουν τον πυρηνικό αντιδραστήρα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στη περιοχή έχουν αρχίσει να υποχωρούν και διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Δημοσιογράφοι στη περιοχή αναφέρουν ωστόσο πως τουλάχιστον 50.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από μια περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια.