η Κίνα ξεπέρασε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας

η ελαφρά συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας φέρνει στη 2η θέση την κινεζική οικονομία

icon japan china 01Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, αλλά οι αναλυτές αναμένουν μια ανάκαμψη φέτος καθώς οι αυξημένες εξαγωγές προς τη Κίνα και άλλα μέρη της ταχύτατα αναπτυσσόμενης Ασίας αντισταθμίζουν την αδύναμη εδώ και χρόνια εγχώρια ζήτηση. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Ιαπωνία απώλεσε τη 2η θέση στη παγκόσμια κατάταξη των οικονομιών, την οποία πλέον κατέχει και επισήμως πλέον η Κίνα, και υπογραμμίζουν την αυξημένη εξάρτηση της Ιαπωνίας από τον γιγαντιαίο γείτονα της, ο οποίος αγοράζει σχεδόν το 1/5 των ιαπωνικών εξαγωγών.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1,1% ετησιοποιημένα κατά το 4ο τρίμηνο,  κάτι που κατατάσσει την ιαπωνική οικονομία ως την πλέον αδύναμη μεταξύ των πλουσίων κρατών. Η υποχώρηση του ιαπωνικού ΑΕΠ ήταν μικρότερη από όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές με αποτέλεσμα την άνοδο του χρηματιστηρίου του Τόκυο και της ισοτιμίας του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η αμερικανική οικονομία παρουσίασε ετησιοποιημένη ανάπτυξη κατά 3,2% κατά την ίδια περίοδο, ενώ τα στοιχεία της Ευρωζώνης θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη και αναμένεται να δείχνουν μια ελαφρά άνοδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης των 17 κρατών-μελών.

στοιχήματα σε spreads στο δείκτη Nikkei 225 και την ισοτιμία USD/JPY με την eToro

η Κίνα το νέο Νο.2

Τα στοιχεία αυτά φέρνουν τη Κίνα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να εκμεταλευτεί την ανάπτυξη της Κίνας ώστε να ωθήσει τη δική της οικονομία, καθώς εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη ζήτηση του γείτονα της. «Το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαίως είναι ευπρόσδεκτα νέα για την Ιαπωνία ως γειτονική χώρα» δήλωσε ο υπουργός μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων. «Θέλουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας«, πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές προς τη Κίνα αποτελούν το 19,4% των συνολικών εξαγωγών της Ιαπωνίας πέρσυ ενώ δεύτερος σημαντικότερος προορισμός των ιαπωνικών προϊόντων είναι οι ΗΠΑ με 15,4%. Τα σημάδια για μια ανάκαμψη βασισμένη στις εξαγωγές επέτρεψαν στην ιαπωνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την οικονομία και να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νομισματικής χαλάρωσης από τη Τράπεζα της Ιαπωνίας.

πηγή: Reuters

στοιχήματα σε spreads στο δείκτη Nikkei 225 και την ισοτιμία USD/JPY με την eToro

Relevant news