50 χρυσοί κανόνες για παίκτες

26. Αναγνωρίστε το γεγονός πως ο φόβος, η απληστία, η άγνοια, η γενναιοδωρία, η ανοησία, η ανυπομονησία, η αυταπάτη μπορούν να σας στοιχίσουν περισσότερα χρήματα από ότι αν η αγορά κινηθεί εναντίον σας.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

27. Μην ακολουθείτε στα τυφλά τα σήματα που παράγονται από κάποιο υπολογιστικό πρόγραμμα συναλλαγών. Ένα σχέδιο συναλλαγών φτιαγμένο από κάποιο πρόγραμμα Η/Υ έχει πάντα εγγενείς περιορισμούς και εξαρτάται από την ποιότητα και την ορθότητα των δεδομένων με τα οποία τροφοδοτείται.

28. Μάθετε τις βασικές αρχές διαπραγμάτευσης παραγώγων. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πόσοι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν τι κάνουν. Είναι καταδικασμένοι να χάνουν, εκτός αν έχουν ένα αξιόπιστο σύμβουλο επενδύσεων που θα τους καθοδηγεί και θα τους γλυτώνει από τις κακοτοπιές.

29. Το να επιλέξετε να μείνετε εκτός αγοράς είναι και αυτό μια θέση.

30. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή χημεία μεταξύ πελάτη και χρηματιστή/συμβούλου. Οι πιθανότητες να επιλέξετε τον κατάλληλο άνθρωπο ή την κατάλληλη εταιρεία με τη πρώτη προσπάθεια είναι απομακρυσμένη. Επιλέξτε εκείνους που μπορούν να σας προστατέψουν από τον εαυτό σας, την απληστία σας, τον εγωισμό σας, τις φοβίες σας και την υποσυνείδητη επιθυμία σας να χάσετε (αληθεύει πράγματι για ορισμένους παίκτες). Ρωτήστε άλλους αν γνωρίζουν κάποιον καλό χρηματιστή ή εταιρεία και δοκιμάστε να ανοίξετε ένα λογαριασμό.

31. Μερικές φορές, όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, πριν αποφασίσετε να αλλάξετε χρηματιστηριακή εταιρεία, δοκιμάστε να αλλάξετε πρώτα σύμβουλο επενδύσεων. Τηλεφωνήστε στο γραφείο του προϊσταμένου και ρωτήστε τον σχετικά με άλλες επιλογές συμβούλων που θα σας προτείνει. Μην ανησυχήσετε αν θα δημιουργήσετε πρόβλημα στον προηγούμενο σύμβουλο σας. Είναι βέβαιο πως η εταιρεία θα προτιμήσει να σας ορίσει κάποιον άλλο παρά να σας χάσει εντελώς από πελάτη.

32. Οι ψυχολογίες του πελάτη και του χρηματιστή του θα πρέπει να συντονίζονται, ειδάλλως είναι βέβαιο πως οι δρόμοι τους θα χωρίσουν σύντομα. Οι δυο τους θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε επαφή ώστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και τα δύο μέρη να έχουν τη νοητική κατάσταση που απαιτείται για να δράσουν χωρίς καθυστερήσεις.

33. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τον χρόνο και τη πείρα να διαπραγματεύονται με επιτυχία παράγωγα. Αυτό και μόνο κάνει την επιλογή κατάλληλου συμβούλου επιβεβλημένη για να έχετε κερδοφόρες θέσεις.

34. Όταν δεν έχετε κάποια καλή ιδέα ή έμπνευση, μείνετε για λίγο εκτός αγοράς. Τα στοιχήματα στις αγορές και οι συναλλαγές σε παράγωγα είναι απαιτητικά και μπορούν να γίνουν εξαντλητικά ιδίως αν χάνετε. Απομακρυνθείτε για λίγο και «ξαναφορτίστε τις μπαταρίες» σας.

35. Αν ασχολείστε με τα στοιχήματα στις αγορές ή με τα παράγωγα απλά και μόνο για τις συγκινήσεις του τζόγου, το πιθανότερο είναι πως θα χάσετε καθώς τα χρήματα δεν σημαίνουν τόσα πολλά για σας όσο ο ενθουσιασμός του κινδύνου. Αν αναγνωρίσετε αυτό το χαρακτηριστικό του χαρακτήρα σας θα είστε περισσότερο εγκρατείς και θα βελτιώσετε τις επιδόσεις σας. Να έχετε μια επαγγελματική προσέγγιση στις αγορές. Μην θεωρήσετε τις αγορές ως μια άλλη μορφή τζόγου όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι. Αν η κερδοσκοπία θεωρηθεί ως ενασχόληση, τότε κάθε ένας που ασχολείται με αυτήν θα πρέπει να προσπαθήσει να την κατανοήσει όσο καλύτερα μπορεί.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό διαπραγμάτευσης στην eToro και απολαύστε τα προνόμια που σας προσφέρει: Ατομικό Σύμβουλο Συναλλαγών, VIP λογαριασμούς με ειδικά προνόμια και 24/7 υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή με ζωντανή συνομιλία

36. Όταν ανοίγετε ένα λογαριασμό σε μια εταιρεία, μην προαποφασίζετε για το ύψος του κεφαλαίου που θα καταθέσετε παρά μόνο για το χρονικό διάστημα που θα ασχοληθείτε με τις συναλλαγές στις αγορές. Με τη μέθοδο αυτή θα αποφύγετε τη προσέγγιση τύπου «καζίνο» και θα διατηρήσει καλύτερα το κεφάλαιο σας. Η εμπειρία δείχνει πως όσοι ασχολούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τελικά βρίσκονται στη μεριά των κερδισμένων.

37. Μην ανοίγετε θέσεις βασιζόμενοι σε φήμες. Αν το έχετε ήδη κάνει στο παρελθόν αναρωτηθείτε αν τελικά κερδίσατε ή χάσατε χρήματα από τις φήμες αυτές. Αμέσως μετά, σταματήστε να το κάνετε!

find us on facebook medium

38. Να είστε επιφυλακτικοί με τις συμβουλές από «παπαγαλάκια» και (παρα)πληροφόρηση «εκ των έσω». Περιμένετε τις αντιδράσεις της αγοράς ώστε να αποφασίσετε αν οι πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά σας είναι ακριβείς και κατόπιν πάρτε θέση ανάλογα με τη διαμορφούμενη τάση.

39. Μην ανοίγετε θέσεις αν δεν έχετε τα κεφάλαια που απαιτούνται για να τις υποστηρίξετε. Με το τρόπο αυτό, οι κινήσεις σας θα υπαγορεύονται από τις συνθήκες στην αγορά και όχι από την οικονομική σας κατάσταση. Αν δεν ξεκινήσετε με επαρκή κεφάλαια μπορεί να μην μπορέσετε να παραμείνετε στη θέση σας αν η αγορά πρόσκαιρα κινηθεί εναντίον σας.

40. Αν είστε εξυπνότεροι του μέσου όρου θα πρέπει να είστε και περισσότερο προσεκτικοί. Οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά ανοίγουν μια θέση πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε. Έχουν την ικανότητα να προβλέπουν τη δυναμική μιας τιμής πολύ πριν εκδηλωθεί η κίνηση στην πράξη. Είναι πιθανόν επίσης η βιασύνη τους αυτή να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν μια θέση πολύ νωρίτερα από ότι θα έπρεπε. Είναι περισσότερο απασχολημένοι με τη διαπραγμάτευση παρά με το να κερδίζουν χρήματα.

41. Αποφύγετε τις κακοτοπιές, η πρώτη ζημιά είναι και η μικρότερη.

42. Αναλύστε τις ζημιές σας και μάθετε από αυτές. Αυτά είναι ακριβοπληρωμένα μαθήματα για τα οποία έχετε ήδη πληρώσει τα δίδακτρα. Πολλοί παίκτες δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους επειδή δεν αισθάνονται άνετα να τα ξαναθυμούνται.

43. Επιβιώστε! Στα στοιχήματα (και στα παράγωγα) στις αγορές πετυχημένοι είναι εκείνοι που παραμένουν «ζωντανοί» όσο χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες κινήσεις όταν εκείνες έρθουν.

44. Αν τώρα κάνετε τα πρώτα σας βήματα στις αγορές, περιοριστείτε σε μικρά στοιχήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο και αναλύστε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σας. Μπορείτε να μάθετε πολλά πράγματα ειδικά από τις τελευταίες.

45. Κρατήστε σημειώσεις με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις αγορές. Σημειώστε τις τιμές ανοίγματος, το εύρος διαπραγμάτευσης, τις εντολές σας και τις προσωπικές σας παρατηρήσεις. Ξαναδιαβάστε τις σημειώσεις σας κατά καιρούς και χρησιμοποιήστε τις για να αναλύσετε τις επιδόσεις σας.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό διαπραγμάτευσης στην eToro και απολαύστε τα προνόμια που σας προσφέρει: Ατομικό Σύμβουλο Συναλλαγών, VIP λογαριασμούς με ειδικά προνόμια και 24/7 υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή με ζωντανή συνομιλία

46. Όπως «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα» έτσι και καμιά πραγματικά σημαντική κίνηση δεν γίνεται σε μια μέρα. Ένας κερδοσκόπος θα πρέπει να έχει αρκετό περιθώριο ασφάλισης (margin) στο λογαριασμό του ώστε να μπορεί να παραμείνει στην αγορά και να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις μεγάλες κινήσεις της.

47. Πάρτε γρήγορα τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη σας, δηλαδή τα κέρδη που δεν θα έπρεπε με βάση τη λογική να επιτύχετε.

48. Αναθεωρήστε κατά περιόδους το κεφάλαιο που χρησιμοποιείτε στις αγορές. Αν αλλάξει η προσωπική σας οικονομική κατάσταση και τα κεφάλαια που προορίζατε για συναλλαγές στις αγορές γίνουν αναγκαία για τη καθημερινότητα σας, μην περιμένετε «μια ακόμη ημέρα» ή «ένα ακόμη στοίχημα». Αποχωρήστε άμεσα από τις αγορές. Αν δεν το κάνετε, θα αρχίσετε να παίζετε με τη καρδιά και όχι με το μυαλό σας και τότε σίγουρα θα χάσετε.

49. Χρησιμοποιήστε τις εντολές διακοπής ζημιών (stop loss). Χρησιμοποιήστε τις εντολές διακοπής ζημιών (stop loss). Χρησιμοποιήστε τις εντολές διακοπής ζημιών (stop loss).

50. Μην χρησιμοποιήσετε τις αγορές για να χορτάσετε τη δίψα σας για συγκινήσεις.

Relevant news