θα στηρίξει η Γερμανία την ανάκαμψη της Ευρωζώνης;

θεαματική ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

icon germany 03Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από όσο τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που έγινε η επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Το 2010 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 3,6% αντιστρέφοντας τη συρρίκνωση κατά 4,7% του προηγούμενου έτους. Ο στιβαρός αυτός ρυθμός ανάπτυξης κατατάσσεται τρίτος εντός της Ευρωζώνης ακολουθώντας εκείνους της Σουηδίας και της Σλοβακίας. Η αύξηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών επενδύσεων, η αύξηση των θέσεων εργασίας, οι υψηλότερες εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία και η αυξανόμενη καταναλωτική εμπιστοσύνη (που μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση) ωθούν τη γερμανική οικονομία υψηλότερα.

Όλα αυτά είναι σίγουρα καλά νέα για την Ευρωζώνη, η οποία ταλανίζεται με τα δημοσιονομικά και πιστωτικά προβλήματα πολλών κρατών-μελών της. Είναι βέβαιο πως, χωρίς την ισχύ της γερμανικής οικονομίας, το 3ο τρίμηνο η όποια ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα ήταν ακόμη χειρότερη και πως η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκό νόμισματος σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη.

eToro: εύκολες συναλλαγές στο δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX-30 και στην ισοτιμία EUR/USD. Ανοίξτε ένα δωρεάν λογαριασμό εξάσκησης.

Η γερμανική οικονομία, η οποία είναι η μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, οδηγεί την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά. Αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός κάνει την γερμανική κυβέρνηση να επιδιώκει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή εντός της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές ανά τον κόσμο ανησυχούν για το ότι η Γερμανία παραμένει σταθερά αδιάλακτη στη στάση της απέναντι στο μηχανισμό διάσωσης, θεωρώντας πως αυτός επαρκής όπως ακριβώς είναι σήμερα. Κατά τους τελευταίους μήνες η γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε στις χώρες με ελλειμματικές οικονομίες να είναι περισσότερο πειθαρχημένες και πως θα έπρεπε να αποδεκτούν το γεγονός πως θα δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια.

ad marketbetgr facebook fan page

Ευτυχώς για την Ευρωζώνη, η θέση της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται πως μαλακώνει καθώς πρόσφατα υποστήριξε πως θα κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του Ευρώ. Σίγουρα η στάση αυτή δεν έχει αλτρουϊστικά κίνητρα. Η γερμανική κυβέρνηση απλά συνειδητοποιεί τελικά πως είναι προς το συμφέρον της να προσφέρει βοήθεια, καθώς μια πιθανή χρεωκοπία ενός εταίρου της θα προκαλέσει μειώση της κατανάλωσης, ύφεση, μη διαχειρίσιμα δημοσιονομικά και ως αποτέλεσμα η Γερμανία θα έπρεπε τελικά να καταγράψει ζημιές από τα ομόλογα και τις άλλες επενδύσεις της στη χρεωκοπημένη χώρα και να χάσει μια αγορά για τις εξαγωγές της.

Μπορεί η γερμανική οικονομία ταυτοχρόνως να στηρίζει την Ευρωζώνη και να εξακολουθήσει να ευημερεί, περιτριγυριζόμενη από γειτόνες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση; Η απάντηση είναι απλή: μπορεί και θα πρέπει να το κάνει, για το δικό της καλό, αλλά και για το καλό της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος.

 

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news