πέντε συνηθισμένα λάθη

πως να αποφύγετε τα πλέον συνηθισμένα λάθη στις συναλλαγές

day tradingΣτο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πέντε από τα πολυάριθμα λάθη που συχνά κάνουν οι συναλλασσόμενοι στις αγορές και που μπορούν να τους στερήσουν από σημαντικά κέρδη. Ο συνδυασμός και τον πέντε μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας κερδοφόρας και ζημιογόνας συναλλαγής.

έλλειψη πειθαρχίας

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για την επιτυχία ενός trader. Πειθαρχία σημαίνει να έχει κανείς ένα σχέδιο που ταιριάζει στις ανάγκες και τις προσδοκίες του και να εμμένει σε αυτό. Πολλοί traders εγκαταλείπουν γρήγορα τα σχέδια τους παρασυρόμενοι από τη συγκίνηση της στιγμής. Αυτό είναι ένα συνηθησμένο λάθος, καθώς χωρίς πειθαρχία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχία. Ένας πειθαρχημένος trader συναλλάσσεται μόνον όταν οι αγορές βρίσκονται σε φάση που εκείνος έχει επιλέξει. Μπορείτε να ακολουθήσετε την εξής τακτική για να βελτιώσετε την πειθαρχία σας: να συνδέεστε στο λογαριασμό σας μόνον σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας και να μην ασχολείστε με αυτόν τις υπόλοιπες. Αν ακολουθήσετε αυτή τη τακτική θα αποκτήσετε μια σταθερή ρουτίνα που θα σας βοηθήσει να αναλύετε πιο λογικά τις συναλλαγές σας. Ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει επίσης να γίνετε ένας πειθαρχημένος trader είναι επίσης η χρήση αυτοματοποιημένων εντολών.

απίθανες προσδοκίες

Όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα ως trader είναι πιθανό να ενθουσιαστείτε και να πιστέψετε πως έχετε ανακαλύψει το τρόπο να κάνετε τεράστια κέρδη από πολύ μικρές επενδύσεις. Πιθανό να νομίσετε πως ποντάροντας 100-200 δολάρια και παίζοντας ξανά και ξανά θα αποκτήσετε μερικές χιλιάδες δολάρια γρήγορα και εύκολα. Δυστυχώς αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Θα πρέπει να μετριάσετε τις προσδοκίες σας και να προσγειωθείτε στη πραγματικότητα. Για να επιτύχετε στις συναλλαγές σας στις αγορές θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πρώτα απ’όλα τι ακριβώς σημαίνει επιτυχία. Ο συνδυασμός μόχλευσης και μεταβλητότητας είναι δυνατόν να σας εξασφαλίσει τεράστιες αποδόσεις από μικρές επενδύσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά οι αποδόσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε καθαρή τύχη παρά σε ικανότητα κάτι που θα σας οδηγήσει νομοτελειακά στην αποτυχία. Αν δεν θέλετε να εξαρτάστε μόνο στη τύχη θα πρέπει να μειώσετε τις προσδοκίες σας. Κανένας σοβαρός trader δεν έγινε ποτέ πλούσιος από μια και μόνη συναλλαγή.

έλλειψη στρατηγικής

Ένας trader χωρίς μια συναλλακτική στρατηγική είναι σαν ένα εξερευνητή χωρίς χάρτη. Χωρίς μια αίσθηση του που βρίσκεστε και του που κατευθύνεστε πως μπορείτε να περιμένετε να πετύχετε; Υπάρχουν φυσικά πολυάριθμες μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν στο trading, όπως η τεχνική ανάλυση των τάσεων και των σχηματισμών στα διαγράμματα τιμών ή η ανάλυση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και των σχετικών ανακοινώσεων. Εκτός από τον τρόπο ανάλυσης της αγοράς θα πρέπει να εφαρμόσετε μια στρατηγική για τη καθημερινή συναλλακτική σας δραστηριότητα. Σε ορισμένους traders αρέσει να προσπαθούν να εκμεταλευτούν πολύ μικρές ανισορροπίες των τιμών τις οποίες θεωρούν πως εντοπίζουν. Αυτό το είδος trading, το οποίο ονομάζεται και “scalping” είναι μια δημοφιλής μέθοδος εκμετάλευσης των ευκαιριών που δίνει η αγορά. Ένας άλλος τρόπος συναλλαγών είναι οι λεγόμενες συναλλαγές σε εύρος τιμών, όπου οι traders αναζητούν όρια τιμών σε κάποια χρηματοοικονομικά προϊόντα εντός των οποίων κυμαίνονται οι τιμές για κάποιο χρονικό διάστημα. Με τη μέθοδο αυτή είναι εφικτό να κερδίζετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα μικρά αλλά προβλεπόμενα κέρδη. Ακόμη περισσότεροι traders προσπαθούν να εντοπίζουν διασπάσεις σημαντικών αντιστάσεων ή στηρίξεων των τιμών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτατες και δραματικού εύρους μεταβολές των τιμών, της τάξης εκατοντάδων pips.

έλλειψη διαχείρισης κινδύνου

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι traders είναι το ότι ρισκάρουν μεγάλα ποσά προκειμένου να επιτύχουν μεγάλα κέρδη από μια και μόνο συναλλαγή. Όταν διακινδυνεύετε ένα πολύ μεγάλο ποσόν η κριτική σας ικανότητα και η ικανότητα σας να παίρνετε αποφάσεις επηρεάζονται από παράγοντες όπως ο φόβος και το άγχος. Κάτω από αυτές τις επιδράσεις είναι πιθανό να κλείσετε μια θέση πολύ νωρίς φοβούμενοι ότι θα χάσετε ή να κλείσετε μια άλλη πολύ αργά γιατί δεν θέλετε να παραδεχθείτε ότι χάσατε ένα τόσο μεγάλο ποσόν. Αποφασίστε το πόσα χρήματα αντέχετε να χάσετε από κάθε μια συναλλαγή και θέστε τις εντολές stop loss ανάλογα. Θυμηθείτε πως και οι καλύτερες στρατηγικές πρέπει να περιλαμβάνουν ένα περιθώριο λάθους.

ενασχόληση με πολλές αγορές

Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί είναι το ότι ανοίγουν ταυτόχρονα πολλές θέσεις σε διαφορετικές αγορές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχιση, ειδικά στους αρχάριους trader που δεν έχουν την ανάλογη εμπερία, καθώς κάθε μια αγορά έχει τη δική της ξεχωριστή δυναμική και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αν εστιάσετε τη προσοχή σας σε πάρα πολλές αγορές θα είναι δύσκολο να θυμόσαστε τι ακριβώς επηρεάζει τη κάθε μία. Αντιθέτως, αν εστιάσετε τη προσοχή σας σε μια μόνο αγορά (π.χ. την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου) θα μπορείτε να αναγνωρίζετε ενστικτωδώς τα επίπεδα αντίστασης και στήριξης των τιμών και να κάνετε περισσότερο επιτυχημένες συναλλαγές.

Relevant news