Eurostat: στο 10,5% το ελληνικό έλλειμμα
αυξήθηκε στο 85,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης το 2010
Το συνολικό έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησε το 2010 καθώς οι περισσότερες χώρες που την αποτελούν περιέκοψαν τις δαπάνες του δημοσίου τομέα τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στα δημοσιονομικά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, τη συνεχιζόμενη διεύρυνση του χρέους για το σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης. Αναφορικά με την Ελλάδα, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως ο στόχος που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος δεν επιτεύχθηκε.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως το έλλειμμα του συνόλου της Ευρωζώνης υπολογίζεται στο 6,0% του συνολικού ΑΕΠ της για το 2010, από το 6,3% που βρισκόταν το 2009. Το δημόσιο χρέους αυξήθηκε στο 85,1%, από το 79,3% που ήταν το 2009. Όλες οι χώρες, εκτός από τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, βελτίωσαν την εικόνα των προϋπολογισμών τους πέρσι, μειώνοντας τα ελλείμματα τους. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, ωστόσο σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Εσθονία.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, περιόρισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 10,5% του ΑΕΠ της, συγκρινόμενο με το 15,4% που είχε φτάσει το 2009. Η επίδοση αυτή υπολείπεται σαφώς του αρχικού στόχου του 8% της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της τελευταίας εκτίμησης από ΕΕ-ΔΝΤ που προέβλεπαν τον περιορισμό του ελλείμματος στο 9,6%. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτοξεύθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ, από 127,1% που ήταν το 2009, ένα ποσοστό-ρεκόρ για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έλλειμμα της Ιρλανδίας υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, καθώς έφτασε στο 32,4% το 2010 από 14,3% το 2009. Το δημόσιο χρέος της επίσης εκτοξεύθηκε στο 96,2%, από 65,6% προηγουμένως, καθώς η Ιρλανδία αναγκάστηκε να προσφύγει σε δάνειο διάσωσης του τραπεζικού της κλάδου.
άλλα σχετικά άρθρα:
Relevant news
Χρονικά περιθώρια και trading
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεγαλύτερων χρονικών πλαισίων στις συναλλαγές forex Όπως αφέθηκε να εννοηθεί σε…
Χρυσός: θετικές προοπτικές, παρά την υποχώρηση
Αγοραστές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών Ανακοινώθηκε πρόσφατα πως η Τράπεζα του Μεξικού,…
Χώρες με μεγάλης διάρκειας αποθέματα πετρελαίου
Οι δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές υπερδυνάμεις του μακρινού μέλλοντος Υπάρχουν σήμερα πενήντα χώρες που παράγουν πάνω…
Η επίδραση της υποβάθμισης των ΗΠΑ στο πετρέλαιο
Ζοφερό το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος αν το εγκαταλείψουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Η υποβάθμιση της…
Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Fitch
Κατά τρεις βαθμίδες υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω έκθεσης της οικονομίας της στην…
υποφέρετε από «παράλυση λόγω ανάλυσης»;
Η υπερβολική τεχνική ανάλυση της αγοράς μπορεί να βλάψει σοβαρά τις συναλλαγές σας Η «παράλυση…