«ψευδαίσθηση χρήματος» και Dow Jones

ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις των επενδύσεων στις αγορές

investingΟ όρος «ψευδαίσθηση χρήματος» αναφέρεται στη τάση των περισσοτέρων ανθρώπων να αντιλαμβάνονται το χρήμα σε ονομαστικές και όχι πραγματικές τιμές. Με άλλα λόγια, λαμβάνεται υπόψη περισσότερο η ονομαστική αξία που αποτυπώνεται πάνω στα χαρτονομίσματα και όχι η πραγματική αγοραστική τους δύναμη. Η αντίληψη αυτή είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, καθώς στο σύγχρονο νομισματικό σύστημα τα νομίσματα δεν έχουν εσωτερική αξία, αλλά η πραγματική αξία τους αντιστοιχεί στη δυνατότητα τους να ανταλλαχθούν με αγαθά και να πληρώσουν φόρους.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η ψευδαίσθηση του χρήματος επηρεάζει την αντίληψη των ανθρώπων σε διάφορες περιστάσεις. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρήσουν μια περικοπή του μισθού τους κατά 2% ως άδικη, αλλά θα θεωρήσουν μια αύξηση 2% σε μια οικονομία με πληθωρισμό 4% ως ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα είναι λογικά το ίδιο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τις προσδοκίες που έχουν όσοι επενδύουν στο χρηματιστήριο.

στοιχήματα σε spreads δεικτών, νομισμάτων και εμπορευμάτων με τη πλατφόρμα της eToro

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο δείκτης Dow Jones 30 από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα σε ονομαστικές τιμές αλλά παράλληλα απεικονίζεται ο ίδιος δείκτης μετασχηματισμένος ώστε να λαμβάνονται υπόψη ο μεταβολές του δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα συμπεράσματα είναι προφανή…

money illusion dowjones

ο δείκτης Dow Jones σε ονομαστικές και αποπληθωρισμένες τιμές (πηγή: dshort.com)

find us on facebook medium

 

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα σχέση, η οποία αφορά στο ίδιο πρόβλημα της πραγματικής απόδοσης των χρηματιστηριακών αγορών, είναι η συσχέτιση του δείκτη με μια άλλη αξία που είναι παραδοσιακά αποδεκτή ως χρήμα, όπως ο χρυσός.

Πόσες ουγγιές χρυσού χρειάζονται για να «αγοράσει» κάποιος τις μονάδες του δείκτη Dow Jones;

To 1897 θα έπρεπε κανείς να διαθέτει μια (1) ουγγιά χρυσού για να «αγοράσει» τον δείκτη, ενώ το 1929, λίγο πριν το μεγάλο κραχ της Wall Street, θα χρειάζονταν 18 ουγγιές χρυσού. Τρία χρόνια αργότερα μπορούσε κανείς να «αγοράσει» τον δείκτη με μόλις δύο (2) ουγγιές χρυσού. Το 1966 ο δείκτης Dow Jones «άξιζε» όσο 28 ουγγιές χρυσού και στη κορυφή του ράλι του 1999 ο δείκτης «κόστιζε» 44 ουγγιές χρυσού. Σήμερα, με το χρυσό στα 1.400 δολάρια/ουγγιά και το δείκτη Dow Jones στις 12.000 μονάδες απαιτείται κανείς να διαθέτει περίπου 8 ή 9 ουγγιές χρυσού για να «αγοράσει» το δείκτη.

στοιχήματα σε spreads δεικτών, νομισμάτων και εμπορευμάτων με τη πλατφόρμα της eToro

Relevant news