γιατί δεν πρέπει να κάνετε «μουαγιέν»

αποφύγετε το μεγαλύτερο λάθος στο trading

stock pricesΑν υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθείτε πάντα στις αγορές είναι ποτέ να μην αυξάνετε την έκθεση σας σε μια ζημιογόνο θέση, να μην κάνετε δηλαδή ποτέ το λεγόμενο στη «γλώσσα» της αγοράς «μουαγιέν». Αυτό σημαίνει να μην συνεχίζετε να αγοράζετε σε χαμηλότερες τιμές μια αξία της οποίας η τιμή υποχωρεί όταν είσαστε ήδη long ή να μην συνεχίζετε να κάνετε ανοικτές πωλήσεις σε υψηλότερες τιμές μιας αξίας στην οποία είσαστε ήδη short. Ο κανόνας αυτός γίνεται περισσότερο σημαντικός όταν χρησιμοποιείτε μόχλευση. Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως «η πρώτη ζημιά είναι και η μικρότερη». Σίγουρα είναι καλύτερα να υποστείτε μια μικρή ζημιά πριν αυτή γίνει πολύ μεγαλύτερη ή, ακόμη χειρότερα, πριν καταναλώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του κεφαλαίου σας. Προκειμένου να αποφύγετε αυτό το κορυφαίο λάθος θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε γιατί το κάνουν συχνά πολλοί traders, γιατί δεν θα έπρεπε να το κάνουν και τι μπορούν να κάνουν για να μην το επαναλάβουν.

γιατί οι traders κάνουν «μουαγιέν»

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Οι traders επιμένουν σε ζημιογόνες θέσεις για δύο μόνο λόγους. Είτε δεν θέλουν να αποδεχτούν πως έκαναν λάθος εκτίμηση της αγοράς είτε δεν θέλουν να οριστικοποιήσουν τη χρηματική ζημιά τους από μια ζημιογόνα θέση. Όποιος λόγος και να ισχύει, έχει ως αποτέλεσμα να επιμένουν να αφήνουν ανοικτές θέσεις που κινούνται εναντίον τους. Καθώς χάνουν χρήματα, συνειδητοποιούν πως αν αυξήσουν τη θέση τους, αγοράζοντας σε χαμηλότερες τιμές στη περίπτωση μιας long θέσης που υποχωρεί, θα ρίξουν τη μέση τιμή κόστους της θέσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι short στο πετρέλαιο έχοντας πουλήσει ανοικτά ένα συμβόλαιο στα $75 και τώρα το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα $80, χάνει $5 ανά βαρέλι ή $5.000 συνολικά. Ο trader αποφασίζει να πουλήσει ανοικτά ακόμη ένα συμβόλαιο στα $80, βελτιώνοντας τη μέση τιμή της short θέσης τους $77,50. Τώρα χρειάζεται το πετρέλαιο να κινηθεί κατά μόνο $2.50 υπέρ του ώστε να ανακτήσει τη ζημιά του. Ωστόσο, πλέον κάθε τικ που το πετρέλαιο εξακολουθεί να κινείται εναντίον του (πάνω από τα $80/βαρέλι) η ζημιά στο κεφάλαιο του θα είναι διπλάσια, καθώς έχει διπλασιάσει την έκθεση του σε δύο συμβόλαια short. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν συνυπολογίσει κανείς το ότι αγορές που κινούνται προς μια κατεύθυνση έχουν τη τάση να συνεχίζουν να κινούνται προς εκείνη τη κατεύθυνση.

γιατί οι traders δεν πρέπει να κάνουν «μουαγιέν»

Όταν κάποιος έχει μια ζημιογόνα θέση, στην ουσία η αγορά του λέει πως έκανε λάθος εκτίμηση. Η αγορά είναι το σύνολο των ψυχολογικών, τεχνικών και θεμελιωδών παραγόντων που την αποτελούν. Είναι επίσης το σύνολο της εμπειρίας και των απόψεων  των συμμετέχοντων σε αυτήν. Συμπεριλαμβάνει θεσμικά χαρτοφυλάκια, επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds, αμοιβαία κεφάλαια που ακολουθούν τους δείκτες και κάθε άλλο συμμετέχοντα μεγάλο ή μικρό. Αν ο trader συνεχίζει να διατηρεί ανοικτή μια ζημιογόνο θέση όταν η αγορά του έχει ήδη πει πως έχει κάνει λάθος, στην ουσία ο trader υποστηρίζει πως εκείνος έχει δίκιο και το άθροισμα όλης της υπόλοιπης αγοράς κάνει λάθος. Με άλλα λόγια, τη στιγμή που η συνισταμένη κοινή γνώμη λέει στον trader πως η γη είναι σφαιρική εκείνος επιμένει πως είναι επίπεδη. Η επιμονή αυτή είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιές. Οι ανοδικές (bullish) αγορές τείνουν να κινούνται υψηλότερα και οι καθοδικές (bearish) τείνουν να κινούνται χαμηλότερα. Χρειάζεται να συμβεί κάτι σημαντικό στη τεχνική ή στη θεμελιώδη ανάλυση ώστε η αγορά να αλλάξει τάση. Ο trader του προηγούμενου παραδείγματος, δεν έκανε μόνο το λάθος να βγει «short» στο πετρέλαιο στα $75 αλλά έκανε το μεγαλύτερο λάθος να ξανασορτάρει την αγορά στα $80. Οι ζημιές του θα συσσωρεύονται εκθετικά αν συνεχίσει να αυξάνει τη θέση του κάνοντας επιπλέον ανοικτές πωλήσεις. Αν αντιθέτως είχε θέσει μια εντολή stop loss στο $1 ή στα $2 θα είχε πάρει τη ζημιά του και θα είχε απεμπλακεί από αυτή τη ζημιογόνο θέση. Θα μπορούσε να παραδεχτεί πως έκανε λάθος και να ασχοληθεί με την επόμενη ευκαιρία, αντί να συνεχίσει να καταγράφει ζημιές και να χάνει άλλες ευκαιρίες που πιθανόν παρουσιάστηκαν όσο διαρκούσε η εμπλοκή του με τη ζημιογόνο θέση.

«για μισό λεπτό, εγώ έχω κάνει μουαγιέν και κέρδισα!»

Αν κάποτε στο παρελθόν έχετε κάνει «μουγιέν» υπάρχει πιθανότητα να έχει αποδειχτεί επικερδές. Το πρόβλημα είναι πως τη πρώτη φορά που θα τύχει να μην δουλέψει αυτή η τεχνική μπορεί να τινάξει στον αέρα το λογαριασμό σας. Κάθε φορά που κάνετε μουαγιέν και σας «βγαίνει» παίζετε με τη φωτιά. Είναι σαν τη ρωσική ρουλέτα, μια φορά αρκεί για να τελειώσει το παιχνίδι για πάντα. Θυμηθείτε τη ρήση του Keynes «οι αγορές μπορεί να παραμείνουν παράλογες για περισσότερο από όσο εσείς μπορείτε να έχετε ρευστότητα». Η ρήση αυτή έχει πάντα εφαρμογή, ειδικότερα στις συναλλαγές με μόχλευση. Όσοι traders θέλουν να παραμείνουν σε μια ζημιογόνο θέση μέχρι εκείνη να «ανακάμψει» στη τιμή που εισήλθαν είναι πιθανό να μη το δουν ποτέ να συμβαίνει. Αν trader του προηγούμενου παραδείγματος έχει $10.000 στο λογαριασμό του με ένα συμβόλαιο short στο πετρέλαιο στα $75 έχει μόνον $10 περιθώριο μέχρι να μηδενιστεί ο λογαριασμός του. Οι περισσότεροι traders δεν πιστεύουν πως είναι δυνατόν μια θέση να τους κάνει τόση ζημιά, αλλά μπορεί να συμβεί και δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση πως η τιμή θα ξαναγυρίσει στα $75 πριν φτάσει στα $85.

η λύση

Η λύση είναι απλή: μην κάνετε ποτέ «μουαγιέν». Η συμβουλή αυτή ωστόσο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Υπάρχουν, ευτυχώς, κάποιοι κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

θέστε εντολές stop loss εκτός του συνήθους εύρους διαπραγμάτευσης

Όταν ανοίγετε μια θέση, αφήστε αρκετό περιθώριο στη θέση να κινηθεί προς όφελος σας, αλλά εισάγετε εντολές διακοπής των ζημιών αν η αγορά κινηθεί εναντίον σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε θέτοντας το όριο της εντολής stop loss λίγο εκτός του πρόσφατου εύρους διαπραγμάτευσης, το οποίο μπορεί να καθοριστεί από το υψηλό/χαμηλό της προηγούμενης ημέρας ή εβδομάδας ή εκτός των γραμμών στήριξης ή αντίστασης του διαγράμματος τιμών. Θα πρέπει να καθορίσετε τα όρια αυτά ΠΡΙΝ ανοίξετε τη θέση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι κίνδυνο/ρίσκο αναλαμβάνετε και να αισθανθείτε άνετα με αυτό αν αποδειχθεί πως κάνατε λάθος εκτίμηση της αγοράς.

πνευματική διαύγεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά το κλείσιμο μιας ζημιογόνου θέσης

Όταν κανείς βρίσκεται να έχει μια ζημιογόνο θέση και η αγορά συνεχίζει να κινείται εναντίον του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσει την κατάσταση με αντικειμενικότητα και καθαρό μυαλό. Ο φόβος της απώλειας χρημάτων είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας της ψυχολογίας του trading. Κάνει τους traders να μην είναι λογικοί καθώς προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε για να αποφύγουν τη ζημιά. Γι’αυτό είναι σημαντικό να καθορίζει κανείς τις παραμέτρους των εντολών διακοπής ζημιών πριν ανοίξει μια θέση. Πολλές φορές δυστυχώς, οι traders ανοίγουν μια θέση χωρίς εντολές stop loss ή αφήνουν μια θέση να κινηθεί κατά πολύ εναντίον τους. Αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν δεν είχατε ήδη ανοίξει την θέση; Θα αποφασίζατε τώρα να μπείτε για πρώτη φορά στην αγορά; Αν όχι, θα πρέπει να κλείσετε τη θέση γρήγορα. Αν δεν μπορείτε με ειλικρίνεια να απαντήσετε στο αν θα ανοίγατε ή όχι τη θέση και δεν μπορείτε να απεμπλακείτε ψυχολογικά από τη κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκεστε, τότε το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε τη θέση. Το κλείσιμο μιας ζημιογόνας θέσης θα ανακουφίσει το άγχος σας και θα σας επιτρέψει να προσεγγίσετε ξανά με αντικειμενικότητα την αγορά. Μερικοί traders πιστεύουν πως με τον τρόπο αυτό χάνουν χρήματα σε επιπλέον προμήθειες, ανοίγοντας και κλείνοντας συνεχώς θέσεις. Ωστόσο η αξία της πνευματικής διαύγειας λόγω της απεμπλοκής από μια ζημιογόνο θέση είναι ανεκτίμητη σε σύγκριση με το επιπλέον κόστος προμηθειών. Μην ανησυχείτε για μερικά δολάρια όταν διακινδυνεύετε χιλιάδες.

πρέπει να είστε σε θέση να παραδεχθείτε πως κάνατε λάθος και να πάρετε τη ζημιά

Το να μπορεί κανείς να παραδεχθεί πως έκανε ένα λάθος είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία στις συναλλαγές στις αγορές. Κανείς δεν είναι τέλειος, ειδικά στο trading. Το να αποδεχθεί κανείς μια μικρή ζημιά είναι μια μικρή νίκη στο trading. Η επιτυχία καθορίζεται από το να μπορεί κανείς να αφήνει τις κερδοφόρες θέσεις να τρέχουν και να κλείνει εγκαίρως τις ζημιογόνες. Δεν μπορείτε ωστόσο να έχετε μεγάλες κερδοφόρες θέσεις αν έχετε ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές.

οι καλύτεροι traders «χτίζουν» στις κερδοφόρες θέσεις τους και χρησιμοποιούν εντολές stop loss για προστασία των κερδών τους

Οι περισσότερο πετυχημένοι traders όχι μόνο σταματούν έγκαιρα της ζημιές τους αλλά αφήνουν τις κερδοφόρες θέσεις τους να «τρέχουν» αυξάνοντας μάλιστα την έκθεση τους σε αυτές όσο κινούνται προς όφελος τους. Ποτέ δεν κάνουν μουαγιέν σε ζημιογόνες θέσεις, αντιθέτως συνεχίζουν να «χτίζουν» στις κερδοφόρες θέσεις τους. Σε αντιδιαστολή με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, όταν έχετε μια καρδοφόρα θέση, η αγορά σας λέει πως επιλέξατε σωστά. Το άθροισμα της γνώσης και της εμπειρίας της αγοράς συμφωνεί απολύτως μαζί σας. Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή να προσθέσετε στη θέση σας και να χρησιμοποιήσετε επιπλέον κεφάλαια ή/και μόχλευση. Σε τελική ανάλυση, αυτό που θέλετε στις αγορές είναι να αγοράζετε σε υψηλές τιμές και να πουλάτε σε υψηλότερες (θυμηθείτε πως οι ανοδικές αγορές τείνουν να κινηθούν υψηλότερα ενώ οι καθοδικές έχουν την τάση να κινηθούν χαμηλότερα). Αν προσπαθείτε να εντοπίσετε τους πυθμένες ή τις κορυφές των τιμών, έχετε αγοράσει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς την αποτυχία στο trading. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε εντολές stop loss για την προστασία των κερδών σας αν η τάση που ήταν υπέρ σας ξαφνικά αντιστραφεί. Στη περίπτωση αυτή, κλείστε τη κερδοφόρα θέση σας, εξαργυρώστε τα κέρδη σας και αποδεχθείτε την ετυμολογία της αγοράς.

Relevant news