αύξηση της αποταμίευσης στις ΗΠΑ

οι αμερικανοί καταναλωτές μετατρέπονται σε αποταμιευτές;

icon investing 21Φαίνεται πως τελικά οι αμερικανοί προσπαθούν να μεταμορφωθούν από ένα έθνος δανειζομένων σε ένα έθνος αποταμιευτών. Σε «νέα μόδα» στις ΗΠΑ εξελίσσεται η «πατροπαράδοτη» αποταμίευση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Τα αμερικανικά νοικοκυριά, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των παρενεργειών της στις αγορές, αναθεωρούν τη λογική του «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα». Και αυτό γιατί το «αργότερα» φαίνεται πως ήρθε πολύ νωρίτερα από όσο κανείς θα περίμενε.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ, οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών το Φεβρουάριο, ως ποσοστό του ατομικού εισοδήματος, ήταν 5,8% παρουσιάζοντας μια μικρή υποχώρηση από το 6,1% που ήταν τον Ιανουάριο. Συγκρίνετε το ποσοστό αυτό όμως με το μέσο ποσοστό αποταμίευσης 2% που υπήρχε πριν την ύφεση και η μεταστροφή αυτή της ψυχολογίας των αμερικανών γίνεται προφανής.

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Από μικροοικονομική σκοπιά, είναι φανερό πως αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς δείχνει πως οι αμερικανοί έχουν αλλάξει θέση. Σημαίνει, ωστόσο, επίσης πως θα πρέπει να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις και στη μακροοικονομική θεώρηση του υπόλοιπου κόσμου. Είναι βέβαιο πως η εγχώρια κατανάλωση και οι δαπάνες των αμερικανών δεν θα είναι τόσο στιβαρές όσο παλαιότερα. Και κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις οικονομίες εκείνες που στηρίζονται στον αμερικανικό καταναλωτισμό να ξανασκεφτούν τα σχέδια τους για το μέλλον.

Πριν από δύο χρόνια, μια ομάδα οικονομολόγων έκανε μια μελέτη για το ποια θα ήταν η επίδραση της υψηλότερης αποταμίευσης στη κατανάλωση στις ΗΠΑ. Αυτό που προσπαθούσαν να προσδιορίσουν ήταν τι θα απαιτείτο ώστε να μειωθεί η αναλογία ιδιωτικού χρέους προς ατομικό εισόδημα σε ποσοστό χαμηλότερο του 100% μέσα σε μια δεκαετία. Δεδομένου πως την εποχή εκείνη η αναλογία αυτή ήταν 130% περίπου, υπολογίστηκε πως η μείωση της στο 100% σε μια δεκαετία θα ήταν εφικτή αν το ποσοστό αποταμίευσης αυξανόταν σε 10% από το 4% που ήταν την εποχή σύνταξης της μελέτης.

Οι μαθηματικοί αυτοί υπολογισμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αμερικανοί καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επανακαθορίσουν τις ισορροπίες στη παγκόσμια οικονομία αυξάνοντας απλά τις αποταμιεύσεις τους. Αν είστε ακόμη δύσπιστοι, μια πρόχειρη ανάλυση δείχνει πως μια αύξηση των αποταμιεύσεων στο 6,8% φέτος, θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γνωρίστε το κόσμο των αγορών με τη καινοτόμο πλατφόρμα συναλλαγών της eToroΔωρεάν εγγραφή και λογαριασμός εξάσκησης με εικονικά χρήματα.

Σίγουρα, 8 δισεκατομμύρια δολάρια είναι σταγόνα στον ωκεανό για το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας. Φανταστείτε όμως τι θα γινόταν αν οι αμερικανοί αύξαναν ακόμη περισσότερο τις αποταμιεύσεις τους, για παράδειγμα στα επίπεδα του 9% που υπήρχαν τις δεκαετίας του ’70 και του ’80. Μέσα σε δυο χρόνια τα αμερικανικά νοικοκυριά αύξησαν το ποσοστό αποταμίευσης τους από το 4% στο 5,8%. Τι θα γίνει αν το ποσοστό αυτό φτάσει στο 10% έως το 2018; Θα πάψει άραγε η αμερικανική οικονομία να προσανατολίζεται στη κατανάλωση και θα στραφεί στη παραγωγή και στις εξαγωγές; Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό το δολάριο; Σίγουρα οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις ΗΠΑ είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον…

Relevant news