προς ένα νέο «Bretton Woods»;

επανέρχεται ο χρυσός ως σημείο αναφοράς των νομισμάτων;

gold barsΜε ένα βαρυσήμαντο άρθρο του στους Financial Times, ο προέδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.Robert Zoellick υποστηρίζει πως οι ηγέτες του G20 θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης του χρυσού ως σημείο αναφοράς για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζει πως θα αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τον πληθωρισμό και τη μελλοντική αξία των νομισμάτων. Ας σημειωθεί πως οι ηγέτες των χωρών του G20 θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Σεούλ προκειμένου να συζητήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς που ισχύει σήμερα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Ο Zoellick στο άρθρο του επισημαίνει πως μια τέτοια μεταρρύθμιση θα αποτύπωνε ορθότερα την οικομική πραγματικότητα και θα θεωρούνταν ως διάδοχος του ισχύοντος σήμερα νομισματικού συστήματος που ξεκίνησε το 1971, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Nixon έδωσε τέλος στο συσχετισμό του δολαρίου με το χρυσό. Το νέο σύστημα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας πιθανότατα θα περιλαμβάνει το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ, τη βρετανική στερλίνα, το ιαπωνικό γιεν και το κινεζικό γουάν.