οι επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης

είναι φθηνότερο σήμερα να νοικιάσεις ένα τάνκερ από ότι μια Ferrari

ferrari-f50Το πετρέλαιο συνεχίζει τη πτωτική του πορεία και πλέον μπορεί ο καθένας να νοικιάσει ένα τάνκερ σε τιμή ευκαιρίας! Σήμερα, σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του Bloomberg, είναι λιγότερο δαπανηρή η ενοικίαση ενός γιγαντιαίου εμπορικού πλοίου μήκους 335 μέτρων από την ενοικίαση ενός σπορ αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα στο σημερινό περιβάλλον και μαρτυρά επίσης την ανθεκτικότητα των αγαθών υψηλής αξίας στις παρούσες συνθήκες στις αγορές. Μαζί με τις μετοχές και τους δείκτες έπεσαν και οι τιμές ενοικίασης των φορτηγών πλοίων παγκοσμίως, και μάλιστα στη περίπτωση αυτή κατά 92% από τα υψηλά τους.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Τον Αύγουστο του 2015, καθώς το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ ξεκινούσε το μήνα στα δυσθεώρητα σήμερα ύψη των 2.100 μονάδων για τον δείκτη S&P 500, το κόστος μίσθωσης ενός πλοίο κλάσης Capesize, που συνήθως σχετίζεται με τη μεταφορά ξηρού φορτίου, βρισκόταν σε τοπικά υψηλά, αγγίζοντας σχεδόν τα 20.000 δολάρια ημερησίως, καθώς η ζήτηση για τη μεταφορά εμπορευμάτων και άλλων αγαθών ανά τον κόσμο ήταν ακόμα ισχυρή.

Αργότερα, όμως, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Σήμερα, ο S&P 500 βρίσκεται κάτω από τις 1.900 μονάδες, σχεδόν 12% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου. Οι πλοιοκτήτες όμως υποφέρουν περισσότερο. Το μίσθωμα που εισπράττουν έχει υποχωρήσει κατά 92%, με το κόστος ενοικίασης να έχει φτάσει πρόσφατα στα 1.563 δολάρια/ημέρα. Η δραματική υποχώρηση του κόστους μίσθωσης πλοίων αντικατοπτρίζει τη κινεζική οικονομική δραστηριότητα. Η Κίνα εισάγει λιγότερες πρώτες ύλες καθώς η οικονομία της επιβραδύνεται. Αν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί κι άλλο αυτό θα έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στο κόστος μίσθωσης φορτηγών πλοίων.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

σε ένα περιβάλλον ποσοτικής χαλάρωσης, τα αγαθά υψηλής αξίας αντέχουν ενώ εκείνα που κινούν την οικονομική δραστηριότητα κατακρημνίζονται

Έχει ενδιαφέρον η σύγκριση του κόστους μίσθωσης ενός εμπορικού πλοίου με εκείνο της ενοικίασης μιας Ferrari F50, το οποίο σύμφωνα με το Bloomberg φτάνει τα 5.597 δολάρια/ημέρα. Τον περασμένο Αύγουστο, για να υπάρχει ένα σχετικό σημείο αναφοράς, η ενοικίαση μιας Ferrari F430 Spider στοίχιζε 5.000 δολάρια ημερησίως, σύμφωνα με άρθρο της Boston Globe.

enoikiash

Αν και στελέχη εταιριών ενοικίασης υπερπολυτελών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει ελαφρώς σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, η τιμή ενοικίασης μιας Ferrari έχουν αναμφίβολα συμπεριφερθεί πολύ καλύτερα από το κόστος μίσθωσης ενός τάνκερ.

Αυτός είναι, ίσως, ο κόσμος της ποσοτικής χαλάρωσης στον οποίο ζούμε σήμερα. Το πετρέλαιο είναι φθηνότερο από το φιλτραρισμένο εμφιαλωμένο νερό, όπως φαίνεται και στη παρακάτω εικόνα.

prices

Αυτή είναι η μαγεία που κρύβεται πίσω από τη ποσοτική χαλάρωση. Η αξία των πολυτελών, συχνά επώνυμων, αγαθών ανεβαίνει ενώ εκείνη των πιο χρήσιμων υποχωρεί. Τα έργα τέχνης υψηλής αξίας και οι πολυτελείς κατοικίες στις πλούσιες γειτονιές δημιουργούν μια αίσθηση πλούτου την ίδια στιγμή που οι κινητήριες δυνάμεις στο πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, όπως το πετρέλαιο και οι μεταφορές εμπορευμάτων, υποχωρούν.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Business Insider

Relevant news