Γιατί πέφτει συνεχώς το πετρέλαιο;

Ένα απλό γράφημα που εξηγεί τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου

Oil rigΤα δυο τελευταία χρόνια, οι τιμές πετρελαίου παγκοσμίως βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και κανείς δεν δείχνει να γνωρίζει πότε θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Τον Ιούνιο του 2014 ένα βαρέλι πετρελαίου Brent στοίχιζε 110 δολάρια. Στις αρχές του 2015 η τιμή είχε υποχωρήσει στα 60 δολάρια. Σήμερα η τιμή είναι περίπου 30 δολάρια, ένα επίπεδο που είχε να βρεθεί από το 2003. Πρόκειται για μια τρομακτική πτώση. Η δυναμική που είναι υπεύθυνη για τη πτωτική αυτή πορεία του μαύρου χρυσού φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα, το οποίο περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση για την αγορά πετρελαίου της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. Από τα μέσα του 2014, παράγεται πολύ περισσότερο πετρέλαιο παγκοσμίως από τη συνολική ζήτηση. Η προσφορά παραμένει πολύ υψηλότερη από τη ζήτηση, κατά συνέπεια οι τιμές έχουν καταρρεύσει.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

prosfora-zhthsh-petrelaiou

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Ένα σύντομο χρονικό της ανόδου και της πτώσης των τιμών πετρελαίου

Δεν συνέβαινε πάντοτε αυτό, βέβαια. Μεταξύ 2010 και 2014, όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, η ζήτηση για πετρέλαιο αυξανόταν παγκοσμίως, καθώς οι χώρες ανέκαμπταν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η παγκόσμια παραγωγή δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί. Πολλά από τα παλαιότερα κοιτάσματα στέρευαν. Οι συγκρούσεις σε μέρη όπως η Λιβύη και το Ιράκ περιόριζαν τη προσφορά. Οι χώρες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα τους και οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα 100 δολάρια περίπου.

Οι υψηλές αυτές τιμές, ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν καινοτόμες τεχνικές υδραυλικής διάσπασης και οριζοντίου άντλησης προκειμένου να εκμεταλλευτούν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα σε μέρη όπως η Βόρεια Ντακότα και το Τέξας. Οι τεχνικές αυτές, που συνηθίζεται να ονομάζονται «fracking», είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό της αμερικανικής παραγωγής αργού πετρελαίου από το 2010 και μετά.

Κάποια στιγμή, η προσφορά κάλυψε τη ζήτηση και αργότερα τη ξεπέρασε. Και μετά ακολούθησε το κραχ.

Έως τα μέσα του 2014, η παγκόσμια ζήτηση είχε αρχίσει να επιβραδύνεται. Η Ευρώπη εξακολουθούσε να ταλαιπωρείται από τη κρίσης της Ευρωζώνης. Η οικονομία της Κίνας είχε αρχίσει να παραπατάει. Αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να παράγουν ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο. Το Ιράκ και η Λιβύη είχαν αρχίσει επίσης να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο. Κατά συνέπεια, οι τιμές άρχισαν να διολισθαίνουν.

Στο σημείο εκείνο πολλοί περίμεναν ότι η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα περιορίσουν τη δική τους παραγωγή προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές, όπως είχαν κάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Μεταξύ των αναλυτών της αγοράς επικρατούσε η άποψη ότι η Σαουδική Αραβία χρειαζόταν τιμές άνω των 100 δολαρίων για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Περιέργως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να αυξήσει τη παραγωγή της προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά, ελπίζοντας ότι η επακόλουθη πτώση των τιμών θα συντρίψει τους Αμερικανούς παραγωγούς που χρησιμοποιούσαν τις νέες τεχνικές εξόρυξης υψηλού κόστους. Τότε τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα.

Από τότε που η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διατηρήσει τα επίπεδα της παραγωγής της στα τέλη του 2014, οι τιμές δεν σταμάτησαν να καταρρέουν, σε μεγάλο βαθμό επειδή η προσφορά παρέμεινε σταθερή και, αντιθέτως, η ζήτηση ήταν ασθενέστερη της αναμενόμενης.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί αποδείχθηκε πως ήταν πολύ περισσότερο προσαρμοστικοί στις χαμηλές τιμές πετρελαίου από ότι περίμεναν οι Σαουδάραβες, με τις εταιρείες να περιορίζουν τα κόστη και να αυξάνουν τη παραγωγικότητα τους προκειμένου να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο. Πρόσφατα, η αμερικανική παραγωγή σταμάτησε να αυξάνεται, αλλά η υποχώρηση ήταν λιγότερο έντονη από ότι αναμενόταν αρχικώς. Το Ιράκ σχεδόν διπλασίασε τη παραγωγή του από το 2014 καθώς ανακάμπτει από τις τοπικές συγκρούσεις. Χάρις στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ατομικό του πρόγραμμα, το Ιράν αναμένεται να αρχίσει να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο σύντομα, προσθέτοντας περαιτέρω στην υπάρχουσα υπερπροσφορά.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Βραζιλία δείχνουν να επιβραδύνονται, βάζοντας φρένο στη κατανάλωση πετρελαίου. Αυτή είναι η επικρατούσα δυναμική. Όσο η προσφορά υπερκαλύπτει με διαφορά τη ζήτηση, οι τιμές πετρελαίου θα παραμένουν σχετικά χαμηλά.

Αυτές οι χαμηλές τιμές έχουν πολλών ειδών παρενέργειες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι οδηγοί σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και αλλού ξαφνικά πληρώνουν λιγότερο για βενζίνη, κάτι που σημαίνει ότι διαθέτουν περισσότερα χρήματα για να τα ξοδέψουν σε άλλα αγαθά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έχουν βοηθήσει στη τόνωση της αμερικανικής οικονομίας. Οι παραγωγοί πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, εν τω μεταξύ, πασχίζουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πλήγμα στα έσοδα τους. Οι πετρελαϊκές εταιρείες βλέπουν τα κέρδη τους να εξατμίζονται. Τα οχήματα SUV ξαναέρχονται στη μόδα. Και ούτω καθεξής.

H τιμή του αργού πετρελαίου από το 1950 έως σήμερα, προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμός (πηγή: MacroTrends)

H τιμή του αργού πετρελαίου από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα, σε ημιλογαριθμική κλίμακα, προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό (πηγή: MacroTrends)

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Πότε θα ανεβούν ξανά οι τιμές;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ή, ακόμα κι αν το κάνουν κάποιοι, μάλλον προτιμούν να στοιχηματίσουν στις αγορές παρά να γράψουν άρθρα σχετικά με αυτό. Κάποιες τράπεζες προβλέπουν πως οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να βυθίζονται φέτος, ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια ανά βαρέλι. Άλλοι αναμένουν μια ανοδική αντίδραση στα περίπου 40 με 50 δολάρια ανά βαρέλι καθώς θα πιάσει οροφή η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και θα ανακάμψει η ζήτηση.

Εν τέλει, η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης είναι εκείνο που θα πρέπει να παρακολουθούμε. Και σε αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο οι προσδοκίες. Κάθε φορά που κάποιο νέο στατιστικό στοιχείο δείχνει μια μη αναμενόμενη ώθηση της παραγωγής πετρελαίου ή μια μη αναμενόμενη υποχώρηση της ζήτησης, οι τιμές θα τείνουν να υποχωρούν. Αντιθέτως, μια αιφνιδιαστική υποχώρηση της προσφοράς ή μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης θα ωθήσει ξανά ψηλότερα τις τιμές.

Αν, για παράδειγμα, ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αναζωπυρωθεί και με κάποιο τρόπο οδηγήσει σε παρεμπόδιση της παραγωγής (κάτι που δεν έχει συμβεί προς το παρόν) οι τιμές θα ανεβούν. Αν οι χαμηλές τιμές αποδειχθούν περισσότερο επώδυνες για την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου από ότι πίστευαν οι περισσότεροι, η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν η οικονομία της Κίνας ξαφνικά ανακάμψει, εκεί που κανείς δεν το περιμένει, θα έχουμε μια παρόμοια επίδραση στις τιμές. Μπορεί πάλι, το Ιράν να κάνει κάτι που θα προκαλέσει την επαναφορά των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ εναντίον του. Μπορεί, εναλλακτικά, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου να επιμείνουν επ’αόριστον. Δυστυχώς, πρόκειται απλώς για εικασίες και υπάρχουν πολλές από αυτές που έχουν μια λογική βάση.

Πραγματοποιείστε συναλλαγές CFD σε μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), δείκτες, εμπορεύματα και ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στη Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Vox

Σχόλια μέσω Facebook

Relevant news