Υδάτινοι κόσμοι στο ηλιακό σύστημα

Οι υδάτινοι κόσμοι που αποκαλύπτουν πόσο λίγο είναι το νερό που έχουμε στη Γη

υδάτινοι κόσμοιΤην επόμενη φορά που κάποιος θα σας ρωτήσει που βρίσκεται ο μεγαλύτερος ωκεανός, δείξτε προς τον πλανήτη Δία. Αν και η Γη φιλοξενεί περίπου 320 κυβικά μίλια νερού, ο πλανήτης μας είναι πρακτικά μια έρημος αν συγκριθεί με το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα. Ένας δορυφόρος του Δία που ονομάζεται Ευρώπη, για παράδειγμα, ο οποίος έχει περίπου το μέγεθος της δικιάς μας Σελήνης, πιθανότατα κρύβει έναν υποθαλάσσιο ωκεανό με περισσότερο από διπλάσιο νερό από όσο υπάρχει στη Γη. Ακόμα κι αυτό όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον γείτονα της Ευρώπης, τον δορυφόρο του Δία Γανυμήδη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί υπάρχει 39 φορές περισσότερο νερό από ότι στον δικό μας πλανήτη, κυρίως με την μορφή υπόγειου πάγου.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερο νερό όπου κι αν ψάξουν. Στις 28 Σεπτεμβρίου φέτος, ερευνητές ανέφεραν ότι η Διόνη, ένας μικρός δορυφόρος του Κρόνου, πιθανότατα διαθέτει κι αυτή έναν υπόγειο ωκεανό.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα το πως κατατάσσεται η Γη σε σχέση με άλλους υδάτινους κόσμους, ο Stever Vance, επιστήμων στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, υπολόγισε πόσο νερό μπορεί να υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα και έφτιαξε το ακόλουθο γράφημα. Σε αυτό παρουσιάζονται υπό κλίματα οι εννέα (επιβεβαιωμένοι και θεωρούμενοι ως) υδάτινοι κόσμοι μέχρι στιγμής.

υδάτινοι κόσμοι ηλιακού συστήματος

Σύγκριση μεγέθους των μεγαλύτερων υδάτινων κόσμων του ηλιακού μας συστήματος (στοιχεία: NASA/JPL CalTech, γράφημα: Business Insider)

Η αύξουσα σειρά κατάταξης σε σχέση με το νερό που διαθέτει ο κάθε κόσμος είναι: Εγκέλαδος, Διόνη, Γη, Ευρώπη, Πλούτωνας, Τρίτωνας, Καλλιστώ, Τιτάνας και Γανυμήδης. Ο Μίμας, ένας δορυφόρος του Κρόνου, και η Δήμητρα (Ceres), ο μεγαλύτερος αστεροειδής του ηλιακού συστήματος, μπορεί επίσης να κρύβουν υπόγειους ωκεανούς, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τους ή το μέγεθος τους.

Συμμετέχετε και εσείς στο μεγαλύτερο Κοινωνικό Δίκτυο Συναλλαγών στο κόσμο
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο eToro
(οι συναλλαγές με μόχλευση εμπεριέχουν ρίσκο)

πηγή: Business Insider

Σχόλια μέσω Facebook

Relevant news