το top-10 των αποθεμάτων χρυσού

οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

icon-gold-0277Από το 2010 και μετά, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μετατράπηκαν από πωλητές χρυσού σε καθαρούς αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου. Την περσινή χρονιά πρόσθεσαν συνολικά 483 τόννους στα αποθέματα τους, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μετά το τέλος του «κανόνα του χρυσού», με τη Κίνα και τη Ρωσία να πρωταγωνιστούν σε αυτή τη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), η εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 2015.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Δεν ήταν όλες οι κεντρικές τράπεζες αγοραστές, ωστόσο. Η Τράπεζα του Καναδά ρευστοποίησε σχεδόν το σύνολο του χρυσού της, κυρίως μέσω πωλήσεων νομισμάτων, ενώ η Βενεζουέλα κάνει το ίδιο προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της.

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου όμως σήμερα συγκεντρώνουν, διακρατούν ή επαναπατρίζουν χρυσό. Τον τελευταίο μήνα ανέφεραν ότι διαθέτουν 32.754 τόννους χρυσού, ή περίπου το 17,8% του συνολικού χρυσού που έχει εξορυχθεί στην Ιστορία, σύμφωνα με το WGC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια αγοραστική τάση για χρυσό συμπίπτει απολύτως με την ανάδειξη μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών λόγω της οικονομικής κρίσης, γιγαντιαία προγράμματα αγοράς ομολόγων, ταχύτατους ρυθμούς εκτύπωσης χρήματος και σχεδόν μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Μένει ακόμα να αποδειχθεί η επιτυχία ή όχι όλων αυτών των μέτρων αλλά προς το παρόν φαίνεται πως οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που προέρχεται από τις δικές τους πολιτικές.

Οι επενδυτές ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να ανακόψουν την οικονομική καθίζηση εξακολουθεί να περιορίζεται.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι 10 κορυφαίες χώρες σε συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

icon-india-0210. Ινδία

557,7 τόννοι – 6,3% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ινδία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Η τεράστια αυτή ασιατική χώρα, πατρίδα 1,25 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ο Νο.1 ή Νο.2 καταναλωτής του πολύτιμου μετάλλου, ανάλογα με τις εκτιμήσεις, και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας ζήτησης γι’αυτό. Η εποχή μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου χαρακτηρίζεται από φεστιβάλ και γάμους στην Ινδία και είναι ιστορικώς μια περίοδος τεράστιας αύξησης της δραστηριότητας στο εμπόριο χρυσού.

9-netherlands9. Ολλανδία

612,5 τόννοι – 61,2% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου μέρους για την αποθήκευση του χρυσού της καθώς τα θησαυροφυλάκια της ανακαινίζονται. Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς, αυτό φαίνεται παράξενο δεδομένου ότι η τράπεζα πρόσφατα επαναπάτρισε ένα μεγάλο μέρος του χρυσού της από τις ΗΠΑ.

8-japan8. Ιαπωνία

765,2 τόννοι – 2,4% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, είναι η όγδοη μεγαλύτερη χώρα όσον αφορά στα αποθέματα χρυσού. Η κεντρική της τράπεζα υπήρξε μια από τις επιθετικότερες στην εφαρμογή της πολιτικής της ποσοστικής χαλάρωσης (τον περασμένο Ιανουάριο μείωσε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν), κάτι που βοήθησε την αύξηση της ζήτησης χρυσού παγκοσμίως.

icon-switzerland-057. Ελβετία

1.040 τόννοι – 6,7% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Ελβετία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού κατά κεφαλήν παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου η ουδέτερη αυτή χώρα κατέστη το επίκεντρο του εμπορίου χρυσού στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας συναλλαγές τόσο με τις συμμαχικές δυνάμεις όσο και με τις χώρες του Άξονα. Σήμερα, μεγάλο μέρος των συναλλαγών της σε χρυσό γίνονται με το Χονγκ Κονγκ και τη Κίνα. Μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο η Ελβετική Εθνική Τράπεζα κατέγραψε κέρδη 5,9 δισ.δολαρίων, κυρίως λόγω των σημαντικών αποθεμάτων της σε χρυσό.

russia putin6. Ρωσία

1.460,4 τόννοι – 15% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Η Ρωσία ξανακτίζει με σταθερό ρυθμό τα αποθέματα χρυσού της κατά τα τελευταία χρόνια. Το 2015 ήταν ο κορυφαίος αγοραστής, προσθέτοντας 206 τόννους χρυσού, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης της από το αμερικανικό δολάριο, καθώς οι σχέσεις της χώρας με τη Δύση ψυχράνθηκαν μετά τη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στα μέσα του 2014. Προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτές οι αγορές, η Ρωσία πούλησε ένα τεράστιο ποσοστό των αμερικανικών ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιο της.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

icon-gold-dragon5. Κίνα

1.797,5 τόννοι  – 2,2% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Το καλοκαίρι του 2015, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άρχισε να δημοσιοποιεί τη συναλλακτική της δραστηριότητα στο χρυσό σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από το 2009. Τον Δεκέμβριο, το εθνικό νόμισμα της Κίνας (ρενμινμπί ή γιουάν) εντάχθηκε στα αποθεματικά νομίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μια αναμενόμενη εξέλιξη προϋπόθεση της οποίας ήταν η αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε χρυσό. Σήμερα, το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει μόλις το 2,2% των συναλλαγματικών αποθεμάτων, επομένως είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές χρυσού.

icon-france-044. Γαλλία

2.435,7 τόννοι – 62,9% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προέβη σε μικρές πωλήσεις χρυσού κατά τα τελευταία χρόνια και σήμερα υπάρχουν εκκλήσεις προκειμένου να σταματήσουν τελείως αυτές. Η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, ηγείται μιας εκστρατείας όχι απλώς παγώματος των πωλήσεων του χρυσού της χώρας αλλά και επαναπατρισμού του συνόλου που βρίσκεται σε ξένα θησαυροφυλάκια.

icon-italy-063. Ιταλία

2.451,8 τόννοι – 68% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Η Ιταλία, όπως και η Γαλλία, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό σταθερά τα αποθέματα χρυσού της τα τελευταία χρόνια, πολιτική που υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, όταν ρωτήθηκε από ένα δημοσιογράφο το 2013 για τον ρόλο που παίζει ο χρυσός στο χαρτοφυλάκιο μιας κεντρικής τράπεζας, απάντησε ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι «ένα απόθεμα ασφάλειας» προσθέτοντας ότι σου δίνει μια αρκετά καλή προστασία έναντι των διακυμάνσεων του αμερικανικού δολαρίου.

icon-germany-022. Γερμανία

3.381 τόννοι – 68,9% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Όπως και η Ολλανδία, η Γερμανία βρίσκεται σε μια διαδικασία επαναπατρισμού του χρυσού της από θησαυροφυλάκια του εξωτερικού, στα οποία περιλαμβάνονται εκείνα της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Πέρσι, η κεντρική τράπεζα της χώρας μετέφερε 210 τόννους και προγραμματίζει να έχει επαναπατρίσει το σύνολο του γερμανικού χρυσού μέχρι το 2020.

usa1. Ηνωμένες Πολιτείες

8.133,5 τόννοι – 74,9% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Ως ο μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο, οι ΗΠΑ διαθέτουν σχεδόν τόσο χρυσό όσο οι επόμενες τρεις χώρες μαζί. Διαθέτει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά χρυσού στο χαρτοφυλάκιο των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Η μόνη χώρα με μεγαλύτερο ποσοστό είναι το Τατζικιστάν, όπου το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει το 88% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα προκάλεσε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα όταν ισχυρίστηκε ότι «δεν μας ανήκει ο χρυσός», αλλά από όσο γνωρίζουμε, η πλειονότητα του αμερικανικού χρυσού βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο του Φορτ Νοξ της πολιτείας του Κεντάκι, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα νομισματοκοπεία της Φιλαδέλφειας, του Ντένβερ, του Σαν Φρανσίσκο και στο αποθετήριο χρυσού του Γουέστ Πόιντ.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: Business Insider

Relevant news