ποιες χώρες πλήττονται από το φθηνό πετρέλαιο;

το κόστος ανά βαρέλι, οι εξαγωγές και η συνολική παραγωγή των σημαντικότερων παικτών

icon-oil-54Το πετρέλαιο είναι μακράν το δημοφιλέστερο συναλλακτικώς εμπόρευμα, καθώς 786,3 δισ.δολάρια αργού πετρελαίου άλλαξαν χέρια στο διεθνές εμπόριο το 2015. Αν και οι χαμηλές τιμές ενός εμπορεύματος μπορούν να πλήξουν κάθε μεγάλο παραγωγό, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μπορούν να έχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικές επιπτώσεις σε οικονομίες πλούσιες σε πετρέλαιο. Αυτό συμβαίνει επειδή, καλώς ή κακώς, πολλές από αυτές τις οικονομίες βασίζονται στο πετρέλαιο προκειμένου να επιτύχουν ανάπτυξη, να γεμίσουν τα κυβερνητικά ταμεία, ακόμα και για να χρηματοδοτήσουν τα κοινωνικά τους προγράμματα. Αν αυτά τα έσοδα δεν πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι χώρες αυτές καθίστανται ιδιαίτερα ευπαθείς. Στο χειρότερο σενάριο, μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη πτώση ενός καθεστώτος.

ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο;

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Στα παρακάτω γραφήματα παρουσιάζονται τρεις βασικές παράμετροι της αγοράς πετρελαίου: Το κόστος παραγωγής (δολάρια/βαρέλι), η συνολική παραγωγή πετρελαίου (εκατ.βαρέλια/ημέρα) και οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου (δισ.δολάρια).

Το μέσο κόστος ανά βαρέλι των σημαντικότερων πετρελαιοπαραγωγών κρατών

Το μέσο κόστος ανά βαρέλι των σημαντικότερων πετρελαιοπαραγωγών κρατών

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου σε δισεκατομμύρια δολάρια και η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε εκατομμύρια βαρέλια (στοιχεία 2015)

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου σε δισεκατομμύρια δολάρια και η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε εκατομμύρια βαρέλια (στοιχεία 2015)

Οι γενικές επιπτώσεις αυτών των παραμέτρων είναι σχετικά απλές:

  • Χώρες με μεγάλο κόστος παραγωγής ανά βαρέλι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες επίτευξης κέρδους σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών
  • Χώρες που είναι μεγάλοι εξαγωγείς ή παραγωγοί τείνουν να εξαρτούν τις οικονομίες τους στα έσοδα από το πετρέλαιο
  • Οι παραγωγοί πετρελαίου που είναι και μεγάλοι εξαγωγείς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα ζήτημα: Την επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στα εθνικά τους νομίσματα

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες ειδικές περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας των τρεχουσών τιμών ενέργειας:

Flag_of_Venezuela.svgΒενεζουέλα

Παλαιότερα,  στην εποχή του Ούγκο Τσάβεζ, η κατάσταση στη Βενεζουέλα ήταν καλύτερη από τη σημερινή. Οι τιμές του πετρελαίου ήταν στα ύψη και αυτό επέτρεπε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση να μειώσει τις ανισότητες και να δώσει ψωμί στους πολίτες της χώρας. Ωστόσο, όπως σημείωνε σε ανάλυση της το 2012 η Παγκόσμια Τράπεζα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο ήταν υπεύθυνο για το 96% των εξαγωγών της χώρας και για σχεδόν το μισό των δημοσιονομικών της εσόδων, η Βενεζουέλα  φαινόταν ιδιαίτερα ευπαθής σε πιθανή μεταβολή των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές σήμερα είναι περισσότερο από 50% χαμηλότερες από εκείνες που υπήρχαν όταν η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε τη παραπάνω εκτίμηση. Εν μέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων, από ξέφρενο υπερπληθωρισμό μέχρι ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα αγαθά.

Το μέσο κόστος ανά βαρέλι πετρελαίου στη Βενεζουέλα δεν είναι κακό στα 23,5 δολάρια, αλλά η χώρα είναι ο ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας με 27,8 δισ.δολάρια εξαγωγές το 2015. Αν η τιμή ήταν μεγαλύτερη από 100 δολάρια/βαρέλι η κατάσταση στη Βενεζουέλα θα ήταν πολύ καλύτερη.

125px-Flag_of_Russia.svgΡωσία

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, με εξαγωγές 86,2 δισ.δολάρια σε χώρες εκτός των συνόρων της το 2015. Αυτό αντιστοιχεί σε 11% των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως. Το κόστος παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου είναι σχετικά χαμηλό, στα 17,3 δολάρια ανά βαρέλι.

Επηρεάζει όμως η φθίνουσα πορεία των εσόδων από το πετρέλαιο την εξωτερική πολιτική; Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί, αλλά γνωρίζουμε ότι στην Ιστορία διάφοροι ηγέτες στράφηκαν σε εθνικιστικούς στόχους κατά την περίοδο αυξημένων οικονομικών δυσκολιών. Στη περίπτωση αυτή, ο Πούτιν ίσως να εστίασε τη προσοχή του ρωσικού λαού στην Ουκρανία ως ένα μέσο αποπροσανατολισμού του από τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

125px-Flag_of_Brazil.svgΒραζιλία

Τα πράγματα δεν πάνε καλά στη Βραζιλία, καθώς η πρόεδρος της χώρας αντιμετωπίζει μια πιθανή έκπτωση από το αξίωμα της.

Η Βραζιλία είναι ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, αντλώντας περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι το κόστος παραγωγής του πετρελαίου αυτού, το οποίο φτάνει στα 48,8 δολάρια/βαρέλι, ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Η παρενέργειες της μετά-Ολυμπιακής εποχής θα είναι σημαντικές στη Βραζιλία, καθώς αυτή αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 30 ετών. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο φέτος.

125px-Flag_of_Nigeria.svgΝιγηρία

Η Νιγηρία, η οποία σύντομα θα είναι μια από τις τρεις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, εξαρτάται επίσης πολύ από τα έσοδα πωλήσεων πετρελαίου για να κινήσει την οικονομία της.

Η χώρα έχει έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 7 δισ.δολαρίων εξαιτίας των χαμηλότερων των προβλεπομένων εσόδων από το πετρέλαιο, ενώ πρόσφατα εγκατέλειψε τη διασύνδεση του νομίσματος της με το δολάριο. Από τότε έως σήμερα, το νάιρα υποχώρησε 61% σε σχέση με το δολάριο προκαλώντας χάος στην οικονομία της Νιγηρίας. Η Νιγηρία έχασε επίσης τον τίτλο της «μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής», παραδίδοντας τον ξανά πίσω στη Νότιο Αφρική.

Η Νιγηρία είναι η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου, με ετήσιες εξαγωγές αξία 38 δισ.δολαρίων το 2015. Το κόστος παραγωγής της είναι υψηλότερο του μέσου όρου, στα 31,5 δολάρια ανά βαρέλι.

125px-Flag_of_Canada.svgΚαναδάς

Η οικονομία του Καναδά είναι αρκετά διαφοροποιημένη, αλλά παραμένει ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως με 50,2 δισ.δολάρια εξαγωγές το 2015. Τα κόστη παραγωγής στις πισσούχες άμμους  είναι υψηλά, με αποτέλεσμα το μέσο κόστος παραγωγής του Καναδά να ανεβαίνει στα 41,1 δολάρια ανά βαρέλι.

Η πτώση των τιμών πετρελαίου οδήγησε στην ύφεση τη πλούσια σε πετρέλαιο πολιτεία της Αλμπέρτα, ενώ το καναδικό δολάριο έχει επίσης πληγεί από τις τιμές πετρελαίου για πολλούς λόγους. Η οικονομία της Αλμπέρτα αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη διετή συρρίκνωση στην ιστορία, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της τοπικής κυβέρνησης εκτοξεύθηκε στα 10,9 δισ.δολάρια.

Οι επενδύσεις στο κλάδο του πετρελαίου στην Αλμπέρτα προβλέπεται ότι θα είναι περίπου οι μισές από εκείνες του 2014. Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες σε άλλους τομείς της οικονομίας έχουν επίσης επηρεαστεί αρνητικά.

Συναλλαγές σε Μετοχές (και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ), Δείκτες, Εμπορεύματα και Ισοτιμίες
Ανοίξτε ΤΩΡΑ ένα δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Plus500
(υπάρχει κίνδυνος για το κεφάλαιό σας)

πηγή: VisualCapitalist.com

Relevant news