«ανάφλεξη» των τιμών πετρελαίου λόγω Λιβύης

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

η έλλειψη λιβυκού πετρελαίου πλήττει κυρίως την Ευρώπη

icon crude 05Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά μετά από ένα ακόμη γύρο αεροπορικών βομβαρδισμών των συμμαχικών δυνάμεων κατά των υποστηρικτών του Καντάφι στη Λιβύη. Το αμερικανικό ελαφρύ αργό πετρέλαιο (WTI) ξεπέρασε τα 105 δολάρια/βαρέλι ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent κινήθηκε υψηλότερα του επιπέδου των 115 δολαρίων ανά βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές, καθώς οι traders εξακολουθούν να ανησυχούν για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές στο ενδεχόμενο εξάπλωσης της εξέγερσης από τη Λιβύη και την Υεμένη στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

συναλλαγές σε spreads της τιμής του αργού πετρελαίου με τη καινοτόμο πλατφόρμα της eToro

Η διατάραξη της προσφοράς σε μεγάλη κλίμακα δεν θα είναι διαχειρίσιμη αν οι κοινωνικές εξεγέρσεις μεταδοθούν σε χώρες-μέλη του OPEC με μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα από εκείνη της Λιβύης. Στη Λιβύη αντλούνταν περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πριν τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων και επαναστατών, ενώ μετά τις εξουσιοδοτημένες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αεροπορικές επιδρομές η παραγωγή περιορίστηκε σε 400.000 βαρέλια/ημέρα.Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου έχουν διακοπεί ενώ υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές στην υποδομή άντλησης και επεξεργασίας πετρελαίου οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τις τιμές του. Η απώλεια του λιβυκού πετρελαίου, το οποίο προτιμούν τα παλαιάς τεχνολογίας εργοστάσια της Ευρ’ωπης λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε θείο, ευθύνεται για τις αυξημένες τιμές ειδικά στα υψηλής ποιότητας είδη πετρελαίου, όπως εκείνο της Νιγηρίας. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας είναι βαρύ αργό πετρέλαιο το οποίο έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και απαιτεί επεξεργασία πριν τη διύλιση του.

find us on facebook medium

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αποτελεί μια ακόμη παράμετρο που επιδρά στην αύξηση των τιμών του, καθώς η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει παγκοσμίως. Παρά τα υψηλά αποθέματα των ΗΠΑ, το πετρέλαιο WTI εξακολουθεί να κινείται ανοδικά λόγω των ταραχών στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει πως μπορεί να προσφέρει επιπλέον ποσότητες αργού πετρελαίου στην Ευρώπη ώστε να αντισταθμίσει τις ελλείψεις που προκαλούνται λόγω του εμφυλίου στη Λιβύη. Η παραγωγή του βασιλείου έφτασε σχεδόν στα 9 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα κατά το Μάρτιο.

Η τιμή του αργού δοκίμασε το επίπεδο των 105 δολαρίων/βαρέλι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στην Αμερική, κλείνοντας κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Η τεχνική ανάλυση εντοπίζει επίπεδα αντίστασης στα 106 και 107 δολάρια/βαρέλι ενώ στήριξη αναμένεται στο κινητό μέσο όρο των 20 ημερών, λίγο πάνω από τα 101 δολάρια/βαρέλι.

συναλλαγές σε spreads της τιμής του αργού πετρελαίου με τη καινοτόμο πλατφόρμα της eToro

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news