Τι μέλλει γενέσθαι με τον χρυσό το 2012;

Οι προβλέψεις για την οικονομία το 2012 και οι επιπτώσεις για τον χρυσό

Ο κάθε άνθρωπος έχει την έμφυτη παρόρμηση να θέλει να προβλέψει το μέλλον, αφού κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του και, αν είναι δυνατόν, να επωφεληθεί από αυτές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές προβλέψεις έχουν εξελιχθεί από κάτι που απλά είναι χρήσιμο σε κάτι από το οποίο εξαρτάται ακόμη και η ίδια η επιβίωση μας. Όσον αφορά στο χρυσό, ιστορικά οι σχετικές προβλέψεις ήταν είτε πολύ σωστές για να τις αγνοήσουμε, είτε πολύ λανθασμένες για να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Υπάρχει ένα πειστικό επιχείρημα ότι μπορεί απλά να χάνουμε το χρόνο μας, εφόσον τα γεγονότα είναι πιο δυσανάγνωστα από ποτέ και η κατεύθυνση της οικονομίας εξαρτάται κυρίως από πολιτικές αποφάσεις (οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες). Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες και για τα εμπορεύματα, όπως ο χρυσός. Ως εκ τούτου, το περιθώριο λάθους καθίσταται πάρα πολύ μεγάλο. Με αυτή τη σημαντική υπενθύμιση κατά νου, ας εξετάσουμε το μπορούμε να περιμένουμε για το πολύτιμο μέταλλο το 2012:

icon usd 331. Ισχύς αμερικανικού δολαρίου

Οι ΗΠΑ γνώρισαν μια αξιόλογη ανάπτυξη κατά το 3ο τρίμηνο και είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμα καλύτερα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2011. Τούτου λεχθέντος, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί τεχνητά από δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Η διαπίστωση αυτή υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ αναπηδά πάνω σε πολύ στερεά επίπεδα στήριξης. Παρόλο που η ανάπτυξη αναμένεται να παραπαίει, καθώς τα δημοσιονομικά κίνητρα θα εξασθενούν, οι ΗΠΑ αναμένεται να αντεπεξέλθουν καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη. Αυτό πιθανόν να αποτελέσει τροχοπέδη για τις τιμές του χρυσού.

icon euro 592. Ευρωπαϊκή κρίση

Καθώς η ΕΚΤ αποφεύγει να παρέμβει για τη στήριξη του ευρώ και οι Γερμανοί αμύνονται σθεναρά εναντίον μιας ευρωπαϊκής «ποσοτικής χαλάρωσης», η Ευρωζώνη είναι πιθανό να γλιστρήσει βαθύτερα στη κρίση. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διάλυση της Ευρωζώνης είναι πλέον ένα ζήτημα με μεγάλη μαθηματική πιθανότητα, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Παρά τα καμώματα του Σαρκοζί και την ισχυρογνωμοσύνη της Μέρκελ, θα συνεχίσει να υπάρχει ένα κενό πολιτικής στην καρδιά της Ευρώπης. Η ζήτηση για φυσικό χρυσό στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί.

icon gold bullbear 0213. Θεμελιώδη στοιχεία

Αν και θεωρείται εκτός μόδας το να συζητά κανείς για τα πολύ θετικά οικονομικά μεγέθη της  προσφοράς και της ζήτησης του χρυσού, αναμένεται πως αυτά θα παραμείνουν πολύ φιλικά προς το χρυσό και πως θα στηρίξουν τις τρέχουσες τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

icon gold 074. Κεντρικές τράπεζες

Υπήρξε μια παλιρροϊκή μετατόπιση της θέσης των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, από το να είναι καθαρά πωλητές χρυσού στις δεκαετίες 1990-2000, στο να καταστούν καθαροί αγοραστές το 2011. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αποκτούν σημαντικές ποσότητες χρυσού, ιδιαίτερα εκείνη της Κίνας, τα αποθέματα της οποίας σε χρυσό παραμένουν πολύ κάτω του μέσου όρου. Οι ανησυχίες σχετικά με το ευρώ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την αύξηση των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.

icon technical analysis 0225. Τεχνική ανάλυση

Ο χρυσό εισέρχεται στο 2012 όντας αδύναμος τεχνικά. Οι διορθώσεις τιμών δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, αλλά ο χρυσός πραγματικά πασχίζει να ξαναδιεκδικήσει επίπεδα άνω του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Ο χρυσός γνώρισε κέρδη 16% σε ετήσια βάση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πριν σημειώσει κέρδη 28% κατά τη διετία 2009-2010. Τη φετινή χρονιά, που πλησιάζει στο τέλος της, είναι πιθανόν να δούμε μια επιστροφή στα προ της κρίσης ετήσια κέρδη της τάξης του 16%. Για το 2012 οι αναλυτές αναμένουν καλές αποδόσεις από τον χρυσό, αλλά πιο συγκρατημένα σε σχέση με εκείνα που επιτεύχθηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Relevant news