η μεγάλη λύση ή η μεγάλη αυταπάτη;

τι θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης

τι θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσηςΕίναι ακόμη ασαφές τι ακριβώς θα ανακοινωθεί και σε ποια σύνοδο κορυφής, αν και φαίνεται ότι οι μεγάλες ανακοινώσεις θα έρθουν αύριο Τετάρτη 26 Οκτώβριου. Το όποιο σχέδιο της ΕΕ θα είναι αξιόπιστο εάν καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα δύο βασικούς, αλλά ταυτόχρονα αντιφατικούς, στόχους: Θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε ρεαλιστικά επίπεδα και θα πρέπει να πεισθούν οι αγορές ότι κανένας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές από την ελληνική ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

AnyOption: δυαδικά δικαιώματα (binary options) σε ένα πλήθος από χρηματοπιστωτικά μέσα. Αποδόσεις ως και 71% ανά συναλλαγή

  • Θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε ρεαλιστικά επίπεδα. Η Ελλάδα, και κατ’επέκταση οι υπόλοιπες χώρες PIIGS (ή GIIPS, όπως αποκαλούνται πρόσφατα από κάποιους αναλυτές), θα πρέπει να λάβουν αρκετή «άφεση» χρέους ώστε να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να έχουν μια ελπίδα να ανακάμψουν, παρά την παγκόσμια επιβράδυνση, την αύξηση στις περικοπές δαπανών, καθώς και τις μη ανταγωνιστικές και μη αναπτυσσόμενες οικονομίες τους, για να καταφέρουν να αποπληρώσουν το υπόλοιπο του χρέους τους. Η μείωση αυτή του χρέους (γνωστό και ως «κούρεμα») θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από το 21% που προέβλεπε το σχέδιο του Ιουλίου, ενώ κάποιες φήμες ανεβάζουν τον πήχη ακόμη και πάνω του 50%.
  • Θα πρέπει να πεισθούν οι αγορές ότι κανένας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές από την ελληνική ελεγχόμενη χρεοκοπία (ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια αθέτηση ομολόγων των χωρών PIIGS).  Υπάρχει ένα πειστικό μεγάλο και αξιόπιστο σχέδιο για την εξασφάλιση και των δύο, της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα επιβαρυνθεί με αυτές τις τεράστιες απώλειες, όχι μόνο από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και από άλλα ομόλογα PIIGS, καθώς και οι υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης αναμφίβολα να επιδιώξουν παρόμοια μεταχείριση. Οι μελλοντικοί αγοραστές ομολόγων θα πρέπει να πειστούν ότι δεν θα υποστούν παρόμοιες απώλειες, αλλιώς το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εκδόσει ομόλογα στο άμεσο μέλλον.

Η λέξη κλειδί είναι το ταυτόχρονα. Το ένα χωρίς το άλλο δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Ένα «κούρεμα»  είναι αναπόφευκτο, αλλά θα βλάψει την ΕΕ, εάν δεν προστατευτούν οι σημερινοί και οι μελλοντικοί κάτοχοι ευρωπαϊκών ομολόγων. Τα «κουρέματα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι είναι αναπόφευκτα, διότι η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να πληρώσει. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες PIIGS, σε μια αξιόπιστη πορεία προς την ανάκαμψη είναι να μειωθεί το χρέος τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ωστόσο, όταν ανακοινώθηκε το πολύ πιο μετριοπαθές «κούρεμα» του 21%, ως μέρος του σχεδίου διάσωσης τον Ιούλιο, αυτή η υποτιθέμενη θεραπεία του προβλήματος προκάλεσε την επιδείνωση της κρίσης και την εξάπλωση της στην Ιταλία και στη Γαλλία. Γιατί αυτή η ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης; Όλα τα ομόλογα των PIIGS ξαφνικά θεωρήθηκαν τότε πολύ πιο επικίνδυνα και όσοι είχαν έκθεση σε αυτά θεώρησαν πως πλέον αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, οι τραπεζικές μετοχές γκρεμίστηκαν, ενώ ακολούθησαν υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας και απειλές για ακόμη περισσότερες στο μέλλον. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πλέον πως η Γαλλία αναμένεται να χάσει τη βαθμολογία AAA, όσο η ΕΕ αδυνατεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τη κρίση χρέους. Οι εξελίξεις αυτές επιτάχυναν την ανάγκη για μια συνολική λύση.

Εν ολίγοις, όποιο και αν είναι το σχέδιο που θα προκύψει θα πρέπει να πληρεί δύο αντιφατικούς ρόλους:

  • Ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας: Παραδοχή ότι και  άλλες αδύναμες οικονομίες θα τύχουν παρόμοιας αντιμετώπισης.
  • Διασφάλιση των ευρωπαϊκών τραπεζών και των μελλοντικών αγοραστών ομολόγων. Όσοι έχουν έκθεση σε ομόλογα των PIIGS, είτε άμεσα, είτε μέσω των τραπεζών που ζημιώνονται από αυτά τα ομόλογα, είτε είναι δανειστές, είτε καταθέτες, θα πρέπει να προστατευτούν από τις ζημιές.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΕ θα αποτελεί σύντομα παρελθόν, για τους εξής δύο λόγους:

  • Καμιά περιφερειακή ευρωπαϊκή χώρα δεν θα καταφέρει να πουλήσει ποτέ ξανά ομόλογα. Ήδη οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών 10ετών ομολόγων βρίσκονται κοντά «στο κόκκινο» του 6%. Αν ένας νέος αγοραστής ομολόγων πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα κίνδυνο για ζημιές της τάξης του 50% είναι λογικό να απαιτήσει απόδοση περίπου 12% (ή και περισσότερο) για να αντισταθμίσει τους νέους και πιθανώς επιδεινούμενους κινδύνους. Πως είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι τα κράτη αυτά θα καταφέρουν να πουλήσουν ομόλογα υπό αυτές τις συνθήκες;
  • Το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ δεν θα επιβιώσει. Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να αντέξουν τις ζημιές που θα υποστούν από τα «κουρέματα», ενώ ακόμη και εκείνες που θα τα καταφέρουν, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη χρηματοδότηση τους.

AnyOption: δυαδικά δικαιώματα (binary options) σε ένα πλήθος από χρηματοπιστωτικά μέσα. Αποδόσεις ως και 71% ανά συναλλαγή

Relevant news