ένα twist 400 δισ.δολαρίων από τη Fed

το νέο «κόλπο» της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη τόνωση της αμερικανικής οικονομίας

το νέο "κόλπο" της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη τόνωση της αμερικανικής οικονομίαςΗ κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως Fed, αποφάσισε χθες τη λήψη νέων μη συμβατικών μέτρων ώστε να αποτρέψει τον ορατό κίνδυνο μιας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας μείωσης των, σχεδόν μηδενικών, επιτοκίων, η Fed θα προβεί σε μια αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της αυξάνοντας κατά 400 δις.δολάρια τις θέσεις της σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και μειώνοντας αντίστοιχα τις θέσεις της σε χρεόγραφα μικρότερης διάρκειας.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η κίνηση αποσκοπεί στο να καταστήσει φθηνότερο τον δανεισμό και να τονώσει τις επενδύσεις και τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ. Αν και η Fed ομολογεί πως οι πωλήσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα πιέσουν ανοδικά τα αντίστοιχα επιτόκια, θεωρεί πως το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα έως το 2013 θα αντισταθμίσει τις τάσεις αυτές.

find us on facebook medium

Το νέο αυτό στρατηγικό εγχείρημα της Fed βαπτίστηκε «Twist» στο διεθνή οικονομικό τύπο λόγω της ομοιότητας του με το «Operation Twist» της δεκαετίας του 1960 επί κυβερνήσεως Κένεντι. Στόχος του Twist είναι να επιτρέψει στα αμερικανικά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα στεγαστικά δάνεια και στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους με χαμηλότερο κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού.

Στην ανακοίνωση της Fed επισημαίνεται, επίσης, ο «σημαντικός κίνδυνος καθοδικής απόκλισης των προοπτικών της οικονομίας», ενώ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί καθώς η επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων από τον σεισμό στην Ιαπωνία έχει μειωθεί.

Οι αμερικανικές αγορές χθες και οι ασιατικές σήμερα το πρωί, αντέδρασαν αρνητικά μετά τις αποφάσεις της Fed, κυρίως εξαιτίας των αρνητικών προβλέψεων της για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,49% χάνοντας 283,82 μονάδες, ενώ ο Nikkei σήμερα το πρωί υποχωρούσε κατά 2,1%.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Relevant news