κατοχύρωση κερδών σε μια συναλλαγή

πως να χειριστείτε μια θέση στην οποία η αγορά αποδεικνύει πως κάνατε σωστή επιλογή

πως να χειριστείτε μια θέση στην οποία η αγορά αποδεικνύει πως κάνατε σωστή επιλογήΕσείς τι κάνετε όταν μια θέση που έχετε ανοίξει σε μια αξία πηγαίνει καλά; Περιμένετε μέχρι η τιμή της να φτάσει στο στόχο που έχετε από πριν θέσει, ή αναθεωρείτε ανοδικά το στόχο αυτό; Ή μήπως κλείνετε τη θέση παίρνοντας το κέρδος μέχρι εκείνη τη στιγμή; Παρακάτω αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τριών αυτών διαφορετικών επιλογών ενός trader που βρίσκεται με μια ανοικτή θέση η οποία πηγαίνει (προς το παρόν) καλά.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

παραμένοντας πιστός στο αρχικό σχέδιο

Το να παραμείνει κανείς πιστός στο αρχικό του σχέδιο έχει τα πλεονεκτήματά του. Καταρχάς, δεν προβαίνει σε καμία επιπλέον δράση που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερες πρόσθετες κινήσεις αργότερα. Οι αλλαγές των εντολών Stop Loss και Take Profit καταναλώνουν χρόνο, προσθέτουν άγχος και το πιο σημαντικό: σας στερούν την ευκαιρία ενός μαθήματος.

Η ανάλυση μιας συναλλαγής που έχει τροποποιηθεί πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολη και επίπονη. Ακολουθήσατε πιστά το σχέδιο ή όχι; Θα είστε σε θέση να επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις και πάλι, αν χρειαστεί; Εάν είστε σε θέση να τα αναλύσετε όλα αυτά, και να τα μετατρέψετε σε ένα σχέδιο που μπορείτε να επαναλαμβάνετε στο μέλλον και να εκτελείτε με επιτυχία κάθε φορά, κρατάτε στα χέρια σας ένα επιπλέον ατού.

Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματοποίηση αλλαγών όταν η θέση είναι ανοικτή, δεν είναι πάντα λογική και δεν μπορεί να επαναληφθεί. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Έτσι, ίσως θα ήταν καλύτερα απλά να ακολουθήσετε το σχέδιο και να αφήσετε τις εξελίξεις να συμβούν.

επέκταση των εντολών Take Profit και Stop Loss

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπαίνετε στον πειρασμό να επεκτείνετε την εντολή Take Profit, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος σας. Διακινδυνεύετε έτσι να χάσετε όλη τη συναλλαγή. Μπορεί να δείτε π.χ. ένα ζεύγος νομισμάτων να πιάνει τον αρχικό στόχο σας, αλλά να μην φτάνει στον επεκταμένο νέο στόχο σας. Ίσως τελικά να υποχωρήσει και χτυπήσει την εντολή Stop Loss. Ας ελπίσουμε ότι δεν έχετε επεκτείνει την εντολή Stop Loss προς τη λάθος μεριά.

Κακή τύχη; Όχι ακριβώς. Εάν είστε πεπεισμένοι για να κάνετε την κίνηση αυτή, είναι καλύτερο να μετακινήσετε την εντολή Stop Loss προς την ίδια κατεύθυνση. Η μετακίνηση της εντολής Stop Loss προκειμένου να αποτρέψετε μια ζημιά στη συναλλαγή σας θα σας επιτρέψει να λάβετε ένα μεγαλύτερο κέρδος ενώ, στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα χάσετε.

Η μετακίνηση της εντολής Stop Loss στο σημείο που αφήνει μηδέν (0) κέρδη είναι το ελάχιστο. Η μετακίνηση της εντολής Stop Loss ώστε να μείνει κέρδος ίσο με το μέγεθος της εκτεταμένης εντολής Take Profit είναι ακόμα καλύτερη γιατί θα εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα μικρό κέρδος και ίσως πολύ περισσότερο.

«κλείδωμα» κερδών

Αν κερδίζετε αλλά αισθάνεστε κάπως νευρικός και δεν είστε σίγουρος τι θα πρέπει να κάνετε, ίσως θα ήταν καλύτερα να κλείσετε τη θέση σας εδώ και τώρα. Το πλεονέκτημα σας θα είναι πως θα γνωρίζετε έτσι ακριβώς τα κέρδη σας. Το μειονέκτημα είναι παρόμοιο με εκείνο της προηγούμενης περίπτωσης, δηλαδή θα χάσετε ένα μάθημα καθώς δεν έχετε μείνει πιστός στο αρχικό σχέδιο σας, αλλά τουλάχιστον δεν χάσετε τη συναλλαγή και θα κερδίσετε κάποιο χρόνο.

Στις συναλλαγές στις αγορές ισχύει το ρητό «ο χρόνος είναι χρήμα». Ο χρόνος σας δίνει τη δυνατότητα να αναλύσετε, να ξεφύγετε από την οθόνη του υπολογιστή και να διατηρήσετε την απαραίτητη ενέργεια για τις επόμενες συναλλαγές σας.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Relevant news