Το μέλλον του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Μεγαλύτερη παραγωγή και υψηλότερο κόστος άντλησης προβλέπει έκθεση του ΔΟΕ

Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 99 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από τα 88 εκατ.βαρέλια σήμερα, κυρίως για να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων στην Ασία, εάν η μελλοντική ενεργειακή πολιτική παγκοσμίως παραμείνει όπως σήμερα. Πάνω από εννέα δέκατα του επιπλέον πετρελαίου θα προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τις προοπτικές της ενέργειας παγκοσμίως. Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 2,7 τρισ.δολάρια επενδύσεων σε έρευνες και παραγωγή στη περιοχή της Μ.Ανατολής και Β.Αφρικής για την εξερεύνηση για να παραχθεί αυτό το επιπλέον πετρέλαιο.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

find us on facebook medium

Ακόμα και στη Μέση Ανατολή, όπου το πετρέλαιο είναι σχετικά εύκολο να αντληθεί, θα γίνει πιο δύσκολο και δαπανηρό να βγει ο «μαύρος χρυσός» από το υπέδαφος. Ο μέσος όρος του κόστους άντλησης θα αυξηθεί, από μόλις πάνω από 12 δολάρια ανά βαρέλι το 2011, σε περισσότερο από $15 το 2035, καθώς η παραγωγή θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 17 εκατ.βαρέλια ημερησίως. Το επιπλέον αυτό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε άλλες περιοχές του κόσμου, καθώς οι υψηλές τιμές θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς πετρελαίου να αναζητήσουν πετρέλαιο σε μέρη που είναι δυσκολότερο να βρεθεί. Το μεγαλύτερο άλμα στο κόστος θα συμβεί στη Λατινική Αμερική, καθώς το δαπανηρό υποθαλάσσιο πετρέλαιο θα αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

πηγή: Economist

Relevant news