Οι γεωπολιτικές τάσεις του 2012

Οι πέντε σημαντικότερες γεωπολιτικές τάσεις του νέου έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές τη Nomura

Η χρονιά που διανύουμε πλησιάζει πλέον στο τέλος της και είναι βέβαιο πως χαρακτηρίστηκε από πολλά δραματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και, φυσικά, επηρέασαν τη παγκόσμια οικονομία. Καθώς το 2012 βρίσκεται πια προ των πυλών, φαίνεται οι τάσεις των μακροοικονομικών μεγεθών είναι εκείνες που πιθανότατα θα κυριαρχήσουν και πάλι. Ο επενδυτικός οίκος Nomura επισημαίνει τις 5 βασικές τάσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς κατά τη διάρκεια του επερχόμενου νέου έτους.

icon eu crisis 1111. Ευρωζώνη

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Η απειλή για το ευρώ είναι σήμερα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Κατά την άποψη της Nomura, μόνον η ΕΚΤ είναι πλέον σε θέση να αποσοβήσει την επερχόμενη καταστροφή.

icon usa 0212. Ηνωμένες Πολιτείες

Το ενδεχόμενο ενός δημοσιονομικού αδιεξόδου κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς προεδρικών εκλογών δημιουργεί πλέον μια πραγματική απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ.

icon arab investors 023. Μέση Ανατολή/Βόρειος Αφρική

Τα γεγονότα που συνεχίζουν να διαδραματίζονται εκεί επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Nomura ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αναταραχής και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τη τιμή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

icon china 274. Κίνα

Η Nomura θεωρεί ότι η σημερινή ηγεσία της Κίνας θα κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλιστεί η ομαλή οικονομική πορεία της χώρας μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εξουσίας από την 4η στη 5η γενιά ηγεσίας το Μάρτιο του 2013.

icon north korea 015. Βόρεια Κορέα

Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν πως οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται .

πηγή: Nomura

Relevant news