Το νέο σχέδιο επίλυσης της κρίσης

Οι δηλώσεις Ντράγκι ρίχνουν φως στις προθέσεις των ευρωπαίων ηγετών

Ενώ η Ευρωζώνη κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μεγάλο σωρό από ερείπια που σιγοκαίουν, τουλάχιστον έχουμε πλέον μια αρκετά σαφή αίσθηση για το πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι μπορεί να σωθεί όλοκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οι πιο πρόσφατες φήμες, αλλά και η σημερινή ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνουν αρκετά πιο ξεκάθαρο το σχέδιο που καταστρώνεται. Τα δύο πιο αποκαλυπτικά σημεία της ομιλίας του Ντράγκι είναι τα εξής:

  • «Εκείνο που πιστεύω ότι έχει ανάγκη η οικονομική και νομισματική Ένωση μας είναι ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, μια θεμελιώδη επαναδιατύπωση των δημοσιονομικών κανόνων και τις αμοιβαίες δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ».
  • «Άλλα στοιχεία  ενδέχεται να ακολουθήσουν, αλλά η αλληλουχία τους έχει σημασία. Και είναι το πρώτο και το σημαντικότερο από όλα να υπάρξει ένα ορθό και κοινά αποδεκτό δημοσιονομικό σύμφωνο. Η εμπιστοσύνη λειτουργεί αντίστροφα: αν υπάρχει μια σταθερότητα σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι ευκολότερο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στο κάτω-κάτω, οι ίδιοι οι επενδυτές συχνά λαμβάνουν αποφάσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα, ιδίως σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα».
Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Τα σχόλια του Ντράγκι συμβαδίζουν απόλυτα με τις φήμες που άρχισαν να διαρρέουν το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετέχουν σε κάποιας μορφής «σύμφωνο σταθερότητας», μέσω του οποίου θα συμφωνήσουν στη θέσπιση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, στην πρόληψη της υπερχρέωσης και των υπερβολικών δαπανών. Αν και εκ πρώτης όψεως το νέο αυτό «σύμφωνο» ακούγεται ξανά σαν μια προσπάθεια αναβολής, ωστόσο οι ίδιες αναφορές κάνουν λόγο και για κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Αν, δηλαδή, οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν με αυτό το νέο «σύμφωνο σταθερότητας», τότε η ΕΚΤ αναμένεται να αναλάβει ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

find us on facebook medium

Με τις δηλώσεις του ο Ντράγκι, προσφέροντας την άποψη της ΕΚΤ, λεει σχεδόν το ίδιο πράγμα. Η σημαντικότερη φράση είναι εκείνο το «άλλα στοιχεία ενδέχεται να ακολουθήσουν». Ποια είναι αυτά τα άλλα στοιχεία στα οποία μπορεί να αναφέρεται ο επικεφαλής της ΕΚΤ; Μάλλον μια παρέμβαση της ΕΚΤ.

Αποκαλυπτική είναι, επίσης, η φράση του Ντράγκι «η αλληλουχία έχει σημασία», διότι αναφέρεται σε μια θεμελιώδη ανησυχία της ΕΚΤ. Αν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη της διάσωσης κυβερνήσεων, δεν θα ήθελε να δημιουργήσει ηθικούς κινδύνους χρηματοδοτώντας τον καθένα που ξοδεύει απερίσκεπτα και δανείζεται σαν τρελός. Η συμφωνία είναι, λοιπόν, η εξής: οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν σε σκληρούς και άτεγκτους κανόνες σχετικά με τις δαπάνες και στη συνέχεια η ΕΚΤ συμφωνεί να λειτουργήσει ως μιας μορφής ύστατος δανειστής. Αυτό είναι το τρέχον σχέδιο επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης. Το αν τελικά θα καταφέρει το σχέδιο αυτό να σώσει την Ευρώπη από την επικείμενη καταστροφή αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Relevant news