Μέρκελ: μια πολιτική ένωση για την Ευρώπη

η νομισματική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί με μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

η νομισματική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί με μια δημοσιονομική και πολιτική ένωσηΗ γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι ώρα να ενστερνιστεί η Ευρώπη μια «πολιτική ένωση» ώστε να στείλει ένα μήνυμα προς τους κατόχους ομολόγων της ζώνης του ευρώ ότι οι ηγέτες της αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τον τερματισμό της κρίσης του δημόσιου χρέους. Μιλώντας την παραμονή του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στην ανατολικο-γερμανική πόλη της Λειψίας, η Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί να διατηρήσει το ευρώ με όλα τα σημερινά 17 μέλη του. «Αλλά αυτό απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή σε ολόκληρη την πολιτική μας», πρόσθεσε.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για εκείνους που αγοράζουν κρατικά ομόλογα να καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε να κινηθούμε προς περισσότερη Ευρώπη, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ ειδικότερα να αναπτύσσονται παράλληλα», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη της στην τηλεόραση ZDF αργά χθες. «Διαφορετικά, κανείς δεν θα πιστέψει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα».

Η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει το κόμμα της σήμερα μετά από εβδομάδες καταπολέμησης της κρίσης η οποία έθεσε την προοπτική αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ και ανάγκασε τη καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να ζητήσουν από την Ιταλία να κρατήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με τον προϋπολογισμό της. Μετά από τις αλλαγές ηγεσίας σε Ιταλία και Ελλάδα, η καγκελάριος στρέφει την προσοχή της στη διαμόρφωση της ζώνης του ευρώ και στο μέλλον της ΕΕ.

Στη συνέντευξη της, η Μέρκελ είπε ότι το επόμενο βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει πως αυτό που ξεκίνησε από τους ιδρυτές του ευρώ πρέπει να ολοκληρωθεί με «μια δημοσιονομική ένωση, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει βήμα-βήμα σε μια πολιτική ένωση. Αυτό είναι το δίδαγμα από την κρίση και θα απαιτήσει ακόμα πολλή προσπάθεια», δήλωσε. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας επί των προϋπολογισμών τους, κάτι στο οποίο Μέρκελ και Σαρκοζί φέρονται να έχουν συμφωνήσει.

find us on facebook medium

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπούι να προσκομίσει μια έκθεση σχετικά με ένα «χρονικό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση της ζώνης του ευρώ» που θα πρέπει να περιλαμβάνει «το ζήτημα ενδεχόμενων αλλαγών της συνθήκης», δήλωσε το γερμανικό υπουργείο οικονομικών στις 9 Νοεμβρίου.

Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, στα οποία παρέχεται οικονομική υποστήριξη θα πρέπει να μειώσουν το χρέος και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου της πρότασης που θα συζητηθεί σήμερα. «Ορισμένες χώρες θα το επιτύχουν σύντομα, ενώ άλλες θα χρειαστούν την αλληλεγγύη μας και την ενθάρρυνση μας για χρόνια», αναφέρει η δήλωση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

Η καγκελάριος θα αντιμετωπίζει στο συνέδριο του κόμματος της την εγχώρια κοινή γνώμη που αντιτίθεται στη πολιτική της. Οι χειρισμοί της Μέρκελ στη κρίσης χρέους υποστηρίζονται από το 56% των Γερμανών, περισσότερο δηλαδή από το 45% στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση για τηλεοπτικό σταθμό ZDF που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου.

Αναμένεται πως η Μέρκελ θα προειδοποιήσει στην ομιλία της ότι είναι απαραίτητο να γίνουν τα πάντα για να κινηθεί η Ευρώπη προς μια «ένωση σταθερότητας». «Δεν αρκεί να συντάσσει κανείς απλά κανόνες, θα πρέπει να εποπτεύει και την επιβολή τους. Χρειαζόμαστε περισσότερη πειθαρχία», πιστεύει η κα.Μέρκελ και αναμένεται να δώσει αυτό το μήνυμα «δυνατά και καθαρά».

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

πηγή: Bloomberg

άλλα σχετικά άρθρα:

Relevant news