λιώνουν οι τιμές του χρυσού

για ποιούς λόγους ξεθωριάζει η λάμψη του πολύτιμου μετάλλου

για ποιούς λόγους ξεθωριάζει η λάμψη του πολύτιμου μετάλλουΗ τιμή του χρυσού κατακρημνίστηκε μετά τη πρόσφατη κίνηση «twist» της Fed, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της στον ορίζοντα. Η απουσία ενός τρίτου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) δεν είναι, ωστόσο, η μόνη αιτία που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές. Οι πέντε βασικότεροι θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους ο χρυσός μάλλον θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα μακροπρόθεσμα παρουσιάζονται παρακάτω.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό στην Plus500 και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

απουσία ποσοτικής χαλάρωσης

H απλή εξήγηση είναι ότι χωρίς περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση ή έστω υπαινιγμούς για ποσοτική χαλάρωση στο μέλλον στην πρόσφατη ανακοίνωση για τη λειτουργία twist της Fed, δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και ως εκ τούτου θα μειωθεί η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο που επίσης αποτελούσε ένα πρότυπο για τα νομίσματα.

επιβράδυνση στην Ασία

Ο χρυσός απολάμβανε μέχρι σήμερα υψηλή ζήτηση από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου οι επενδυτές διαφοροποιούσαν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, από τα βιομηχανικά αγαθά και το πετρέλαιο αντίστοιχα. Πλέον η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες επιβραδύνονται και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. Αυτό αποδυναμώνει τη ζήτηση για χρυσό τόσο για κοσμήματα όσο και για επενδύσεις ή κερδοσκοπία.

τα άλλα μέταλλα

Οι τιμές των άλλων μετάλλων έχουν επίσης πληγεί σημαντικά. Η πιο αξιοσημείωτη υποχώρηση παρατηρείται στο χαλκό. Αυτό έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου σημείου σχετικά με τη ζήτηση για χρυσό. Αν και τα βιομηχανικά μέταλλα και τα πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς, εξακολουθούν να συσχετίζονται.

ημερήσιο διάγραμμα της τιμής του χρυσού όπου φαίνεται σαφώς ο σχηματισμός διπλής κορυφής

ημερήσιο διάγραμμα της τιμής του χρυσού όπου φαίνεται σαφώς ο σχηματισμός διπλής κορυφής

αποδόσεις ομολόγων

Οι επενδύσεις σε νομίσματα αποδίδουν τόκους σε μετρητά ή σε αποδόσεις ομολόγων. Αν και αυτά είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες «ασφαλείς» περιοχές, εξακολουθούν να είναι υπαρκτές ενώ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη περίπτωση του χρυσού. Όποιος επενδύει σε χρυσό μπορεί μόνον να απολαύσει την άνοδο της τιμής αυτής του της επένδυσης, ή να προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει εκμεταλλευόμενος τις διακυμάνσεις της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

αγορές χρυσού από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες, οι οποίες έκαναν λάθος όταν πούλησαν χρυσό στη δεκαετία του ’90, σήμερα αγοράζουν χρυσό. Αν και αυτό ίσως δεν αποτελεί ένα ασφαλές σημάδι πώλησης, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί.

ανοίξτε ένα λογαριασμό στην eToro και εξασκηθείτε δωρεάν, με εικονικά χρήματα, στις συναλλαγές σε spreads συναλλαγματικών ισοτιμιών, χρηματιστηριακών δεικτών και εμπορευμάτων

Relevant news